Dalmacija Split

JADRAN PRIJEPORA

Kerumov Koteks gubi hotel na Zvončacu, Grad Split se knjiži kao vlasnik

JADRAN PRIJEPORA

Zbog Zakona o sportu, poduzetniku i bivšem splitskom poteštatu Željku Kerumu prijeti da izgubi vlasništvo nad hotelom „Jadran" na „zelenom" predjelu Zvončac u gradu pod Marjanom. Naime, kako nam je kazao Srđan Kovačić, predsjednik Športskog društva „Jadran", Grad Split je u Zemljišniku Općinskog suda predao zahtjev za uknjižbu vlasništva nad četiri čestice zemlje na kojima je sportski kompleks koji obuhvaća hotel, te tribine, svlačionice, bazen olimpijskih dimenzija, malonogometno igralište i poznato kupalište.

Povod razgovor na tu temu bio je taj što je Kovačić u četvrtak na Trgovačkom sudu u Splitu davao iskaz u parnici koju je pokrenu bivši vaterpolist Marijo Budimir (i suprug pjevačice Doris Dragović) koji želi srušiti predstečajnu nagodbu koju je ŠD „Jadran" sklopilo sa svojim vjerovnicima. Tamo je na pitanje sutkinje Vinke Mitrović kazao da sportsko društvo na čijem je čelu od 2015. godine, a koje gotovo stotinu godina okuplja vaterpoliste i plivače, a zadnja tri desetljeća i ribiče, nema imovine, izuzev stolica i stolova. Na to ga je sutkinja pitala što je s izvanknjižnim vlasništvom.

- U zemljišnim knjigama nije unesen ni hotel, ni bazen, već je upisano da je zemljište društveno vlasništvo s pravom korištenja ŠD „Jadran". Sada je dilema čiji je hotel, jer Grad Split smatra da je njegov, pa je pokrenuo postupak uknjižbe. Mitrović ga je upitala koji je oko toga stav sportskog društva.

- Mi bi željeli da to bude naše vlasništvo. Tvrtki „Abitur" smo iznajmili dio prostora u hotelu koje nam je Grad dao na upravljanje i korištenje s obzirom na to da još nije definirano stanje vlasništva - rekao je na sudu Kovačić i dodao da većinom hotelom upravlja tvrtka Koteks.

Upravo je Željko Kerum više puta isticao da je on i dalje vlasnik Koteksa, nekadašnjeg trgovačkog diva, kojemu temeljeni kapital iznosi 33,48 milijuna kuna i koji u svom portfelju ima istoimeni trgovačkog centra na Gripama i hotel Jadran.

Prema tome su Ivan Serdarević i Tomislav Režić, koji su u ranijim mandatima bili županijski vijećnici Kerumove Hrvatske građanske stranke, samo formalno upisani kao vlasnici tvrtke "Moj market" koja je većinski dioničar Koteksa. Njegovog direktora Igora Sapunara, inače Kerumovog nećaka, upitali smo postoji li bojazan da ostanu bez „Jadrana".

- Vlasnici smo 50 posto idealnog dijela hotela. Ne mogu nam ga oduzeti jer je njegova vrijednost ušla u temeljni kapital „Koteksa" u postupku pretvorbe. Pitanje našeg vlasništva nikada nije došlo u pitanje, niti s Gradom oko toga vodimo spor. Drugu polovicu hotela smo uzeli u najam od ŠD „Jadran" koje tamo ima još jednog zakupca i možda je sporno vlasništvo tog dijela nekretnine - kaže Sapunar.

Za pojašnjenje smo ponovo pitali Kovačića koji nam kaže da je navedena podjela vlasništva između Koteksa i ŠD Jadran nad hotelom definirana prilikom njegove gradnje 1989. godine, i ponavlja da sada Grad tvrdi da je to njegovo. Mišljenja je da se gradski oci ipak neće uspjeti uknjižiti na Kerumov dio hotela upravo zato što je njegova vrijednost unesena u temeljeni kapital poznate tvrtke. D

Da bi stavili „točku na i", nazvali smo splitskog gradonačelnika Ivu Baldasara koji nas je odmah preusmjerio na službenike u Banovini koji su objasnili:

- Zatražili smo uknjižbu na sportskom kompleksu kojeg čine hotel, bazen i tribine, ali ne malonogometni teren i kupalište. Temeljem Zakona o sportu Gradsko poglavarstvo je 1996. godine donijelo odluku o preuzimanju sportskih objekata po kojem imovina sportskih klubova, a upravo je na zemljištu na Jadrana upisano pravo korištenja sportskog društva, prelazi u vlasništvo jedinica lokalne uprave. No, kako u spomenutom dokumentu te nekretnine nisu bile definirane sa zemljišno-knjižnim oznakama, Grad se ranije nije mogao uknjižiti. Naime, uspjeli smo se upisati kao vlasnici samo na kratki period, zbog čega u to vrijeme Mario Budimir nije uspio provesti ovrhu nad hotelom da bi naplatio svoje potraživanje od ŠD Jadran. Kasnije je vraćeno da se zemljište vodi kao društveno vlasništvo jer se na upis Grada žalilo ŠD „Jadran". Sada smo naveli o kojim se zemljišno-knjižnim oznakama radi i ponovo krenuli u uknjižbu - kazali su nam u Banovini, te dodaju da će se odnos s „Koteksom" rješavati nakon što se Grad upiše kao vlasnik, odnosno u posebnom postupku.

Mario Budimir: Priznali su mi samo pola duga i onda još 70 posto otpisali

Moja kalvarija sa Športskim društvom „Jadran" traje već 26 godina - započeo je jučer svoj iskaz na splitskom Trgovačkom sudu poznati vaterpolist Mario Budimir koji je s klubom Jadran Koteks u sezoni 1991./1992 osvojio Europski kup.

Želi da sud nezakonitom proglasi prošle godine pravomoćno sklopljenu predstečajnu nagodbu za ŠD „Jadran", a jedan od razloga je što mu se u tom postupku, koje je 2015. godine pokrenuto pred Finom, nije priznalo da mu se sa zateznim kamatama duguje čak dva milijuna kuna.

Glavnica duga od 50 tisuća eura temelji se na presudi koja je odavno donesena jer sportsko društvo nije ispunilo svoju obvezu da Budimiru, kao naknadu za igru, participira u kupnju poslovnog prostora u centru Splita.

- Jedini od svoje generacije vaterpolista nisam ništa dobio. Stečaj sportskog društva nisam htio pokrenuti, a da su htjeli mogli su me isplaćivati jer su svoje prostore u hotelu Jadran izmamljivali dr. Grgurevu za najmanje 20 tisuća kuna na mjesec - rekao je Budimir.

Da mu se iznos kojeg je prijavio u predstečajnoj nagodbi u cijelosti priznalo, bio bi najveći vjerovnik tog sportskog društva, te bi mogao postavljati uvijete nagodbe. No, kako mu je priznat samo jedan milijun kuna, tako je najveći vjerovnik bila Elektrodalmacija s preko 1,8 milijuna kuna potraživanja, koja je pristalo da oprosti 70 posto duga. To „pravilo" je moralo slijediti i ostalih devet vjerovnika, među kojima je i Budimir koji je tako na silu morao otpisati 700 tisuća kuna, a preostalih 300 tisuća društvo mu otplaćuje od 1. siječnja 2016. godine u 48 mjesečnih rata od 6,278 kuna od sredstava koje klub dobiva od davanja u najma prostora u hotelu Jadran.

Podnio je kaznenu prijavu. Prije se žalio tijekom postupka utvrđivanja tražbina pred Finom, no bez rezultata. No, kada je Trgovački sud odobrio sklapanje nagodbe ŠD „Jadran" sa svojim vjerovnicima, tada se nitko nije žalio, kako je to u svom iskazu među ostalim istaknuo Srđan Kovačić, predsjednik sportskog društva. Njegovo svjedočenje Budimir nije pratio.

- Osjećam se loše, ne mogu to slušati. Moram izaći iz sudnice - rekao je.

Naslovnica Split