Dalmacija Split

Zemljišnik u Splitu: dvi ure torture

Obnavljanjem zgrade Županijskog suda, ured Zemljišnika vraćen je s Dračevca u Split i radi punom parom. Predsjednik Općinskog suda Vlado Madunić tvrdi da je u protekle tri i pol godine riješeno više od 100 tisuća zemljišnoknjižnih predmeta, što je nesumnjivo za svaku pohvalu.

U rujnu 2004. godine bilo je, naime, 56 tisuća neriješenih zemljišnih predmeta, od tog datuma pristiglo ih je još 52 tisuće, a trenutačno je neriješeno točno 5270 predmeta. Vraćanjem Zemljišnika u Gundulićevu ulicu nisu svi potpuno zadovoljni jer se u jutarnjim satima stvaraju gužve, odnosno dugi red za čekanje svih koji iz nekih razloga moraju dobiti uvid u zemljišne knjige.

Uveden je automat za izdavanje brojeva koji od 8 do 9 sati svakog jutra isprinta oko 100 brojeva, ali to je otprilike i limit stranaka koje dnevno mogu biti uslužene. - A evo, čekam već oko dva sata i sada sam druga na redu. Bilo bi lakše čekati kada bi bile postavljene stolice, govori nam sugrađanka Ksenija Kronegger, inače predavačica antistresnog programa pri Udruzi umijeća zdravog življenja iz Splita.

Organizacija prijema stranaka u Zemljišniku stresna je, međutim, za gradske odvjetnike jer za razliku od privremenog smještaja na Dračevcu, sada je ukinuta “odvjetnička ura”, odnosno termin rezerviran za njih. Nekolicina njih potužila nam se, naime, zbog nepostojanja posebnog pulta za odvjetnike, a i kvadratura prostora koji je namijenjen Zemljišniku i pripadajućoj čekaonici nešto je manja od očekivane.

                                                                                                                             P. Dorić

Naslovnica Split