Dalmacija Split

dan hrm-a

Kontradmiral Stipanović na Zapadnoj obali: Prioritet je gradnja brodova za Obalnu stražu

dan hrm-a

Obilježavanje Dana Hrvatske ratne mornarice i 26. obljetnice osnutka nastavljeno je u ponedjeljak svečanošću s postrojavanjem postrojbi HRM-a na Zapadnoj obali. 

Tom dijelu programa je prethodilo imenovanje vojarne „Lora“ imenom Svete Letice – Barbe, admirala flote i prvog zapovjednika HRM-a, a potom su u zgradi zapovjedništva imenovane i tri dvorane po iznimno zaslužnim pojedincima - zapovjedniku mornarice i admiralu Vidu Stipetiću i zapovjedniku Flote HRM-a komodoru Franku Perkoviću te kapetanu korvete Josipu Vraniću, prvom poginulom pripadniku HRM-a. 

Uslijedilo je polaganje vijenca i paljenje svijeća ispred spomen obilježja hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu na Lovrincu, dok je uoči same svečanosti Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske, s broda ispred gradske luka u more položila vijenac za poginule mornare. 

Obilježavanje 26 godina od osnutka naše mornarice nije moglo proteći bez spomena na našu slavnu povijest kada je davne 887. godine knez Branimir porazio moćnu mletačku flotu, ali i na dramatične događaje iz rujna 1991. te kasniju ulogu naše ratne mornarice u Domovinskom ratu gdje je poginulo 58 njihovih pripadnika, što su apostrofirali general zbora Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera, kontraadmiral Predrag Stipanović, zapovjednik HRM-a te Ivan Šipić, izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora.

- Zarobljavanjem 30-ak ratnih brodova i plovila iz šibenskog remontnog brodogradilišta, udareni su temelji Hrvatske ratne mornarice, a motiviranost, hrabrost i vještina hrvatskih mornara dovela je brzo do poraza daleko nadmoćnijeg neprijatelja, kao i kasnije u oslobađanju hrvatskog juga, Maslenice, među ostalim u akcijama Bljesak i Oluja, te brojnim drugima – istaknuo je kontradmiral Stipanović te se osvrnuo na donošenje Strategije nacionalne sigurnosti čime je započeo proces prilagodbe obrambene sposobnosti s ciljem odgovora na nove izazove i današnje potencijalne ugroze pomorske sigurnosti, u čemu će naša mornarica također uvelike sudjelovati. 

Naglasio je i kako je potrebno ulagati dodatne napore kako bi se osigurala veća financijska sredstva za održavanje postojećih brodova i tehniku. 

Gradnja obalnih ophodnih brodova za Obalnu stražu naglašena je kao jedan od najvećih projekata, a primopredaja prototipa takvog broda do kraja godine će biti vjetar u leđa tom procesu. 

Također, diljem svijeta pripadnici naše ratne mornarice kontinuirano sudjeluju u operacijama potpore miru Ujedinjenih Naroda, EU i NATO-a, a trenutno su u  Afganistanu, Kuvajtu, Kosovu i ispred obale Libije.

Ministar obrane Damir Krstičević, i kao izaslanik premijera Vlade Andreja Plenkovića, zahvalio se pripadnicima Hrvatske vojske na pomoći i brzim reakcijama u sanaciji poplavljenih područja oko Zadra i Ogulina, kao i na angažmanu u gašenju požara ovoga ljeta. 

- Vratili smo vojsku u Sinj, očekujemo i povratak naših pripadnika do kraja godine u Vukovar, a sljedeće u Varaždin i Ploče. Vojarna u Pločama će biti biti ključan izvor novih sposobnosti naše mornarice. Očekujem kvalitetnu postrojbu mornaričkog desantnog pješaštva u Pločama s mladim, dobro uvježbanim i pripremljenim vojnicima koji će biti južna okosnica naše Hrvatske – kazao je ministar te dodao kako od sljedeće akademske godine imamo prvi naraštaj kadeta vojnog pomorstva u Splitu.  

- Okrenuti smo budućnosti, ali ne zaboravljamo naš temelj što je Domovinski rat te naše branitelje – podvukao je Krstičević pozivajući se na novo imenovanje vojarne kao oblik zahvale onima kojima dugujemo slobodu.

Okupljenima se kao vrhovna zapovjednica Oružanih snaga, obratila i Kolinda Grabar Kitarović,  koja je uručila brojne pohvale, nagrade i promaknuća pripadnicima naše ratne mornarice.

- Obrana Jadrana, naših otoka i dalmatinskih gradova tijekom rujna 1991. godine i kasnije u Domovinskom ratu, potvrdila je odlučnost hrvatskog naroda i političkog vodstva na čelu s prvim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, na putu prema konačnoj slobodi i samostalne te suverene države. Neka nam svima ovaj jubilej budu poticaj za ustrajan rad na razvoju naše Hrvatske ratne mornarice i naših Oružanih snaga u cijelosti, te za napredak i dobro jedine nam hrvatske domovine – podvukla je predsjednica.

Današnji dan sigurno će pamtiti Neven Katić koji je promaknut u kapetana vojnog broda. Našoj mornarici se priključio 1991. kao dragovoljac Domovinskog rata. 

- To je najveći časnički čin, kruna karijere, ako izuzmemo mogući budući napredak u admiralski čin. Moram to zahvaliti svojim suradnicima koji su radili sa mnom, a posebno našim obiteljima koje su trpjele našu odsutnost. Tijekom svih tih 26 godina promijenilo se mnogo toga, od tehnike pa do drugačijih ugroza na našu nacionalnu sigurnost na moru, no ono što je isto su naši ljudi. Dolaze nam mladi koji su motivirani i spremi služiti domovini. Brojni su tu izazovi, odricanja, a znamo i da se tu neće obogatiti, ali ljudi su tu jer vole more, svoju domovinu i tu nalaze svoju satisfakciju – ispričao nam je novopečeni kapetan.

Naslovnica Split