StoryEditorOCM
Dalmacija'Marš za žene svita'

'Spremajte revoluciju, a ne ručkove': Splićanke na Pjaci u borbi za svoja prava, baš kao i prije 99 godina

9. ožujka 2017. - 00:18

Velik broj Splićanki i Splićana večeras je sudjelovanjem u prvom noćnom maršu nazvanom “Žene Splita za sve žene svita” obilježio Međunarodni dan žena.

Centralno mjesto održavanja bila je Pjaca, jer su se upravo ispred stare Gradske vijećnice žene Splita organizirale prvi put u obrani svojih prava i podršci drugim ženama prije točno 99 godina. Na to je podsjetila Mirjana Kučer, predsjednica udruge Domine i članica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Splita.

- Od tad se postiglo puno, ali ne bi danas ovdje bili svi ovi ljudi da na neki način nisu ugrožena njihova stečena prava. Sve glasniji su direktni napadi konzervativaca koji ženu žele svesti na ulogu majke i ponizne supruge. Radni uvjeti se krše već godinama, nema načina da se to zaustavi. Ali kad vam netko direktno napada zdrav razum to motivira ljude da se suprotstave – kazala je Kučer, prije nego je svita krenula od Pjace, zaustavila se na Voćnom trgu, Rivi, prošla dijelom Marmontove, preko Morpurgove poljane i kroz Zadarsku ulicu.

Sociologinja Blanka Čop zadovoljna je odazivom Splićana.

- Pravi je trenutak, s obzirom na društveni kontekst, da žene i oni koji im žele dati podršku pruže otpor, ne sistemu, nego načinu na koji nam se želi oduzeti davno stečena prava. Otpor treba pružiti politici koja je tradicionalna i koja nas želi vratiti u područje privatnoga – smatra Čop.

U koloni su primijećeni gradonačelnik Ivo Baldasar, ali oni koji pretendiraju na njegovo mjesto, Marijana Puljak i Goran Jugović, dok se Aida Batarelo u jednom trenutku progurala na samo čelo kolone.

- Strašno je da SDP-ovci upravo na današnji dan izvlače Istanbulsku konvenciju kao temu, valjda misle da svi mi imamo kolektivnu amneziju. Gdje su bili od 2013. do 2016. godine? Za vrijeme njihove Vlade nismo čuli viđenije SDP-ovke da se zalažu za ratifikacije ove konvencije Vijeća Europe koja se bavi sprečavanje i borbom protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Njihovo ponašanje je očekivano, jer izbori idu mala – komentirala nam je Tanja Radmilo.

Stav je iskazan i transparentima “Ne želim živjeti u strahu”, “Uvijek neposlušne”, “Ustajte prezrene na svijetu”, “Naša borba traje cijeli život” “Spremajte revoluciju, a ne ručkove”, a zavijorile su se i dvije ‘prajdovske’ zastave. Sve je prošlo bez problema uz ipak diskretnu pratnju policijskih službenika koji su osiguravali skup.

- Prestanite nas nazivati ubojicama jer mi smo te koje odlučujemo o svom životu i odgovorne smo za živote svoje djece. Nismo rođene da budemo gažene, silovane, gladne i potplaćene. Prestanite biti advokati djece negirajući pravo i slobodu ženama. Pobačaj je pitanje političke slobode, treba biti besplatan, dostupan i siguran za svaku ženu koja se na njega odluči - naglasila je Kučer, dok je Đordana Barbarić upozorila na velik broj žena koje žive u neimaštini, ali i poentirala riječima:

- Nemojte biti poput naših majka i baka, recite svojim kćerkama da su rođene da predvode!

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 14:36