Dalmacija Split

splitski apartmani

Dragi turisti, želite li lokaciju iz horora, divlje pse i bagere u susjedstvu, ili možda tražite smještaj za mlade party životinje?

splitski apartmani

Fotografije slatke Audrey Hepburn na zidovima, a u predvorju žarko crvena vespa, slična onoj kojom je slavna glumica jurila ulicama u kultnom filmu "Praznik u Rimu". Dobro došli, dragi gosti, u hotel "Split Inn", koji se na svojoj web-stranci reklamira sloganom "Podijelimo iskustvo zajedno" i riječima "potpuno novouređen, smješten nedaleko od povijesne jezgre grada, idealna je oaza za kompletan mir i relaksaciju".

"Činilo se kao da nema drugih gostiju osim nas, pa smo se pomalo osjećali kao u Kubrickovu hororu 'Isijanje' kad smo stigli", da nastavimo u fimskom tonu komentarom jednog Norvežanina na boravak u ovom splitskom hotelu, otvorenom u bivšoj veleprodajnoj zgradi nasred TTTS-a.

Šik i moderno uređene šarene sobe te ljubazno osoblje ipak se nisu posebno dojmili onih koji su rezervirali noćenje u "Split Innu", pa je ocjena za lokaciju tek 4,4 od mogućih 10, a u komentarima se spominje industrijska zona prepuna odbačenog smeća, neosvijetljene ceste, napušteni divlji psi i ogromni bučni kamioni.

Turizam je u našem gradu hit, nekima jedina slamka spasa s kojom pune skromne kućne budžete, pa ne čudi da se svaka "šupa" pretvara u sobicu ili apartman, a brojka službeno prijavljenih kreveta već je prešla 30 tisuća.

U nedostatku smještaja u centru, ili vođeni nešto nižim cijenama, turisti se dobace i do kvartova uz koje nikad ne bi vezivali riječ "turizam".

Primjerice Kila, gdje se kao u kakvoj mediteranskoj komediji prije nekoliko dana odvijala scena u kojoj je stanovnik ovog dijela grada u traženju svojih prava na ulicu izveo bager, a u afan su istovremeno padali oni kojima je zapriječio prolazak kamionskoj cisterni za pražnjenje kanalizacije, te njegov susjed kojem gosti otkazuju rezervacije jer nisu u mogućnosti automobilima doći do apartmana.

Noćni bar "Pupa" dugi je niz godina bio sinonim za život na rubu zbog čestih gostovanja u rubrici "crna kronika". Mjesto je to gdje su se pištolji podizali u zrak gotovo jednako koliko i čaše. No, i ovi kvadrati ušli su u svoju mirniju fazu, pa je "Pupa" za ovo ljeto pretvorena u tri studio apartmana "Idro".

"Ovo mjesto je idealno za mlade 'party životinje' koje imaju nešto više novca od običnog kreveta u hostelu", jedan je od komentara na nove smještajne jedinice otvorene u sklopu kompleksa na Bačvicama, dok drugi upozoravaju buduće potencijalne goste riječima:

"Meni nije smetalo, apartman je smješten direktno na plaži, ali ako ste osjetljivi na buku, budite oprezni jer okruženi ste kafićima i klubovima iz kojih glazba trešti sve do zore", zaključuju drugi, dok svi mahom imaju samo riječi hvale za domaćine koji su ih dočekali s hladnim pićem, a koji su sasvim iskreno u opisu svojih apartmana napisali kako se nalaze u sklopu najvećeg "party kompleksa" u Splitu.

Kad smo kod filmskih scenarija, zamislite tek koja bi se priča mogla odigrati uz apartman koji se nalazi na Poljičkoj ulici. Buka se još nekako da eliminirati kvalitetnim PVC prozorima, no gosti koji borave u njemu s jedne strane imaju prostorije pogrebnih usluga, a s druge zgradu Patologije KBC-a. Miran san im želimo!

Naslovnica Split