Dalmacija Split

dilema ostaje

Cijepiti djecu ili ne cijepiti? Na tribini u Splitu govorilo se i o teorijama zavjere, odgovornosti prema zajednici...

dilema ostaje

S obzirom na sve manju procijepljenost djece, ali i zbog ogromnog interesa za prošlu tribinu, sinoć je Udruga "Ruke ljubavi" u Gradskoj knjižnici Marka Marulića, ponovo organizirala javnu tribinu pod nazivom "Cijepljenje djece - istine i zablude 2. dio".

Cilj tribine bio je educirati zainteresirane o važnosti cijepljenja te svima onima koji su u nedoumici, vratiti poljuljano povjerenje u cjepiva kao najbolju moguću prevenciju protiv prenosivih zaraznih bolesti, međutim, čini se da takav cilj kod većine okupljenih nije postignut.

Tako se argumenti prestrašenog roditelja, nisu slagali s argumentima Ive Ivića, specijalista infektologa s Klinike za infektologiju KBC-a Split i Vesne Barišić, specijaliste epidemiologije, voditeljice Odsjeka za distribuciju cjepiva županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

- Zahvaljujući cijepljenju nisam vidio ni dio toga što su vidjeli moji stariji kolege. Glavno pitanje je: sloboda izbora ili odgovornost prema zajednici - istaknuo je Ivo Ivić koji je kasnije kroz predavanje napomenuo kako je Italija država koja nije prakticirala kažnjavanje roditelja koji ne cijepe djecu, međutim, kada se nedavno pojavila epidemija ospica, uvedeno je kažnjavanje.

- Dio svojih uvjerenja ljudi kad - tad žrtvuju na račun zajednice, a to će najbolje doći do izražaja kada zajednica bude ugrožena – istaknuo je specijalist infektolog te nastavio:- Da li je reakcija sigurno povezana s cjepivom? Znanstvenici rješavaju takvu dilemu statistikom, dakle, ako je takva pojava značajno učestalija među cijepljenom djecom, nego među necijepljenom, onda se takvo cjepivo zaustavlja. Sigurno znamo da ozbiljnih reakcija nema u velikim brojevima, niti približno, a nama je u interesu da reakciju nedvojbeno povežemo s nečim – ističe Ivić.

Zbog takvog odgovora, nije trebalo dugo čekati na reakciju.

- Ali moje dite je meni najznačajnije, ja ne mogu dozvoliti da je moje dijete bude statistička pogreška – doviknula je jedna majka u zadnjim redovima dvorane. Specijalist infektolog joj je odgovorio primjerom.

- Kada je 1972. godine u Jugoslaviji bila epidemija boginja, nitko nije dvojio oko toga da je bolje preživjeti temperaturu od 40 Celzijevih stupnjeva ili nekakvu snažniju nuspojavu, koja se pojavljivala kao reakcija na cjepivo, ili dobiti boginje i riskirati sa šansom preživljavanja od pedeset posto – odgovorio je dr. Ivić.

Kroz nešto više od sat vremena postavila su se brojna pitanja, od teorija zavjere i zarade farmaceutskih tvrtki, do pitanja odgovornosti prema zajednici, međutim, znatan broj okupljenih dokazuje da je "internet generacija" roditelja traži brojne odgovore.

Naslovnica Split