StoryEditorOCM
Dalmacijakruha i igara!

Split je dobio novu carsku feštu: Dioklecijan i Priska, gladijatori i legionari na gradskim ulicama, guštali i domaći i furešti

18. kolovoza 2017. - 02:37
putevima_diokelecijana9-170817

Car Dioklecijan i njegova Priska na kočiji s konjima, u pratnji gladijatora, legionara, te ostale dvorske svite, u četvrtak poslijepodne prošetali su licama našeg grada, zaustavljajući barem na trenutak i domaće i strance koji su mahom vadili mobitele i bilježili te nesvakidašnje trenutke.

Slične su reakcije bile i kada je svečana povorka poslije šetnje Rivom i Marmontovom ulicom, stigla do Peristila gdje se održala priredba s gladijatorskim borbama, vojnim vježbama te plesnim točkama.

Mnogi bi pomislili da se radi o početku tradicionalnih „Noći Dioklecijana", no riječ je o novosti u manifestaciji Danima Dioklecijana, projektu pod nazivom „Putevima cara Dioklecijana", koji traje od 17. do 20. kolovoza, te povezuje tri grada s lokalitetima iz antičkog razdoblja Split, Sinj i Solin, gdje će se održavati raznolik program.

U glavnoj ulozi kao izvođači sinoć su bili članovi udruge „Gens Iulia" iz Rima koji već deset godina posjećuju Dane Dioklecijana, dok je konje dovela te svečanu rimsku večeru priredila sportska udruga „Gaz" iz Trilja kao realizator projekta, pod vodstvom organizatora gradske Turističke zajednice. 

- Ovo je lijepa gradska tradicija, posjećujemo je svake godine kada dođemo kući iz Munchena. Baš kćeri objašnjavam gdje se rodila, kako je nastao ovaj grad u kojem se sve bolje osjećam kada se vratim za godišnji odmor. Ovo je nešto stvarno predivno - zaključila je Maja, koja je ipak imala zamjerku na slab razglas zbog kojeg se nije dobro čulo što nam carski par govori, a možemo dodati kako je voditeljica programa Narcisa Bolšec Ferri, ravnateljica Muzeja grada, ipak trebala govoriti i na engleskom, a ne talijanskom jeziku jer bi ga razumio veći broj posjetitelja.

No, ništa nije smetalo djeci koja su pokušala slomiti „kornjaču", legendarnu rimsku vojnu formaciju, i koja su zadivljeno promatrala jahače i njihovu opremu. - Najbolji su nam konji! Jeste vidili krzno od vuka koje nosi vojnik? - ukazali su nam na detalje rođaci Ivan i Mate, a baka je kratko poručila kako joj je ta manifestacija draga jer se sviđa djeci.

- Program ste smjestili na ovom predivnom mjestu, odlično se uklapa, a mislim da je to i logičan izbor jer je tu živio Dioklecijan, tako nam je barem rečeno - smatra Justina iz Poljske, a gotovo identične odgovore dobili smo i od ostalih naših gostiju s kojima smo pričali.

Prolazeći kroz gužvu mogli su se čuti komentari „Di je Severina ove godine?" koja je prošle godine bila Priska, dok je bilo i onih lokalaca koji su brzo prepoznali da glavnu riječ imaju Talijani koji godinama dolaze kod nas.

Uzbuđeni što su mogli utjeloviti slavni carski par bili su Danilo Salatino te Julija Pavlović, rodom Splićanka.

- Prvi put u Split smo došli 2007. godine, uživamo se iznova vraćati, a posebno ove sezone jer smo dio novog dijela manifestacije. Za mene je velika čast biti Priska, ipak je to nešto čime se mi bavimo. Dugotrajno se pripremamo, sve što vidite na nama je ručni rad, od štitova, cipela pa do oružja - kazala nam je Priska, a Dioklecijan je bio sretan što su članovi udruge imali pokazati legionarske borbe koje su mukotrpno vježbali.

- Ove godine cilj nam je bio turistima pružiti doživljaj antike ne samo u 3 dana trajanja manifestacije nego i kroz cijelo ljeto. Stoga smo projekt Dana Dioklecijana započeli u svibnju, u suradnji s HNK Split, s prvom svečanom smjenom straže kojom svaki dan točno u podne car pozdravlja svoj narod, zatim u suradnji s Dioklecijanovom legijom kroz Živi muzej i gladijatorsku školu gdje našim turistima, ali i domaćem stanovništvu, prikazujemo scene iz svakodnevnog života starih Rimljana.

Ovaj tjedan kroz projekt „Putevima Cara Dioklecijana" želimo pružiti turistima jedinstven doživljaj i pokazati im jedinstvenost i različitost tih triju antičkih gradova Dalmacije, a sve kao uvertira u već nadaleko poznate Noći Dioklecijana koji počinju 25.kolovoza - istaknula je Alijana Vukšić, direktorica gradske Turističke zajednice te dodala kako svake godine dobivaju sve više upita turista koji svoje godišnje odmore planiraju prema ovoj manifestaciji.

Otvorenju je nazočila i Jelena Stupalo, direktorica Turističke zajednice grada Solina, koja nam je kazala kako su se rado uključili u taj destinacijski projekt koji povezuje ta tri grada, čime nastavljaju vlastite napore da ožive antičku povijest, te najavila današnji program manifestacije koji se odvija u Solinu.

- Povorka naših Rimljana kreće u 18.30 ispred hotela Salona Palace koja kroz Salonu ide do amfiteatra gdje će se održati borbe gladijatora, a poslije će se u tom hotelu održati rimska večera za one koji su zainteresirani, o čemu više informacija možete potražiti na našim mrežnim stranicama - istaknula je. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 18:48