Dalmacija Split

opasna konkurencija

U Split stižu žuti taksiji, najavljuju da će cijenama potkopati čak i Uber: Kad dođu turisti, građani neće plaćati više!

opasna konkurencija

Splitske ulice uskoro, barem u jednom segmentu, podsjećat će na one u New Yorku, jer od sljedećeg tjedna s radom počinje novo udruženje taksista pod nazivom "Žuti taxi Split".

Kao što samo ime sugerira, vozila novog taksija bit će žute boje, što će doprinijeti njihovoj uočljivosti i prepoznatljivosti između prijevoznika. No, ono što naše sugrađane ipak najviše zanima, naravno, cijena je usluga novoga prijevozničkog servisa koja će, kako najavljuju Ante Parčina i Siniša Đapić, predsjednik i potpredsjednik spomenute udruge, biti više nego prihvatljiva za domaće stanovništvo.

– Start je pet, a svaki sljedeći kilometar osam kuna i cijena će biti ista tijekom cijele godine. Putnik plaća isključivo relaciju vožnje, po sistemu "koliko se voziš, toliko plaćaš". Želimo omogućiti kvalitetan i dostupan taksi prijevoz našim sugrađanima, a cijena se neće mijenjati u turističkoj sezoni. Najveća reklama bit će putnici koji s nama odrade vožnju i iz vozila iziđu zadovoljni, a ne prevareni – optimistično najavljuju naši sugovornici i dodaju kako će glavna orijentacija biti upravo gradske vožnje, a vidjet ćemo i hoće li se držati svojih obećanja, jer su slične stvari najavljivali i njihovi konkurenti ulaskom na tržište, ali su ih vrlo brzo zaboravili u utrci za primamljivom ljetnom zaradom od turista.

Primjerice, prema najavljenom cjeniku "Žutog taxija" cijena vožnje na relaciji od trajektne luke do bolnice na Firulama iznosila bi prihvatljivih 18 kuna, a i ostale vožnje unutar gradskog područja ne bi bile skuplje od dvadesetak kuna. Trenutačno je za rad spremno 16 vozila, koja, kako tvrde Parčina i Đapić, u potpunosti udovoljavaju uvjetima taksi prijevoza, dok ih je još osam u pripremi.

Za sada, vožnja se može naručiti preko telefonskog broja 208-208, a u pripremi je i mobilna aplikacija.

– Svi naši vozači imaju licenciju i gradske dozvole za obavljanje taksi prijevoza. Odore će biti prepoznatljive – crne hlače i bijele košulje s logom našeg udruženja – naglašavaju naši sugovornici i dodaju kako je osnivanje najnovijeg splitskog udruženja taksista u prvom redu njihov odgovor na Uber koji smatraju nelegalnim i čije cijene, kako tvrde, variraju ovisno o potražnji.

 

Naslovnica Split