Dalmacija Split

split smart city

Opara se naljutio zbog picavanja: gradonačelnik najavio da će smijeniti 'upravitelje' gradskih firmi jer nisu došli na predstavljanje aplikacije

split smart city

Na Ekonomskom fakultetu jučer je pompozno organizirano potpisivanje ugovora za projekt "Split Smart City Parking" kojemu je nositelj komunalna tvrtka "Split parking".

Posao će nakon provedenog natječaja vrijednog više od 3,3 milijuna kuna odraditi tvrtke "Profico" i "Ericcsson Nikola Tesla".

U roku šest mjeseci Splićanima će mobilna aplikacija preko senzora koji će biti postavljeni na svim mjestima pod naplatom otkrivati koje je od ukupno 1300 mogućih mjesta slobodno, a nakon dolaska na odredište iznos će se uz SMS ili prepaid moći platiti i direktno kreditnom karticom bez naknade, nešto slično Uberu.

Aplikacija je već dostupna za uređaje koje pokreće iOS sustav, a za mjesec dana moći će je "skinuti" i Android korisnici, čime će biti pokriveno 90 posto tržišta pametnih telefona.

Manjka 5000 parking mjesta

Potpis na ugovor stavili su direktor "Split parkinga" Marko Bartulić, predsjednica "Ericssona Nikola Tesla" Gordana Kovačević, te Mateo Perak iz splitske IT tvrtke "Profico" koja je bila zadužena i za pilot ovog projekta postavljen u ulici Domovinskog rata.

- Ovim projektom ne rješava se problem nedostatka barem pet tisuća parking mjesta, ali sam pilot pokazao je da nam je i do 20 posto mjesta u vremenu naplate prazno, e pa i njih želimo napuniti. Korištenje aplikacije besplatno je za sve, a potrudit ćemo se doći i do turista koji stižu u Split kako bismo pokušali smanjiti gužve za vrijeme ljetne sezone.

Mi smo na neki način avangarda, jer, koliko nam je poznato, Split će biti prvi u Europi koji će imat cijeli grad pokriven ovom uslugom - kazao je Bartulić, pohvalivši se kako već postoji interes iz drugih sredina koje su zainteresirane za ovaj koncept.

Svečanom potpisivanju nazočio je i gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara, koji je uputio javnu kritiku čelnicima drugih komunalih tvrtki koji se, iako im je uručen poziv, nisu odazvali, najavivši smjene u njihovim upravnim vijećima jer "očito neki kolege nisu shvatili što drugi rade".

Među okupljenima smo primijetili samo dvojicu šefova gradskih firmi, i to Dragu Davidovića, direktora "Vodovoda i kanalizacije", i Miroslava Delića, direktora "Čistoće". Ostala su prazna mjesta na kojima su stajale rezervacije za direktore "Prometa", "Parkova i nasada", "Stano-uprave"..., koji tako nisu ni čuli na koji način Opara zamišlja budućnost Splita.

- Želimo širiti priču pametnoga grada i nadam se da ćemo već za sljedeću sezonu zajedno s "Čistoćom" pronaći model za čipiranje kanti i vreća u gradskoj jezgri, jer nije u redu da svi građani plaćaju jednak iznos za odvoz smeća. U digitalizaciju Gradske uprave namjeravamo uložiti četiri milijuna kuna, upravo je raspisan natječaj.

Želimo kvalitetnije pratiti tijek i odgovorno ponašanja prema dokumentima, jer, evo, ako moj papir putuje hodnicima dva tjedna, zamislite koliko na to moraju čekati građani. Neće ići preko noći, ali uhvatit ćemo se s time u koštac - najavio je Opara, koji uz novih pet tisuća parking mjesta koje je najavio u kampanji smatra kako se cijeli problem može riješiti jedino promjenom načina razmišljanja.

- Uskoro ćemo odlučivati o uvođenju jeftinijih i dostupnijih taksija. Planiramo modernizirati "Promet", koji bi konačno građanima trebao omogućiti civiliziran, kvalitetniji, brži i jeftiniji javni prijevoz, a namjera mi je da i biciklistički promet dobije značajnu ulogu na našim zagušenim ulicama - kazao je Krstulović Opara.

Ubuduće će nam mobilna aplikacija preko senzora koji će biti postavljeni na svim mjestima pod naplatom otkrivati koje je od ukupno 1300 mogućih mjesta slobodno

 

Naslovnica Split