Dalmacija Split

MATEJUŠKO, JUBAVI MOJA

Najpopularnije splitsko okupljalište za mlade postalo i najšporkije mjesto u gradu: 'Peremo svaku zoru, ali nemoćni smo jer ekipa tada još uvijek sjedi i pije'

MATEJUŠKO, JUBAVI MOJA

Jedno od najpopularnijih okupljališta mladih u Splitu, Matejuška, nažalost, postala je i najšporkije mjesto u gradu. Nekada bijeli kamen, kojim je popločana, sada je crn od prljavštine nagomilane prolivenim pivama, sokovima i hranom koja se tu konzumira.

- Lipi, nekad bili kamen sad je šporak od samog početka do vrha mula. Znači, šporko je za poludit. Stranci se iskrcavaju s izleta upravo tu. A na koncu ne bi bilo toliko ni šporko da povremeno "Čistoća" ne opere bilo čim ili bilo kako taj prostor - piše na Facebooku jedan naš sugrađanin s čijom će se kritikom, bez sumnje, mnogi složiti, te dodati kako bi svatko trebao počistiti iza sebe, što se, nažalost, često ne događa.

Nazvali smo firmu "Čistoća" kako bismo provjerili kako je organizirano čišćenje Matejuške. Ljubica Vrdoljak, šefica operativne službe, priznaje da s Matejuškom imaju velikih problema iako se redovito čisti.

- Peremo taj dio redovito mlaznicom i strojem, prije zore, oko 4 ujutro, ali nerijetko nam tamošnji posjetitelji onemogućavaju pristup jer još sjede na zidiću i piju piće. Naši djelatnici znaju doživjeti neugodne susrete, prijetnje i verbalne okršaje, pa razmišljamo da bismo pozvali komunalne redare u vrijeme čišćenja Matejuške, te dogovorili konkretniju suradnju sa ŠRD-om 'Lubin' koja tu ima koncesiju, kako bi ljudi odradili svoj posao na miru. Oko 5 nastaje gužva jer stiže doprema za trgovine i ugostiteljske objekte u centar grada. Zbog čišćenja znaju negodovati i vlasnici turističkih brodova kojima smeta što im se prska brod, a otežan posao nailazimo i na Peristilu, Vestibulu, Pjaci... Grad je pod velikim pristiskom zbog broja turista, a mi dajemo sve od sebe, no svatko svoj posao treba odraditi kako treba - kaže Vrdoljak.

Naslovnica Split