Dalmacija Split

vjerovali ili ne

'Nikada u životu se nisam susreo s nečim ovakvim': pogledajte nevjerojatnu spletku kojom splitski sudski vještak pokušava izvući novce od stanara 'Vile Velebita'

vjerovali ili ne

Luka Vrljičak, građevinski sudski vještak na Županijskom i Trgovačkom sudu u Splitu, kupio je tri prostora zajedničke namjene u stambenom objektu poznatijem pod nazivom "Vila Velebita". Problem se krije u činjenici što se u tim prostorijama nalazi oprema za funkcioniranje zgrade i zajedničke garaže, a radi se o komori za odimljavanje, sprinkler stanici i hidroforskom postrojenju za sanitarnu i hidrantsku uporabu cijelog kompleksa. Premda je svima, osim Luki Vrljičku, nejasno kako je jedna osoba mogla postati vlasnik pogona koji zgrada mora imati kako bi dobila uporabnu dozvolu za korištenje cijele garaže, takva se situacija, vjerovali ili ne, dogodila.

- Glavni uzrok cijelog ovog problema je investitor zgrade, tvrtka "Adut nekretnine", koja je zgradu etažirala tako da su sporni prostori ostali u njihovu vlasništvu, umjesto u zajedničkom vlasništvu svih sugrađana, kao sto je u svim ostalim zgradama – istaknuo Damir Vukojević, zamjenik direktora stanoupraviteljske tvrtke "Novi dani". Naime, kako je investitor "Adut nekretnine" od 23. svibnja ove godine u stečaju, njihove nekretnine ili prostorije u zgradi sudskom su odlukom pripale građevinskom sudskom vještaku Luki Vrljičku.

- Vrljičak je postavio zahtjev da bi on od stanara tražio da mu plaćaju najamninu ili da im proda prostor, međutim, potpuno je jasno da je to zajednička oprema koja je potrebna da bi građevina uopće dobila uporabnu dozvolu, građevinsku dozvolu i sve ostale dozvole, a takva oprema postavlja se u prostore koji u pravilu pripadaju zgradi. Ja sam u toj struci preko 45 godina i nikada u životu nisam se susreo s ovakvim slučajem. "Adut nekretnine" su greškom ili svjesno te prostorije ostavile sebi i gospodin Vrljičak je to nekako dobio. Sporno je to što on traži zakupninu, a to mu se nikada neće dopustiti – istaknuo je Željko Vukojević, direktor stanoupraviteljske tvrtke "Novi dani".

Na izvješću s deložacije zajedničkih prostorija u garaži, Radoslav Đorđević, nadzorni inženjer i referent zaštite od požara, napisao je: "Sud nikada nije zvao na niti jedno sudsko ročište nekoga od ostalih suvlasnika kojima dotična oprema služi kao osnova za ispravno korištenje zajedničke garaže, poslovnih prostora i stanova. Također treba napomenuti da ni upravitelj nije bio upoznat s nastalim prijeporom, što smatramo dodatnim propustom više čimbenika."

Međutim, činjenica je da je Luka Vrljičak, za kojeg još jednom napominjemo da je po zanimanju građevinski sudski vještak, sada vlasnik tih spornih prostorija u kojima se nalazi pogon koji je neophodan za funkcioniranje zgrade, a njegovo održavanje financira se novcem iz pričuve. Kao što smo i očekivali, on je u ovoj cijeloj piči u pravu, ipak je vlasnik.

- Odakle vam to da su to zajedničke prostorije? To je tumačenje osoba koje nisu stručnjaci, pravnici, suci, to je tumačenje na koje vi nasjedate – na samom početku razgovora je kazao Luka Vrljičak. Kada smo ga upitali je li on vlasnik prostorija u kojima se nalazi pogon koji je ključan za funkcioniranje zgrade, odgovorio je:

- Nemojte vi meni tumačiti što je potrebno jednoj zgradi, ja sam sudski vještak 25 godina, znam što treba jednoj zgradi. Nemojte da vas to učim, vi pišite što vam oni naručuju – kaže Vrljičak te napominje:

- Od kada ste vi novinarka? Ja nisam tu da odgovaram na suvišna pitanja, onaj od koga sam ja to kupio je Općinski sud u Splitu – kaže nam građevinski sudski vještak.

Stanari su nam samo napomenuli da namjeravaju pokrenuti tužbu, a odbijenicu što se tiče plaćanja prostora u kojima se nalazi njihov zajednički prostor udruženo su potpisali predstavnici svih šest portuna.

Naslovnica Split