Dalmacija Split

SVE TRAŽENIJi postupak

Čak 73 'bebe iz epruvete' rođene su lani u splitskom KBC-u, liječnici oduševljeni rezultatima na svjetskoj razini: 'Te žene nekako drugačije plaču i raduju se istovremeno...'

SVE TRAŽENIJi postupak

U Zavodu za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju koji djeluje pri KBC-ovoj Klinici za ženske bolesti i porode, uz pomoć medicinske potpomognute oplodnje (MPO) tijekom protekle godine na svijet su došle 73 bebe.

U istom razdoblju se 99 žena podvrgnulo MPO metodi.

- Radi se o rezultatima na svjetskoj razini i po tome smo među vodećim klinikama u Hrvatskoj. Kompletan postupak MPO-a u našoj bolnici je besplatan, odnosno plaća ga Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje - tvrdi prof. dr. Deni Karelović, predstojnik splitske Ginekologije, te dodaje:

- Rezultati za 2016. pokazuju da imamo uspješnost po embriotransferu (ET), što je postupak vraćanja zametka u maternicu od 39 posto, a trudnoća od 29 posto, što nas svrstava u sam hrvatski vrh.

Prema njegovim riječima, rezultati su još značajniji kada se u obzir uzme prosječna dob žena koje su ušle u program MPO-a.

- Prosjek njihovih godina je iznad 36, dakle radi se o ženama koje već nisu u "najboljim" godinama za rađanje. Naime, radi se o pacijenticama kojima je znatno teže zatrudnjeti zbog njihove životne dobi. Kod nas na potpomognutu oplodnju mogu doći sve one žene koje imaju dijagnozu neplodnosti, odnosno koje ne uspijevaju zanijeti godinu dana.

Sve one po zakonu imaju pravo na četiri postupka MPO-a. Naravno, postoji dobna granica do kada se one mogu podvrgnuti tim postupcima, a ona iznosi 42 godine života - naglašava doc. dr. Martina Šunj, pročelnica Zavoda za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju na Firulama.

No, iako žene koje se podvrgnu MPO-u najčešće imaju 36 i više godina, za MPO se odlučuje i sve više mladih parova koji imaju problem s neplodnošću.

- Razlog neplodnosti kod mladih parova prvenstveno treba tražiti u odgađanju trudnoće. Naime, žene se za širenje obitelji odlučuju u sve kasnijim godinama života. Razlog tome treba tražiti i u porastu neplodnosti kod muškaraca, odnosno kod loših nalaza spermiograma. Najbolja dob za rađanje djece je od dvadesete do tridesete godine života - kaže doc. dr. Šunj.

Parovi koji na taj način dobiju dijete znatno emotivnije primaju rođenje djeteta, smatraju liječnici s Ginekologije.

- To su vam prave "drame". Ima parova koji su u braku "cijelu vječnost" i koji imaju vrlo skladan život, samo im "nedostaje" dijete.

Nakon postupka MPO-a parovi koji na taj način dobiju dijete vrlo emotivno proživljavaju taj trenutak. Moram reći da te žene nekako "drugačije" plaču i raduju se istovremeno nakon poroda. Svoje osjećaje dijele i s nama, jer i i mi s njima prolazimo sva njihova stanja - zaključuje prof. dr. Karelović.

Dakle, u Splitu postoji državna Klinika sa stručnjacima i uvjetima u kojima mnogi od onih koji žele postati roditelji, a to ne mogu prirodnim putem, mogu začeti svoje "dijete iz epruvete".

- Za MPO postupak naši građani ne moraju ići nigdje po Hrvatskoj, kada najbolje uvjete imaju u našem KBC-u - kategorični su liječnici.

 

Naslovnica Split