Dalmacija Split

više od performansa

Drama u splitskoj građevinskoj inspekciji: bijesni umjetnici 'zazidali' ulaz, inspektori se okomili na novinare, trgali im mobitele iz ruke i spriječavali snimanje incidenta

više od performansa

Umjetnička udruga Adria Art Annale odlučila je da neće predati bitku oko prostora u Dioklecijanovoj ulici kojeg je bez odobrenja Grada zaposjeo Darko Miladin, a koji je odnedavno postao vlasništvo države.

Održali su performans ispred ulaza u građevinsku inspekciju koja se nalazi na trećem katu zgrade na Brodarici. Na staklena vrata postavili su veliku isprintanu sliku vrata iz Dioklecijanove ulice koja je zazidao Miladin, prosvedujući tako protiv nalaza inspekcije koja je utvrdila kako nije prekršen zakon o gradnji.

- U ovoj instituciji se odvija jedna atmosfera zakulisnih igara i korupcije jednostavno je nužno osvijetliti što se tu nalazi i dovesti do neke promjene. Inspektorica je rekla prvi dan na snimci koju imamo da investitor nije imao dozvolu, sada je donijela rješenje da je sve u skladu s dokumentacijom - kazao je pred okupljenim novinarima Antej Jelenić predsjednik AAA.

- Sve institucije rade na tome da se još jedno zajedničko dobro pretvori u privatni apartman. Do sad je to bio prostor u kojem su radnice Uzora radile u radionicama, razni umjetnici su tu prespavali,  sad će to biti prostor za krevet i zahod.

Mislimo da je riječ o kaznenom djelu u koje su uključene različite institucije, od Grada, konzervatora, građevinske inspekcije, a i policija u tome sudjeluje, jer su nas više puta vadili iz prostorije kad smo ulazili kroz procijep kojeg smo usjeli probušiti.Umjetnost istražuje nepoznato, kao i mi ovdje, ne znamo što će se dogoditi, ali ćemo sve ćemo sve aktere izvući na vidjelo. A oni kad izađu na svijelo onda se drukčije ponašaju. Hvata ih lagano strah pa se počinju događati neke slučajnosti. To je naš princip da se bez straha ide prema naprijed, želimo promjene u društvu, ali želimo i da se vrati prostorija koja je bespravno oduzeta - napomenuo je Jelenić.  

Jedna gospođa koja je izašla iz prostorija građevinske inspekcije čestitala je umjetnicima i kazala da baš tako treba postupati prema onima koji su unutra. Ali, veliki print koji je stavljen preko ulaza u inspekciju nije oduševio jednog djelatnika koji ga je ljutito strgnuo.

No, prava gužva koja je prerasla u incident dogodila se između građevinskih inspektora i novinara. Članovi AAA ušli su u prostorije da predaju nove prijave građevinskoj inspekciji u kojima se žale na sadašnji nalaz inspektorice. No, čim su novinari ušli za Jelenićem i malobrojnom ekipom i nastavili snimati, s kamerama, mobitelima, slikom i zvukom, to je izazvalo agresivno ponašanje kod inspektorica.

- Ne možete neovlašteno snimati, ne možete nas stalno snimati! – povikala je inspektorica i oduzela mobitel iz ruke kolegi iz “Indexa” Dragi Miljušu, a druga je pokušala spriječiti potpisnika ovih redaka da snima, tako što ga je vukla za ruku.

Jedan je djelatnik, koji se nije htio predstaviti, raširenim rukama je zaustavio novinare da prođu i vikao im je da odu, iako nitko nije bio neugodan prema inspektorima, niti je provocirao. Vrlo brzo je stigla policija koju su pozvali iz građevinske, a koja se na uviđaju ponašala pristojno.
 

Naslovnica Split