Dalmacija Split

nedostatak vizije

Ivan Đikić iznio svoje viđenje stanja u MedILS-u i podsjetio kada i kako je došlo do pada produktivnosti nekoć uglednog instituta

nedostatak vizije
Danas ime MedILS nije povezano sa znanstvenim profilom koji ima medunarodnu prepoznatljivost. Očigledni problemi Instituta su malen broj neovisnih grupa, nedostatak kompetitivnog financiranja iz inozemstva, te nedostatak kvalitetnog vodstva Instituta - smatra Đikić

Poznati i nagrađivani hrvatski znanstvenik prof. dr sc. Ivan Đikić sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu bio je jedno od najistaknutijih znanstvenih imena profesionalno vezanih uz MedILS, odakle je otišao 2010. godine. Profesora Đikića pitali smo što misli koliko je ostvareno od prvobitnih planova vezanih uz ovaj institut.

- Originalna ideja MedILS-a bila je stvaranje međunarodno prepoznatog instituta u Splitu i Hrvatskoj koji bi bio znanstveno i financijski neovisan te koji bi služio kao edukacijska baza za mlade znanstvenike u Hrvatskoj. Za te ideale sam radio u Institutu od 2006. do 2010. godine i vodio laboratorij za istraživanje tumora s osam znanstvenika. Na tom valu entuzijazma stvorili smo zajedno - Bojan Žagrović, Mitja Krainc, Janoš Terzić, Ivo Szbalzarini, Anita Kriško, Miroslav Radman i ja - znanstvenu jezgru uspješnog MedILS-a s osam različitih znanstvenih grupa i oko 30 znanstvenika u Institutu.

- Po produktivnosti to su bile zlatne godine MedILS-a s najvećim brojem publikacija i velikim brojem radionica i znanstvenih skupova koje smo organizirali. Pri tome želim spomenuti da je najveći dio financiranja grupa bio iz međunarodnih grantova: Žagrović je donio više od 400.000 eura međunarodnih grantova, Krainc je imao veliki EU projekt za rad u MedILS-u, a ja sam uložio dio svojih grantova iz Njemačke za financiranje svojeg laboratorija u MedILS-u.

Profesor Đikić nastavlja kako: "Radman, nažalost, nije bio zadovoljan radom tih znanstvenika i došlo je do blokada unutar Instituta koje su bile uzrokovane nedostatkom komunikacije."

- Radman je bio i direktor i osnivač i predsjednik Znanstvenog vijeća Instituta, no bio je rijetko prisutan u Splitu, nije donosio pravovremene odluke koje su bile vazne uz rad Instituta. Nakon toga neovisne grupe su se povukle iz Instituta i većina znanstvenika se raspršila po inozemstvu.

O tome kakvim smatra današnje značenje MedILS-a prof. Đikić kaže: "Činjenica jest da nakon 2010. godine MedILS više nema tu živost, produktivnost, financijski kapacitet niti jasan znanstveni cilj, a samim time niti širu podršku u javnosti."

- Danas ime MedILS nije povezano sa znanstvenim profilom koji ima medunarodnu prepoznatiljivost. Ne želim ulaziti u razloge današnjeg stanja, no prema dostupnim podacima očigledni problemi Instituta su malen broj neovisnih grupa, nedostatak kompetitivnog financiranja iz inozemstva, te nedostatak kvalitetnog vodstva Instituta koje se često mijenja, tako da nije poznato tko je danas znanstveni direktor Instituta.

Što se budućnosti tiče, velika je želja prof. Đikića da se MedILS jednoga dana razvije kao uspješni znanstveni institut u kojemu će raditi desetak neovisnih grupa iz raznih područja, s oko 80 znanstvenika.

- Potrebno je regrutirati uspješnog direktora ili direktoricu koji će biti neovisni od osnivača i odgovorni Odboru MediLS-a i Znanstvenom vijeću, te koja će svojim radom provoditi definirane ciljeve i viziju napretka Instituta. Na takvom principu djeluju brojni uspješni instituti u svijetu, uključujući i Cold Spring Harbor Laboratories, koji je bio model za stvaranje MedILS-a. Za pet godina takav institut bio bi odličan primjer znanstvenog uspjeha grada Splita gdje bi mladi ostajali željni znanja i znanstvenih uspjeha - zaključuje dr. Đikić.

Naslovnica Split