Dalmacija Split

PRAVOSUDNA TRAKAVICA

Alessandro Avenati ne odustaje: iako je Cesare krenuo u školu u Splitu, on ga upisao u talijansku i čeka izvršenje ovrhe; Ninu Kuluz poziva da se vrati: 'Spreman sam joj pomoći'

PRAVOSUDNA TRAKAVICA

Iz osnovne škole u Montcalieriju u Italiji zatražili su od Alessandra Avenatija da im objasni zašto njegov sin osmogodišnji Cesare nije došao na nastavu na početku školske godine u koju ga je otac upisao. U Italiji je kao i u Hrvatskoj kazneno djelo ako roditelji ne šalju dijete u osnovnu školu stoga sve obrazovne ustanove reagiraju po službenoj dužnosti.

Kontaktirali smo Alessandra Avenatija koji nam je potvrdio da je morao otići u školu gdje ih je informirao kako se nije provela sudska odluka o predaji dječaka ocu i povratku u Italiju.

- Istina je kako me kontaktirala profesorica Valeria Fantino, ravnateljica osnovne škole u Montcalieriju te sam išao kod njih da im pojasnim situaciju.

Ja sam za sina tijekom upisnog roka dostavio svu potrebnu dokumentaciju jer sam očekivao da će sud izrealizirati svoju pravomoćnu odluku i da će se Cesare vratiti kući prije početka školske godine, ali nažalost do toga nije došlo.

Od početka surađujem i sa stručnim službama u Italiji i namjeravam potpuno slijediti savjete psihologa kako bih Cesareu stvorio što povoljnije uvjete života.

Ponavljam ponovno ono što sam cijelo ovo vrijeme naglašavao, a to je da želim izbjeći potpuno odvajanje Cesarea od majke te njoj želim pomoći da se ponovno uključi u život u Torinu. Spreman sam joj pomoći u pronalasku posla i smještaja u Italiji. Ona je i živjela u Torinu potpuno prilagođena tamnošnjem životu punih 20 godina i mislim kako joj to ne bi bio veliki problem - kazao nam je Alessandro Avenati koji nije vidio Cesarea pet mjeseci.

Cesareov otac je u iščekivanju ponovnog zakazivanja predaje sina nakon propalog pokušaja krajem lipnja ove godine.

- Imam poruku za svog sina da ga u školi u Montcalieriju nestrpljivo iščekuju – rekao je Alessandro Avenati koji je sina upisao u “Institut za opće obrazovanje i povijest” u Montcalieriju kraj Torina koji pod svojim okriljem ima predškolske ustanove te osnovne i srednje škole.

U međuvremenu je dječak krenuo u drugi razred osnovne škole na splitskim Pujankama.

Majka dječaka Nina Kuluz zatražila je putem svog odvjetnika izmjenu odluke iz 2012. godine prema kojoj se Cesare treba vratiti u Italiju na očevu adresu sukladno Haaškoj konvenciji o građanskopravnim aspektima međunarodne otmice djece.

Ona je sina odvela u Hrvatsku 2011. godine nakon prekida veze s ocem dječaka. Nakon što je Obiteljski sud u Torinu dodijelio njoj i bivšem jo partneru zajedničko skrbništvo na očevoj adresi u Montcalieriju uz pravo majke da bude svakodnevno sa sinom te ga odvede svaki drugi vikend kod sebe, Nina nije vratila Cesarea u Italiju.

Zbog toga je pokrenut postupak po Haaškoj konvenciji za povrat dječaka u matičnu državu. Od tada je prošlo pet godina tijekom kojih su majka i sin bili u bijegu te su dobar dio vremena proveli u Vitezu u BiH. Nakon njezine predaje u rujnu prošle godine određeno je u Splitu provođenje ovrhe djeteta, tj. predaja dječaka ocu.

Ovrha je dva puta odgođena, a tijekom tog vremena su se otac i sin trebali viđati kako bi se upoznali. Kako je sukladno tim odlukama očekivao povratak sina u Italiju, Alessandro ga je upisao u školu, ali zakazana predaja u lipnju ove godine nije provedena.

Tijekom ljeta nije se ponovno pokušalo, a u rujnu se odlučivalo o majčinom zahtjevu za izmjenom odluke koji je podnijela Općinskom sudu u Splitu. Taj zahtjev je odbačen kao nedopušten jer, kako je navedeno u obrazloženju odluke, Haaška konvencija ne predviđa mogućnost preispitivanja pravomoćne odluke o povratku nezakonito odvedenog djeteta na način da bi se donijela nova odluka kojom bi se odbio zahtjev za povratak.

Haaška konvencija je međunarodni ugovor koji i Ustavom obvezuje Hrvatsku na način da su europske konvencije dio pravnog poretka i po pravnoj snazi iznad nacionalnih zakona. To znači, stoji u rješenju, i iznad Obiteljskog zakona temeljem kojeg Nina Kuluz traži ukidanje i izmjenu pravomoćne odluke o povratku sina u Italiju.

Haaška konvencija ne ostavlja prostora da se na temelju nacionalnih procesnih odredaba intervenira u mehanizam same Konvencije.

Nadalje sud navodi kako bi prihvaćanje prijedloga Nine Kuluz bilo protivno odredbi Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda jer bi ugrozilo obvezu osiguranja prava na obiteljski život koje ima i otac dječaka Alessandro Avenati.
 

Naslovnica Split