Dalmacija Split

krov nad glavom

Najam mu istječe u ponoć: Ostaje li splitski branitelj Alenko Barač do daljnjega u stanu Varošu ili seli u trošnu kamp kućicu? Grad obećao pomoći

krov nad glavom

Došao je dan da se Alenko Barač, umirovljeni branitelj o kojemu smo u nekoliko navrata pisali, iz unajmljenog stana u Varošu vrati u svoju staru kamp-kućicu na Spinutu.

Datum je 20. rujna, najam ističe noćas u ponoć, a trajnog stambenog rješenja za Alenka još nema. Barem ne rješenja dostojnog čovjeka, jer ono što Alenka čeka ako institucije hitno ne počnu raditi svoj posao jest tužna starost bez struje i vode u nastambi tako kužnoj da joj ni mačke ne prilaze.
Budući da su novinari Alenkovi jedini odvjetnici, tako smo i ovaj put u Gradu pokušali doznati što će biti s njim, hoće li Domovina još jednom napustiti čovjeka koji Domovinu nije napustio ni kada su mnogi to činili, o čemu svjedoče i pusta Alenkova ordenja i pohvalnice, ili će (n)ova splitska vlast, kad to već nisu učinile prethodne dvije, pružiti ruku svom zaboravljenom sugrađaninu. Uostalom, obećali su, bili smo svjedoci tom obećanju.

Šest mjeseci 'bonusa'

- Sasvim smo blizu rješenja, uvjereni smo da ćemo ga naći prije nego što prođe rok za Alenkovo iseljenje - kažu nam iz Ureda Andre Krstulovića Opare.

Splitski gradonačelnik i jučer je obavljao razgovore s djelatnicima gradske službe za socijalu. Iako kašu nije zakuhao, svjestan je da će je upravo on pokusati ako se Alenko Barač vrati u svoj truli dom. Namjera je stoga da Alenko još šest mjeseci ostane na sadašnjoj adresi u Kamenitoj ulici, i to na trošak Grada, te da mu se u tom razdoblju pronađe novi podstanarski stan iz kojega se više ne bi morao seliti i koji bi također bio plaćen iz gradskog proračuna. Opara će, čujemo, ovakav zaključak potpisati čim vlasnica stana pristane na ponuđene uvjete.

Oni među vama s boljim pamćenjem sjetit će se, naravno, kako je Alenku i prije šest godina bilo obećano nešto slično, kako mu je bilo rečeno da će donatori Udruge "Cro Unum" samo jednu godinu plaćati najam kvadrata u Varošu, dok će nakon toga skrb o dobrom i poštenom čovjeku kojemu je sudbina namijenila potpunu materijalnu neimaštinu preuzeti institucije.
Malo morgen, Alenko je umalo ostao na ulici, ni ona kamp-kućica više nije što je bila, stoga novinari i jesu još jednom reagirali. Kao zadnja brana čovječnosti u društvu kojemu je plus na tekućem računu jedino mjerilo vrijednosti i uspjeha.

Drži ih za riječ

Alenko Barač jedan je od onih staromodnih tipova koji ljude drže za riječ. Tako je bilo i onda kad su ga prevarili, a tako je i sad kad mu ponovno sve i svašta nude. Ne ljuti se, samo bi volio da se ovaj njegov slučaj, a tu riječ tako mrzi, zvuči mu kao da je što skrivio, napokon okonča. Svjestan je, međutim, da slobodnih socijalnih stanova nema. Da se Split s jedne strane kupa u velikoj lovi i luksuzu, čista je to erotika, a da s druge zaudara na sirotinju. Koju valja skloniti, kad je već ovako žilavu nije moguće ukloniti.

 

 

Naslovnica Split