Dalmacija Split

opara najavio smjene

Je li se ovo zakuhao skandal? Splićani dobili aplikaciju koja ih vodi do tisuću tristo parking mjesta, a na svečanom potpisivanju nisu se pojavili neki važni ljudi

opara najavio smjene

Na Ekonomskom fakultetu u petak je pompozno organizirano potpisivanje ugovora za projekt "Split Smart City Parking" kojem je nositelj komunalna tvrtka "Split parking". Posao će nakon provedenog natječaja vrijednog više od 3,3 milijuna kuna odraditi tvrtke "Profico" i "Ericcsson Nikola Tesla".

U roku šest mjeseci Splićanima će mobilna aplikacija putem senzora koji će biti postavljeni na svim mjestima pod naplatom, otkrivati koje je od ukupno 1300 mogućih slobodno, a po dolasku na odredište iznos će se uz SMS ili prepaid, moći platiti i direktno kreditnom karticom bez naknade, nešto slično Uberu. Aplikacija je već dostupna za uređaje koje pokreće iOS sustav, a kroz mjesec dana moći će je 'skinuti' i Android korisnici čime će biti pokriveno 90 posto tržišta 'pametnih telefona'.

Potpis na ugovor stavili su direktor "Split parkinga" Marko Bartulić, predsjednica "Ericsson Nikola Tesle" Gordana Kovačević, te Mateo Perak iz splitske IT tvrtke "Profico" koja je bila zadužena i za pilot ovog projekt postavljen u ulici Domovinskog rata.

- Ovim projektom ne rješava se problem nedostatka barem pet tisuća parking mjesta, ali sam pilot pokazao je da nam je i do 20 posto mjesta u vremenu naplate prazno, e pa i njih želimo napuniti. Korištenje aplikacije besplatno je za sve, a potrudit ćemo se doći i do turista koji stižu u Split kako bi pokušali smanjiti gužve za vrijeme ljetne sezone. Mi smo na neki način avangarda, jer koliko nam je poznato Split će biti prvi u Europi koji će imat cijeli grad pokriven ovom uslugom - kazao je Bartulić, pohvalivši se kako već postoji interes iz drugih sredina koje su zainteresirane za ovaj koncept.

Svečanom potpisivanju nazočio je i gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara, koji je uputio javnu kritiku čelnicima drugih komunalih tvrtki koji se iako im je uručen poziv nisu odazvali (pristigla su samo dvojica), najavivši smjene u njihovim upravnim vijećima jer "očito neki kolege nisu shvatili što drugi rade".

- Želimo širiti priču pametnog grada, i nadam se da ćemo već za slijedeću sezonu zajedno s Čistoćom pronaći model oko čipiranja kanti i vreća u gradskoj jezgri, jer nije u redu da svi građani plaćaju jednak iznos za odvoz smeća. U digitalizaciju Gradske uprave namjeravamo uložiti četiri milijuna kuna, upravo je raspisan natječaj.

Želimo kvalitetnije pratiti tijek i odgovorno ponašanja prema dokumentima, jer evo ako moj papir putuje hodnicima dva tjedna, zamislite koliko na to moraju čekati građani. Neće ići preko noći, ali uhvatiti ćemo se s tim u koštac - najavio je Opara, koji uz novih pet tisuća parking mjesta koje je najavio u kampanji, smatra kako se cijeli problem može riješiti jedino promjenom načina razmišljanja.

- Uskoro ćemo odlučivati o uvođenju jeftinijih i dostupnijih taksija. Planiramo modernizirati "Promet" koji bi konačno građanima trebao omogućiti civiliziran, kvalitetniji, brži i jeftiniji javni prijevoz, a namjera mi je da i biciklistički promet dobije značajnu ulogu na našim zagušenim ulicama- kazao je Krstulović Opara.

Naslovnica Split