Dalmacija Split

„Pravo na plažu“

Mladi pogodili u sridu na plaži Duilovo

 „Pravo na plažu“

Da su mladi pogodili u sridu s organiziranjem informativno-edukativnog događanja „Pravo na plažu“, koje se poslijepodne odvijalo na plaži Duilovo, u sklopu proslave Međunarodnog dana mladih, dokazao je veliki interes kupača koji su neprestano dolazili do glazbenog i izložbenog kutka cijele akcije.

Rijetki su ostali imuni na platnene vrećice s natpisima „Na plaži pod koncesijom smijete ući bez plaćanja“, „Smijete jesti i piti što ste donijeli sa sobom“, „Smijete koristiti vlastiti ručnik i ležaljku“, koje su se besplatno dijelile te izazivale otvorene reakcije naših sugrađana, i onih mladih, ali i starijih.

- Mi mladi trebamo voditi računa o ovim temama i biti uključeni u društvene promjene. I nas se tiču koncesije na plažama i sve ono što to sa sobom nosi - mišljenja je 29-godišnja Romana, dok je naš stariji sugrađanin Marko bio nešto konkretniji.

- Obični građani se primjerice na Kašjunima stisnu između nekoliko borića jer su sve zauzele ležaljke. Morate platiti tuširanje, a u kafićima su ekstremne cijene. Ako nemate novca, ne osjećate se ugodno i nećete se vraćati, na fin vas se način tjera s te plaže, a sutra su na redu i druge - zaključio je taj Splićanin, a i drugi su imali pohvale na poruke s vrećica zamišljene kao  "šalabahteri" za situacije kad vas netko tjera s plaže ili vam korištenje uvjetuje konzumiranjem komercijalne usluge.

- To su iskrene i istinite poruke. Na nekim se plažama ne može ni proći, a kamoli staviti ručnik od ležaljki. Morate popiti piće da biste ih uzeli, a nemoguće je samo doći se okupati.  
U ime Info zone kao glavnog organizatora, njihov Darko Čop pojasnio je kako i mladi ukazuju na sve češću zloupotrebu koncesija i koncesijskih odobrenja.
- Ovakvih zabavnim događanjem također se može poslati važna poruka i pokazati da mladi razmišljaju o stvarima koje su jako bitne za cijelo društvo, a ne samo za njih kao posebnu skupinu. Slijedi nam donošenje novog Zakona o pomorskom dobru, županijski Pravilnik, važno je da se što više ljudi uključi - poručio je. 

Za glazbeni program koji je trajao do večeri, zadužena je bila ekipa iz Radio Esplendora, a djeci i mladima je posebno bio zanimljiv i polusatni punk rock aerobic. 

- Na ovogodišnjem Međunarodnom danu mladih bilo je zaista  svega, od izložbe pa do humanitarne biciklijade i ovakvog događaja. Mislim da imamo najveći odaziv dosad jer su program osmislile različite organizacije koje imaju drugačija područja djelovanja - zadovoljna s realizacijom i odazivom na višednevnu proslavu je Antonia Kuzmanić, predsjednica Savjeta mladih pod čijim se pokroviteljstvom te financiranjem Grada Splita, odvijao cijeli program.

 

Naslovnica Split