Dalmacija Split

redari s ulice prodaju iskaznice

Stručnjaci zgroženi sigurnosnim propustima na Ultri: 'Molim Boga da se sad ne dogodi kaos! Dovoljna je jedna budala da uništi sve!'

redari s ulice prodaju iskaznice

Terorističke prijetnje i napadi diljem Europe pokazuju da se londonski scenarij može dogoditi bilo gdje. No, za razliku od industrijski razvijenih zemalja poput Njemačke i Velike Britanije, čiji se prosperitet i privredna snaga ne oslanjaju samo na turizam, kod nas je sasvim drukčija situacija: jedna bomba može usporiti ili završiti našu uspješnu turističku priču i baciti zemlju na koljena.

Stručnjaci za sigurnost navode da je je svake godine jedan od najvećih izazova osiguranje splitske Ultre, te ističu kako su proteklih godina, a napose 2016., zabilježeni ozbiljni propusti. Primjerice, redari i osoblje koje je radilo u ugostiteljskom sektoru nisu se pojavili na svom poslu nego su - prodali svoje akreditacije. Valjda su računali da će više zaraditi prodajom propusnice nego honorarom od Ultre.- Prodajem staff akreditaciju za Ultru, može se ulazit i izlazit koliko god puta hoćete. I ulaziti u sve vipove na stadionu - napisao je jedan mladić, i to čak na službenoj Facebook stranici Ultre. I potom su mu se javili brojni zainteresirani.

Ulaznice za Ultru su bile između 800 do 1200 kuna (VIP 2500), stoga možemo pretpostaviti da je mladić od prodane akreditacije zaradio puno više negoli su bile ulaznice, jer je ona omogućavala neometano kretanje po cijelom stadionu. Nije teško zamisliti da je neki neodgovorni pojedinac sklon incidentima mogao kupiti tu propusnicu i unijeti na stadion što god je htio. Da je kojim slučajem redar prodao svoju akreditaciju u nekoj zapadnoj zemlji, suočio bi se i sa zatvorskom kaznom.

Jeftini redari 's ulice'

Takvo neodgovorno ponašanje zgrozilo je naše stručnjake za sigurnost, pa su pisali i policiji. Među njima je i predsjednik udruge "Ujedinjeni hrvatski zaštitari" Pave Kumarić.

- Proteklih godina festival Ultra je bio neadekvatno osiguravan, maltene su s ulice skupljali redare kojima su davali po 100-200 kuna, umjesto da su uzeli licencirane zaštitarske kuće. Takvi redari ne znaju pregledati osobe, nisu naoružani niti mogu spriječiti ikakav incident. Pa kako će netko tko je, recimo, student, fizički je nespreman, nema pojma o sigurnosnim rizicima... osiguravati tako velik događaj? Bilo je licenciranih zaštitara, ali premalo - kaže Kumarić, te nastavlja:

- Ja svake godine kad dođe Ultra sam sebi kažem: "Daj Bože da sve dobro prođe!" Ali dovoljno je da netko na stadion donese bengalku, jaču petardu ili neko eksplozivno sredstvo pa da nastane stampedo s mrtvima i stradalima. Pogledajte što se dogodilo u Torinu! A da ne spominjemo da se na Poljudu moglo vidjeti osobe koje su bez ikakve smetnje mogle unijeti ruksake i torbe. I sada zamislite da je netko došao na stadion s namjerom da nekome želi nauditi - pa, bez problema je mogao bilo kakvu eksplozivnu napravu unijeti - navodi taj stručnjak, te kaže da se organizatori ne bi ovako ponašali u Americi.- U Miamiju policija od organizatora traži da ispune sve sigurnosne zahtjeve i onda mogu dobiti dozvolu za festival. A to kod nas nije slučaj. Nema šanse da bi tamo ovako velik događaj osiguravali ljudi koji se tim poslom nisu nikada bavili. Kod nas ne žele platiti profesionalne zaštitare i onda unajme mladiće i djevojke, stave na njih onaj svjetlucavi prsluk i, eto, on je preko noći postao ekspert za osiguranje. Kada se nešto dogodi bit će prekasno.

Prošle godine smo dobili brojne dojave da su ti redari prodavali svoje propusnice i onda je netko mogao preko oglasnika kupiti tu propusnicu i ući bez problema na stadion i unijeti što ga je volja. Dovoljna je jedna budala da sruši naš turizam - zaključuje Kumarić, navodeći da Hrvatska ima više zaštitarskih kuća koje bi mogle odraditi osiguranje Ultre, ali ih treba platiti. Kao primjer navodi zaštitarsku kuću Sokol Marić, koja ima najveći broj zaštitara. Stoga smo razgovarali s njezinim vlasnikom Zlatkom Marićem.

Odgovornost MUP-a

- Vezano uz sigurnosnu procjenu, bilo MUP-a ili SOA-e, Hrvatska je kategorizirana kao zemlja s niskom vjerojatnošću od mogućnosti počinjenja terorističkog napada, no lokacije poput festivala elektroničke glazbe u Splitu potencijalno su savršena lokacija za to, tako da u sigurnosnim procjenama teroristički napad kao opcija nikako ne može biti isključen - kaže Marić, kojega smo upitali i što s akreditacijama koje su prodavale putem internetskih oglasnika, a pomoću kojih bi eventualni terorist mogao doći na bilo koju lokaciju unutar stadiona bez pregleda.

- Samo su dva relevantna osnova za ulazak na stadion: kupljena karta - ako je moguće u personaliziranom sustavu ticketinga - i valjana akreditacija za sve osoblje po razinama dostupnosti zona kretanja, čija se distribucija mora nadzirati i svaka akreditirana osoba personalizirati osobnim podacima i slikom, što onemogućava daljnju manipulaciju - kaže Marić, navodeći da je MUP direktno odgovoran za sigurnost na stadionu jer policija daje suglasnost organizatoru za održavanje festivala.- Prilikom prijave javnog okupljanja od strane organizatora na mjesno nadležnom PU, organizator predlaže MUP-u i sam ustroj redarske službe, i to poziciju i broj redara. MUP je u skladu s vlastitom sigurnosnom procjenom može i ne mora prihvatiti, odnosno može tražiti angažman dodatnog broja zaštitara - zaključuje Zlatko Marić.

Nadgledanje samih zaštitara

Dobili smo i očitovanje Hrvatskog ceha zaštitara - strukovne zaštitarske komore.

- Nužno je tender raspisati najmanje osam mjeseci ranije, a na koji se može javiti i zajednica ponuditelja - zaštitarskih tvrtki. Organizaciju je potrebno provesti na način da na ulazu nisu zaštitari s istog područja održavanja manifestacije, dok bi na svakih nekoliko ulaza trebao biti i supervizor s certifikatom kontrole pristupa, koji nadgleda rad zaštitara. Zaštitari bi prije samog događanja trebali proći posebnu edukaciju za pregled i od strane samih supervizora. Nitko ne bi smio biti izuzet od pregleda - organizator mora biti primjer.

Provođenje mjera bi trebalo podijeliti na segmente, tako da sam organizator ima razinu najvišeg stupnja u slučaju da često izlazi i ulazi, a npr. oni koji moraju unositi pozornicu i slično niže su razine, te da se na njih obrati posebna pozornost prilikom unosa stvari. Što se tiče organizacije, sve bi trebalo biti spremno najmanje dan ranije, kako bi MUP mogao provesti potreban sigurnosni pregled i izvršiti pečatiranje tako da na sam dan održavanja svi prolaze pregled pri ulasku - kažu u Cehu, u kojem su komentirali i prodaju propusnica.

Cijeli proces može biti profesionalan i na visokoj razini, a istovremeno da sve bude mirno i neprimjetno, što je moguće postići uz dobru organizaciju i samu koordinaciju i nadzor njegova provođenja - zaključuju u Cehu.

POLICIJA SAMO ŠTURO: Postupamo sukladno zakonu

A što na ove optužbe kaže policija? Kao komentar na naše konkretne upite dobili smo samo standardne rečenice kako policija "sudjeluje u planiranju i organizaciji javnog okupljanja Ultra Europe sukladno zakonu". Navode da prošle godine nisu zabilježeni sigurnosno značajni događaji u smislu narušavanja javnog reda i mira.

Međutim, ne komentiraju naše upite oko unesenih ruksaka, niti loše kontrole na ulazima, a što je odgovornost i policije jer MUP izdaje suglasnost da se festival može ili ne može održati. Štoviše, nisu odgovorili na naše konkretno pitanje da su prošle godine na raznim Facebook stranicama prodavane propusnice od redara i logistike Ultre. Pitali smo i hoće li policija ove godine budnije motriti te razgovarati s organizatorima kako se takvi propusti ne bi događali. No, u splitskoj policiji muk i ignoriranje navedenog pitanja, ali se nisu opet propustili pohvaliti.

- Povoljno stanje sigurnosti rezultat je višemjesečne pripreme za navedeni događaj, koja se, kao i ove godine, intenzivira s približavanjem termina održavanja javnog okupljanja. U tijeku su pripreme i za ovogodišnji Ultra Europe festival, koje uključuju kako tehničku pripremu vezanu uz osiguranje prostora, tako i kontinuirani rad s predstavnicima organizatora i redarima koji će biti angažirani na osiguranju - navode u policiji.

NE OSJEĆAJU SE ODGOVORNIMA: Vodstvo festivala nema komentara

Iz hrvatske Ultre nisu željeli komentirati izjave zaštitarskih organizacija, kao ni prodaju akreditacija i sigurnosne ugroze koje su bile prošle godine. Naime, Joe Bašić je tek ove godine ponovno preuzeo Ultru, pa je pretpostavka da se ne smatra odgovornim za prošlogodišnje propuste.

 

Naslovnica Split