Dalmacija Split

obećanje ludom radovanje!?

Udžbenici nisu besplatni! Roditelji pohrlili sa zahtjevima, školsko osoblje ostalo u šoku: zašto Banovina šuti o datumu isplate 500 kuna?

obećanje ludom radovanje!?

Vijest da će Grad sufinancirati nabavu školskih udžbenika za učenike drugog, trećeg i četvrtog razreda osnovne škole obradovala je roditelje, posvojitelje i skrbnike djece.

Njima će iznos od 500 kuna, koliko je predviđeno za svakog osnovca, itekako značiti s obzirom na popriličnu visinu troškova koji se nameću oko opreme školaraca početkom školske godine. Kao što je već poznato, pravo na potporu od 500 kuna imaju učenici s prebivalištem na području Grada Splita bez obzira gdje pohađaju osmoljetku.

Sufinanciranje će se odobriti i učenicima koji su pravo na udžbenike u aktualnoj nastavnoj godini ostvarili po nekoj drugoj osnovi, ali samo u visini razlike do 500 kuna ako je ostvareno pravo po drugoj osnovi manje od tog iznosa. Odmah nakon donošenja odluke i njezina objavljivanja u našem listu i na internetskoj stranici Grada, brojni roditelji žurno su ispunili pisane zahtjeve i dostavili ih u školu koju učenik pohađa.

Iako su iz Banovine poslali upute školama kako će se odluka provesti u djelo, u nekim tajništvima u čudu su gledali majke i očeve koji su sa zahtjevom u rukama pokucali na njihova vrata, ali su ipak zaprimili dokumentaciju. Budući da dodatne upute za roditelje nismo uspjeli doznati od gradske Službe za obrazovanje i znanost, nazvali smo školske ravnatelje.

– U četvrtak poslijepodne, na adresu škole dobili smo upute iz Grada kako nam roditelji i skrbnici trebaju dostaviti zahtjeve za sufinanciranje uz preslik osobne iskaznice jednog roditelja ili skrbnika na kojoj se vidi adresa prebivališta u Splitu i preslik kartice tekućeg ili žiroračuna. Rok za dostavu zahtjeva u školu je 6. listopada.

Mi ćemo gradskoj upravi poslati popis naših učenika koji pohađaju druge, treće i četvrte razrede, a nakon svega, pretpostavljamo da će se na račun škole, baš kao što je bio slučaj s financiranjem knjiga za prvašiće od strane Županije, doznačiti novac koji ćemo isplaćivati podnositeljima zahtjeva. Kada će to biti, nije navedeno. Mi ćemo svakako staviti sve upute i na internetsku stranicu škole – rekla nam je Marita Guć, ravnateljica OŠ "Manuš".

U gradonačelnikovoj odluci navodi se da su oni roditelji i skrbnici čije dijete ima prebivalište na području Splita, a pohađa osnovnu školu u susjednim sredinama, poput Solina i Podstrane, dužni zahtjev i traženu dokumentaciju dostaviti na adresu: Grad Split, Služba za obrazovanje i znanost, 21000 Split, Obala kneza Branimira 17. Njima će se novac izravno uplatiti na tekući ili žiroračun. U skupu zahtjeva treba potpisati i izjavu suglasnosti o vraćanju neoštećenih udžbenika u školu na kraju nastavne godine.

E sad, što će školama sve te puste tone papira, ostalo je neobjašnjeno, jer udžbenike neće moći koristiti nova generacija osnovaca zbog isteka četverogodišnjeg "roka trajanja" aktualnih naslova i dolaska novih izdanja. Osim toga, većina knjiga je predviđena da ih učenici ispisuju i popunjavaju bez obzira je li riječ o udžbenicima ili radnim bilježnicama.

Odluku Grada na prvi pogled treba pozdraviti, ali i ponoviti kako je ostalo neispunjeno obećanje poteštata Krstulovića Opare obesplatnim udžbenicima koje nam je, među ostalim, iznio uz najavu povećanja prireza, jer su osnovni paketi knjiga za tri sufinancirana uzrasta od 130 pa do 170 kuna skuplji od iznosa potpore. Naravno, treba se nadati i da neće ništa zapeti oko isplate novca.

Naravno, očekuje se da će se za iduću godinu ozbiljno razmotriti želja roditelja i skrbnika oko stvarno besplatnih naslova za sve osnovce kao što su to, primjerice, napravili susjedni gradovi i općine, poput Trogira, Sinja ili Podstrane. Komplet udžbenika za drugašiće, inače, košta oko 630 kuna, za trećaše oko 640, a četvrtaše oko 670 kuna, sve bez izbornih predmeta, likovnih mapa, zemljopisnih karata, omotnica, bilježnica i ostalog nužnog školskog pribora.

Za više razrede iznosi se poprilično penju, nove generacije, nažalost, ne nasljeđuju te knjige, a s druge strane, prirez nam je skočio, pa će se naći novca u gradskom budžetu, našeg naravno.
 

Do povrata novca u tri koraka​

Zahtjev za sufinanciranje nabave osnovnog kompleta udžbenika može se preuzeti na službenoj internetskoj stranici Grada (www.split.hr) ili osobno u Centralnoj pisarnici u zgradi Banovine. Uz ispunjeni i potpisani zahtjev obvezno je priložiti preslik osobne iskaznice jednog roditelja, posvojitelja ili skrbnika na kojoj se vidi adresa prebivališta u Splitu i preslik kartice tekućeg ili žiroračuna. Rok za dostavu zahtjeva s kompletiranom dokumentacijom u školu je 6. listopada.

Naslovnica Split