Dalmacija Split

europski školski sportski dan

Mali Kaštelani uživali u vježbanju: igrao se rukomet, nogomet, odbojka, mažoretkinje su plesale, gimnastičari radili tombule

europski školski sportski dan

Nekoliko stotina polaznika sportskih škola i članova mlađih kategorija kaštelanskih sportskih klubova, jučer se okupilo u Kaštel Sućurcu, kako bi zajedno obilježili Europski školski sportski dan.

Ovaj dan obilježava se posljednje dvije godine u sklopu Europskog sportskog tjedna, a osim u Hrvatskoj održava se i u 24 druge države. Iz tog razloga u svim hrvatskim županijama odvijale su se različite aktivnosti, a okupljanje mladih sportaša na igralištu škole Kneza Mislava u Kaštel Sućurcu, bilo je centralno događanje za Splitsko-dalmatinsku županiju.

- Europski sportski tjedan odvija se pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za sport, a Europski školski sportski dan pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Tako se danas u ovu manifestaciju diljem Hrvatske uključilo oko 50 tisuća mladih, a Ministarstvo je svim školama poslalo preporuku da ovaj dan uđe u kurikulum. Cilj ovog događanja je upozoriti građane svih generacija na potrebu redovnih tjelesnih aktivnosti u očuvanju zdravlja. Rezultati istraživanja su porazni, jer više od 63 posto učenika nakon svoje 15. godine prestaje s redovnim tjelesnim aktivnostima. Tjelesna neaktivnost jedan je od češćih uzroka smrti i moramo što više naglašavati njenu važnost - kazala je ovom prilikom koordinatorica događanja za cijelu Hrvatsku i predsjednica Zajednice sportskih udruga Kaštela, Mirjana Milić.

Učenici - sportaši, mladi košarkaši, rukometaši, odbojkaši, tenisači, judaši, gimnastičari, mažoretkinje, nogometaši i drugi, tijekom dva sata druženja u Kaštel Sućurcu pokazali su dio svojih aktivnosti u klubovima i govorili o razlozima svog bavljenja sportom, od fizičke aktivnosti, zdravlja, do zanimljivih putovanja i druženja te su pozvali sve vršnjake da im se pridruže u klubovima.

- Rukomet volimo igrat i on nas zanima. Putujemo svuda, igramo utakmice. Uvijek je veselo i zanimljivo. Poručile bi svojim vršnjakinjama da puno ne razmišljaju nego da nam se što prije pridruže - kazale su Mia Božin i Paula ferić, učenice petog i šestog razreda.

- Osim što nas odbojka zanima kao sport važna je i za zdrav život, važno nam je i zbog novih prijatelja i društva. Ne mislimo prekinuti s odbojkom kad završimo školu, nego se mislimo i dalje ozbiljno baviti ovim sportom - izjavile su odojkašice Iris Plazonić i Anamarija Roso.

- Ja se ne bavim sada ni jednim sportom u klubu, nemam vemena jer imam neke druge obaveze, ali sam aktivan i na satu tjelesnog i u igri s prijateljima. Mislim da nije važno biti član nekog kluba, ali se vježbati mora - pomalo filozofski nam je komntirao događanje 10-godišnji Mislav Jurić, koji je poprati sva zbivanja na školskom igrališu u Sućucu.

Podršku akciji ovog su dana, uz djelatnike sućuračke škole, dali i čelni ljudi Grada Kaštela predvođeni gradonačelnikom Denisom Ivanovićem, predstavnici sportskih klubova i ZSU, predstavnici i volonteri Kineziološkog fakulteta u Splitu te njihova ambasadorica Vedrana Grgin Fonseca.

Naslovnica Split