Dalmacija Split

svečanost u varošu

Otkrivena spomen-ploča Goranu Kliškiću: 'U cvitu mladosti, u 21 godini on nije krenija nego je poletija, kupija je oružje...'

svečanost u varošu

Mališani iz zbora "Srdelice" otpjevali su himnu ispred ulaznih vrata nekadašnjeg obiteljskog doma pukovnika Gorana Kliškića, poginulog heroja Domovinskog rata, u čiju je čast u petak (jučer) otkrivena spomen-ploča na Klaićevoj poljani.

Najavila je voditeljica minutu šutnje, pa su i oni, stidljivi pred velikom masom, uz suborce i obitelj poginulog junaka, Marka Skeju i manje poznate branitelje, odali počast prvom zapovjedniku izvidničko-diverzantskog voda Četvrte gardijske brigade.

- U cvitu mladosti, u 21. godini, on nije krenija nego je poletija - kupija je oružje da ne bude goloruk, jer su drugovi komunisti na čelu s voljenim vođom Račanom predali naše oružje srpskim zločincima, razbojnicima i pljačkašima, s crvenon zvizdon i kokardama na kapama – istaknuo je Ratomir Kliškić, otac junaka, te dodao:

– Ta zvizda napravila nan je više štete i zla nego svi neprijatelji i okupatori. Strašno je da zlo ne miruje ni danas, ratuju oni, zahvaljujući svestranoj pomoći domaćih izdajnika!

Fra Ante Utrobičić blagoslovio je spomen-ploču, djelo Kažimira Hraste, a potom je riječ uzeo Ivan Lela, izaslanik ministara branitelja:

– Dragi Rato, čitavo ministarstvo i sam ministar Tomo Medved tu je za vas. Biti operni pjevač, gospodo draga, a sina pokopati... I nastaviti pjevati! Treba javno kazati, branitelja je 500 tisuća, ali malo je vrhunskih boraca. Goran je dao život, kao i mnogi drugi, ali na poseban način, spašavajući suborca – naglasio je Lela i nastavio:

– Ima stih iz Thompsonove pjesme, ide "poštenim putem ići, bit će teško znaj, al samo ćeš tako stići u nebeski sjaj", a Goran je tamo došao. Moramo umirati kršćanski i pokazati što je naša vjera – kazao je govornik i izrazio nezadovoljstvo što u monografiji Četvrte brigade nema Goranove slike.

– Oni koji sebe smatraju vitezovima na svakoj su stranici, ali Goran je ono što je Damir Gavran Tomljanović Tigrovima, i neka svi to znaju.

Dirljiv je bio i trenutak kada je Damir Božinović Sipa vratio herojevu ocu sinovu "pancirku". Znanstvenik dr. Dragan Primorac, Goranov prvi trener taekwondoa, sletio je jutros iz SAD-a da bi odao počast:

– Jedanaest naših sportaša uključilo se u obranu, a šestorica su poginula. Hrvatski sinovi moraju imati mjesto gdje ćemo im se pokloniti, da djeca znaju da Hrvatska nije nastala na slučajnosti nego na krvi – rekao je dr. Primorac.
Gradonačelnik Andro Krstulović Opara poručio je:

– Ova ploča je i radi djece iza mene. Sin iz časne varoške familije nije mogao ni biti drukčiji. Rato, hvala vam što ste rodili takvog junaka!

Župan Blaženko Boban zaželio je Goranu da proslavi rođendan među anđelima.

Naslovnica Split