Dalmacija Split

reorganizacija administracije

Pametno: Ugasite 'Splitsku obalu' i 'Spalatum DMC', te gradske tvrtke ne stvaraju nikakvu novu vrijednost!

reorganizacija administracije

Stranka Pametno smatra da gradskoj administraciji pod hitno trebaju promjene, te u tom smislu zagovaraju da se ugase gradske tvrtke "Splitska obala" i "Spalatum DMC".

Svjesni su da taj posao zahtijeva dubinsku analizu i detaljno sagledavanje stvari, za što se nadaju da gradonačelnik Andro Krstulović Opara ima hrabrosti.

- "Splitska obala" je 31. prosinca prošle godine imala 6,4 milijuna kuna financijske imovine, novca na računu i u blagajni. Od toga je čak 4,5 milijuna oročeno godinama na banci. To je izravno mogao i trebao biti novac Grada. Radi se o posredničkoj tvrtki koja za svoje poslove naručuje usluge podizvođača te obavlja usluge koje mogu pružati "Čistoća" ili "Parkovi i nasadi". Na 2,7 milijuna kuna dobiti, plaćeno je 500.000 kuna poreza državi, dakle i to je novac koji nije ostao Gradu. Dobit im je darovana jer ne stvaraju nikakvu novu vrijednost, već su posrednička tvrtka između Grada i korisnika usluga koja je sama sebi svrha, od koje građani nemaju ništa kvalitetniju uslugu. Od 27 zaposlenih, 13 ih je s visokom i višom spremom, što smatramo nepotrebnim Poslove koje odrađuje Grad može sam raditi, biti koncesionar i godišnje ostvariti skoro tri milijuna kuna dobiti – istaknula je Natalia Tafra Bazina, gradska vijećnica Pametnog na konferenciji za novinare koja se u petak (jučer) održala u prostorijama stranke u Gundulićevoj.

Ante Renić, županijski vijećnik ove stranke pojasnio je kako je i tvrtka "Spalatum DMC" također potencijalni izvor prihoda za gradsku balgajnu.

- DMC je potpuno nepotrebna gradska tvrtka koja se bavi iznajmljivanjem reklamnih površina, organizacijom sajmova i koncerata, pored već postojećih uhodanih agencija i Turističke zajednice. Od reklamnih površina na stupovima javne rasvjete godišnje se uprihodi 900.000 kuna, a taj posao može bez problema obavljati i sam Grad! Bave se i prijevozom sportskih klubova. Što to uopće znači kada nemaju svoje kombije, nego su opet posrednici. Tvrtka je na računu krajem prošle godine imala milijun kuna, što je zajedno sa "Splitskom obalom", iznos od milijun eura! Znate li koliko udžbenika možemo za to kupiti, koliko asistenata u nastavi financirati? Imamo tu fantomsku tvrtku gdje je prosječna plaća cca 10 000 kuna, što je za današnje prilike puno i previše. Takve firme nam nisu potrebne - zaključuje Renić, uz napomenu kako se ne trebamo zanositi brojem od gotovo 500 zaposlenika gradske uprave, jer je on puno veći kada uzmemo u obzir sva gradska poduzeća.

Na kraju se novinarima obratio i Jakov Prkić, vijećnik Pametnog kazavši kako građani Splita ne bi ništa izgubili da obje spomenute tvrtke sutra prestanu postojati.

Najavio je da će ova stranka analizirati i druga gradska poduzeća te dati prijedloge kako reorganizirati njihovo poslovanje, te naveo kako su "Stano-uprava" i "Promet" u ovom trenutku za to najzrelija trgovačka društva.

Naslovnica Split