Dalmacija Split

ne vole stomatologe

Gric i Grec malim su Splićanima najbolji prijatelji: Zubomobil otkrio katastrofalno stanje u ustima osnovaca

ne vole stomatologe

Sjećate li se Grica i Greca? Sićušnih malih stvorenja koja se hrane slatkišima, bombonima i ostacima hrane na zubima, ako se dobro ne očiste.

Oni rade kućicu u zubima i poput hrčaka spremaju slatkiše, a mrkvu, ribu i meso ne vole jesti. Premda su starije generacije slušale razne priče o dvjema nestašnim bakterijama koje nikako ne želite u ustima, očito to nije puno utjecalo na svijest tadašnjih osnovnoškolaca koji su danas, kao odrasli ljudi, dio poražavajuće statistike.

Međutim, najugroženija skupina su djeca. Hrvatski zavod za javno zdravstvo još je 2015. objavio podatke prema kojima svaki prosječni 12-godišnjak ima više od četiri karijesa, čime je po dentalnom zdravlju djece i mladih Hrvatska svrstana među najgore EU-ove države zajedno s Bugarskom.– Primijetili smo da dosta djece ima karijes na mliječnim zubima, tako kada im počinju nicati trajni zubi, bakterije s mliječnih zubi mogu ugroziti zdravlje trajnih. Problem je što smo znali susretati djecu kojima su svi mliječni zubi kariozni – ističe stomatolog dr. Ivan Mladenović.

– Meni moj zubar nije simpatičan – kazala nam je osmogodišnjakinja Matea Polić, učenica 2.a razreda Osnovne škole "Dobri". Premda je po prirodi pričljiva, ovo nije tema o kojoj bi rado govorila, i to ne samo ona, nego i ostatak djece kojima su se pred školom, u vozilu simpatičnog izgleda i naziva "Zubomobil", pregledavali zubi.

Nakon pregleda lakše se disalo jer se ništa strašno nije dogodilo, samo pogled u usnu šupljinu sa stakalcem i jednim instrumentom, a na kraju su dobili i dar.– Bitan je pristup, postoji metoda u kojoj najprije na modelu pojašnjavamo postupak, a onda tek krenemo raditi zub. Mladi stomatolozi imaju bolji pristup prema pacijentima i djeci, a ako se roditeljima ili djeci ne sviđa doktor dentalne medicine, neka potraže onoga koji im je bolji ili simpatičniji – ističe mladi liječnik koji je školarcima, bez obzira na kutu i stolicu u koju su trebali sjesti, bio pozitivan primjer zubara.

– "Zubomobil" putuje već drugu godinu, tako imamo priliku razgovarati s djecom, upoznati roditelje s potencijalnim poteškoćama koje bi se uskoro mogle pojaviti, ali i razbiti strah od stomatologa. Jako smo loši, mogu reći da smo među najgorima u Europi, jer je inače svjetski prosjek da djeca imaju jedan karijes, a kod nas su četiri – ističe Iva Kirin, jedna od voditeljica projekta.

Nažalost, u Splitu je nakon 110 pregledane djece, samo 20 njih bilo bez karijesa, dok je jučer u Brelima, od 60 osnovaca koji su sudjelovali u preventivnom pregledu, 20 njih imalo zdrave zube.

"Zubomobil" kreće dalje u nadi da će bar nekim pojedincima promijeniti svijest o važnosti dentalnog zdravlja. Posebno se to odnosi na roditelje, bez kojih djeca ne mogu krenuti u borbu s Gricom i Grecom.
 

Tko ima narukvicu, nema točkice na zubima

Nakon preventivnog pregleda, djeca su dobila zubni karton na kojem su označeni kariozni zubi. Ona djeca koja su dobila promotivnu silikonsku narukvicu nemaju karijes, dok bi ona koja nemaju narukvicu trebala imati zubni karton s potencijalnim problemima.

Naslovnica Split