Dalmacija Split

evo zašto je dao otkaz...

Njegov odlazak će pogoditi brojne pacijente; Dr. Boschi: Radije ću biti gladan kruha nego raditi tamo gdje ništa ne funkcionira

evo zašto je dao otkaz...

Dao sam otkaz u KBC-u Split zbog kriminalnih radnji koje sam slučajno otkrio, a kojih nisam htio biti dio. Prije nekoliko mjeseci išao sam u bolničko ravnateljstvo, u službu za obračunavanje plaća da vidim koliku ću plaću dobiti jer imam kredit, pa sam htio znati iznos na koji mogu računati.

Budući da u bolnici ima puno odjela, klinika i zavoda, ne obračunavaju se sve plaće na istom mjestu. Na jednim vratima je pisalo Zavod za ortopediju i traumatologiju i ja sam tu ušao.

Kada sam se obratio djelatnici zbog moje plaće, ona mi je rekla da ja nisam zaposlenik Zavoda za ortopediju i traumatologiju, već Klinike za kirurgiju KBC-a Split- kazuje prof. dr. Vladimir Boschi.

Fantomski zavod

Ta činjenica da nije zaposlenik Zavoda za ortopediju i traumatologiju dr. Boschiju je bila vrlo čudna, pogotovo zbog činjenice da su ortopedija i traumatologija postale Zavod, između ostalog i na račun Boschijeve titule profesora.

- Da bi neki odjel postao Zavod mora imati barem jednog profesora. Kako sam ja na traumatologiji i ortopediji jedini profesor, oni su u bolnici prije tri godine i dobili titulu Zavoda za ortopediju i traumatologiju, a da bi bolnica dobila neki zavod moraju dobiti i odobrenje Ministarstva zdravstva.

- Da ljudima što plastičnije pojasnim: u splitskom KBC-u je lažiran Zavod za ortopediju i traumatologiju. Dakle, ako traumatologija KBC-a Split spada pod Kliniku za kirurgiju, kako mi na traumatologiji možemo liječiti ljude kojima na bolničkim dokumentima piše Zavod za ortopediju i traumatologiju?

- Proizlazi da je samo ortopedija na Križinama postala Zavod, a oni na Križinama nemaju ni jednog subspecijalista traumatologije, kao ni jednog profesora. Pa kako onda mogu biti Zavod? Dalje, šef Zavoda za ortopediju i traumatologiju je traumatolog koji radi na traumatologiji na Firulama, a šef je Zavoda na Križinama, što je nemoguće jer nije fizički prisutan na tom Zavodu.

- On je šef Zavoda puno duže od godine dana, a tek je prije godinu dana dobio rješenje da je zaposlenik tog istog Zavoda. Kako je mogao biti šef Zavoda, a da nije njegov zaposlenik - pita se prof. dr. Boschi.

Sporna dokumentacija

Za prof. dr. Boschija je sporno i liječenje pacijenata na Zavodu za ortopediju i traumatologiju u splitskoj bolnici.

- Dokumentacija svakog pacijenta je krivotvorena, pa tako oni pacijenti koji se liječe na ortopediji imaju napismeno da su se liječili na Zavodu za ortopediju i traumatologiju, a oni koji se liječe na traumatologiji njima isto piše da su se liječili na Zavodu, a u stvari su se prema bolničkom ustroju liječili na Klinici za kirurgiju - kazuje prof. dr. Boschi.

Prof. dr. Vladimir Boschi jedan je od najboljih traumatologa u KBC-u Split i većina pacijenata želi da ih upravo on operira. Ovaj liječnik, koji je prije tri dana dao otkaz u KBC-u Split, najbolji je bolnički spinalni kirurg. Bio je tek jedan od dva kirurga koji je u Splitu radio operacije lomova kralježnice.

Odlazak dr. Boschija predstavljat će značajan pad u standardu zdravstvene zaštite koju pruža splitski KBC, a mnoštvo njegovih pacijenata će sada ostati bez liječnika koji je o njima brinuo.

- Zbog ovog “fantomskog zavoda” bolnica vara i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Naime, svaki odjel, klinika, zavod ugovara sa HZZO-om uvjete rada za prostor, opremu i kvalificirano zdravstveno osoblje. Dakle, da su traumatologija i ortopedija jedan zavod, ugovarali bi jedinstvene uvjete sa HZZO-om.

- No, ortopedija ugovara jedne uvjete, jer su oni Zavod, a mi na traumatologiji ugovaramo svoje uvjete, jer smo pod Klinikom za kirurgiju. Dakle, jedan te isti zavod ima dva proračuna i radi pod različitim šiframa. Zbog svega toga sam odlučio dati otkaz. Slao sam bezbroj upita prema ravnateljstvu KBC-a Split, prema prof. dr. Ivi Juriću, ali nikada niti jedan odgovor nisam dobio. Tražio sam i razgovor s njime, ali nije htio sa mnom razgovarati - kazuje dr. Boschi.

Šutnja uprave

Uputio je naš sugovornik i četiri pitanja svom šefu, no odgovora nikada nije dobio.

- Kada sam vidio da mi pismeno ne odgovara, upitao sam ga usmeno kad ću dobiti odgovore. On mi je odgovorio da ću odgovore dobiti kada on dobije mišljenje od pravne službe KBC-a Split. Dakle, on je šef Zavoda za ortopediju i traumatologiju, a uopće nema pojma što ga ja pitam, već se mora za mišljenje obratiti nekom trećem.

- Sve je pro forma napravljeno, samo da se “oči javnosti zamažu”, kao da splitski KBC ima Zavod za ortopediju i traumatologiju - kazuje prof. dr. Boschi.

Ipak, prije nekoliko dana prof. dr. Boschi je posljednji put otišao u ravnateljstvo KBC-a Split da bi “spasio što se spasiti da”.

- Tamo sam pokušao razgovarati s prof. dr. Julijem Meštrovićem, zamjenikom ravnatelja KBC-a Split, ali od tog našeg razgovora nije bilo neke velike koristi. Kada sam vidio da nitko u bolnici ne želi razriješiti ove nepravilnosti i ovaj kriminal, odlučio sam dati ostavku. Što mi je drugo preostalo? - razočaran je dr. Boschi.

Dr. Meštrović: Iskreno žalim

O svemu ovome mišljenje i svoj stav nam je iznio i prof. dr. Julije Meštrović, zamjenik ravnatelja KBC-a Split.

- Prije svega, iskreno mi je žao što se prof. dr. Vladimir Boschi odlučio na ovaj čin i što je dao otkaz. Mislim da se radi o vrlo dobrom i stručnom liječniku i odličnom operateru. A što se tiče njegovih primjedbi, one su poslane našoj pravnoj službi i šefovima ustrojstvenih jedinica. To je procedura po kojoj moramo raditi. Stvar se obrađuje. Nastojali smo to riješiti na jedan civilizirani i uljuđeni način - kratko je komentirao prof. dr. Meštrović.

Dr. Boschi: Na ulici sam...

Nemam rezervnu varijantu. Trenutačno sam, kako se kaže, na ulici, ali se nadam kako ću naći posao. Radije ću biti gladan kruha nego raditi tamo gdje ništa ne funkcionira kako bi trebalo funkcionirati i gdje je ugrožena sigurnost pacijenata - tvrdi prof. dr. Vladimir Boschi. Tvrdi i da se  u bolnici postavljaju  nekompetentni ljudi.

- Oni mi kažu da je to pro forma. Ali pro forma nije položaj i njihova plaća - poentira dr. Boschi.

Naslovnica Split