Dalmacija Split

vertikala vlasti

Dok je poštar našao Miladina, gradski prostor postao državni: skandal zbog kojeg su u srcu Splita intervenirali policija i hitna završit će - u korist nogometaša i na štetu Grada!

vertikala vlasti

Bivši nogometaš Darko Miladin nastavio je ovih dana s građevinskim radovima u hotelu u Dioklecijanovoj ulici, a kako stoje stvari, ima razloga za optimizam. Naime, država se uknjižila na prostor u Dioklecijanovoj kojim je upravljao Grad Split, a koji se do sada vodio kao "općenarodna imovina". Podsjetimo, upravo je to tražio Miladin u ovoj priči u kojoj je policija više puta intervenirala, zajedno s hitnom pomoći.

No, dok je Grad Split tužio Miladina na Općinskom sudu da je nezakonito uzurpirao posjed bespravnim radovima zazidavši prostoriju koju je bez dozvole pripojio svojem hotelu, u ministarstvu Gorana Marića bili su prema njemu blagonakloni.

Naime, kako nam je svojedobno rekao Miladinov punac, njegov je zet bio u Ministarstvu državne imovine i tražio je da sporni prostor postane državni kako bi ga mogao otkupiti za hotel. Dok su u Splitu gradske službe Miladinu zabranjivale radove i slale zahtjeve da napusti prostor koji je ogradio, a poštari navodno nisu mogli naći njegovu adresu, u Zagrebu su učinili sve što je tražio.Ured državne uprave je po zahtjevu Marićeva ministarstva donio rješenje po kojem Republika Hrvatska stječe pravo vlasništva "za cijelo prostorije – sobe na drugom katu (nad svodom Rimske ulice)".

Ukratko, Miladinu preostaje da kupi prostor koji je zazidao, a kasnije zabarikadirao kad su ga umjetnici iz AAA "odzidali". Očito mu se isplatilo držati stražu i tući se. No, sve to ništa ne bi vrijedilo da nije bilo "male" simpatije nadležnih službi. Tako je Građevinska inspekcija nakon odugovlačenja napisala nalaz tek nakon što je Ured državne uprave riješio da se RH upiše. U nalazu inspekcije piše kako Miladinova tvrtka "Lino" d.o.o. nije napravila prekršaj, nego je poštovala projekt.

Arhitektica Milva Manenica nije nam htjela dostaviti projekt na uvid. Međutim, zanimljivo je da je Grad Split, koji je imao uvid u projekte, tužio Miladinovu tvrtku za nezakonite radove, a koje građevinski inspektori nisu vidjeli.
No, još je zanimljivije da iz Ministarstva graditeljstva poručuju da je Grad taj koji mora otići iz prostora, a ne Darko Miladin."Prema informacijama kojima raspolaže Građevinska inspekcija, prostor je u vlasništvu Republike Hrvatske te se Grad Split mora iseliti iz tog prostora", stoji u odgovoru Ministarstva graditeljstva, iako je Miladin u prostoru koji je unatoč protivljenju Grada pripojio hotelu bespravno sve do trenutka dok ga ne otkupi od države.

U Zemljišniku su nam kazali da se knjiženje RH ne odnosi samo na tu prostoriju, nego na čitav prostor koji se vodio kao općenarodna imovina, a uključuje i susjednu prostoriju u kojoj je AAA, te atelijer u kojem je Ante Kuštre.

Što na sve kažu Darko Miladin i njegov odvjetnik, hoće li kupiti prostor od države, zajedno s dijelovima u kojima su umjetnici, nismo uspjeli doznati jer se nisu javljali na pozive niti su odgovarali na SMS-ove. No, zanimljivo je da se Miladin žalio na početku, kad je još sve djelovalo kao idilična priča o hotelu koji će se urediti u "heritage" stilu, kako im treba ulaz iz palače D’Augubio jer onaj koji imaju s Dioklecijanove ulice nije prikladan.

Iz Grada nismo dobili odgovor do zaključenja teksta hoće li ostati pri tužbi Miladina, ili će se povući i tako neće narušavati "vertikalu vlasti" između Banovine i Zagreba kojom se hvali gradonačelnik.

Odgovore nismo dobili ni od Ministarstva kulture, čija inspekcija mjesecima ispituje ovaj slučaj. Nisu odgovorili ni iz Ministarstva držne imovine na pitanje što namjeravaju s nekretninom u Dioklecijanovoj.

U udruzi "Adria Art Annale" smatraju da je zakazala građevinska inspektorica Albina Balić, koja je potpisala nalaz, ali i šef konzervatora Radoslav Bužančić, koji nije zaustavio radove i dopušta da iz jezgre nestaju kulturni sadržaji.

– Budući da smo umjetnička udruga koja ima odličan odnos s brojnim aktivističkim i civilnim udrugama, raspolažemo brojnim alatima borbe protiv principa pohlepe te ćemo ovaj slučaj iskoristiti da do kraja razotkrijemo njegove sluge. Čak i ako Miladin na koncu uspije zaobići sve zakone i "kupi" prostoriju, ni tada ne namjeravamo odustati jer je očito da se radi o još jednom činu krađe zajedničkog i njegova pretvaranja u privatno. Bez zajedničkih neprofitnih prostora gdje se različiti ljudi susreću i komuniciraju, društvo prestaje biti društvo i postaje trgovački centar - kaže Antej Jelenić, predsjednik AAA.

Naslovnica Split