Dalmacija Split

ix. bojna rafael vitez boban

Na obljetnici HOS-a u Splitu orilo se 'Za dom spremni', policija će istražiti slučaj

ix. bojna rafael vitez boban

Pred spomenikom palim pripadnicima postrojbe u Splitu su 26. obljetnicu osnutka proslavili članovi IX. bojne Rafael vitez Boban.

- Došli smo se pokloniti pred 46 poginulih HOS-ovaca, živote su dali za obranu domovine i naroda. Čast nam je danas biti ovdje, okupili smo se iz cijele Hrvatske - kazao je za Index.hr ratni zapovjednik postrojbe pukovnik HV-a Marko Skejo.

Za razliku od prošle godine, Ivo Baldasar nije došao na proslavu obljetnice, ali je poslao svog izaslanika. Skejo je za Index rekao da je gradonačelnik obećao da će doći, a od Baldasara su naknadno doznali da su ga spriječile obveze, ali da je došao na kasniji domijenak u restoranu Sky. 

Kako piše Index.hr, koji donosi i video, satnik Damir Banić zaključio je prikaz ratnog puta bojne s pozdravom "Bog i Hrvati" te "Za dom spremni. Isti je pozdrav u svom govoru izrekao i Skejo:

- Sjetite se naših bijelih anđela u crnim odorama zbog kojih danas imamo slobodnu i nezavisnu Hrvatsku. Na kraju želim pozdraviti poginule, hrvatski narod i Nezavisnu državu Hrvatsku sa starim hrvatskim pozdravom: Za Dom spremni. Nek nam živi vječno hrvatska država - kazao je Skejo.  

Index. hr piše da su od splitske policije doznali kako će ispitati ima li prekršajne odgovornosti oko uzvikivanja "Za dom spremni".

Naslovnica Split