Dalmacija Split

GOSPODARSKI KRIMINAL

Preko offshore kompanije 64-godišnjak iz Splita oprao 6,2 milijuna kuna, državni proračun oštećen za više od 2,5 milijuna

GOSPODARSKI KRIMINAL

Policijski službenici u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom dovršili su kriminalističko istraživanje nad 64-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je kao odgovorna osoba društva od listopada 2009. godine zaključio više ugovora između društva i offshore kompanije temeljem kojih je davao zajmove, sve u protuvrijednosti od ukupno oko 6.281.000 kuna iako je njegovo društvo poslovalo s gubitkom koje je rezultiralo blokadom i stečajem pri čemu je povrijedio dužnost zaštite imovinskih interesa društva, te omogućio pribavljanje protupravne imovinske koristi za kompaniju, a spomenute pozajmice nisu do danas vraćene.

Nadalje se sumnjiči da prilikom podnošenja i potpisivanja godišnje prijave PDV-a za 2011.godinu navedenog društva nije naložio ispravak i povećanje obveze PDV-a društva u godišnjoj prijavi za iznos od oko 2.519.000 kuna, a koji iznos obveze se odnosi na iskorišteni pretporez po računu iz 2008.godine prilikom kupnje jahte koja kasnije nije korištena u poslovne svrhe.

Državni proračun je oštećen za oko 2.519.000 kuna, dok se ukupna nastala šteta cijeni na oko 8.801.000 kuna.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja protiv njega je nadležnom državnom odvjetništvu podneseno posebno izviješće u svezi kaznenih djela Utaja poreza ili carine, Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju i Krivotvorenja službene isprave.

Naslovnica Split