StoryEditorOCM
Dalmacijarušenje na zvončacu

Uklonjeni posljednji ostaci 'Teatra': dečko Renate Sopek još ne zna što će s prostorom, konzervatori bi park i parkiralište

23. veljače 2017. - 22:55
zvoncac_teatar1-230217

Uklonjeni su posljednji ostaci ugostiteljskog objekta "Teatar" na splitskom Zvončacu u Uvali Baluni, koji je otvoren prije nepunih godinu i pol dana, na mjestu nekadašnje popularne "Bašte". 

Za taj projekt Sergeja Bijelića, investitora i vlasnika tvrtke "Zbivalište", koji je dugi niz godina u vezi s Renatom Sopek, tv voditeljicom i fitness trenericom, sreće nije bilo od samih početaka. 

Konzervatorima su smetale glomazne metalne konstrukcije, iz Banovine su tvrdili da ne mogu izdati dozvolu za ono što je napravljeno jer po GUP-u tu nije moguće graditi, problema je bilo i s odobrenjima za početak rada, a građevinska inspekcija je donijela rješenje o uklanjanju sedam bespravnih željeznih dijelova. 

Što je kumovalo krajnjem odstranjivanju tog objekta koji je podignut na terenu unajmljenom od tvrtke "Elanija" poduzetnice Marine Wallner, pokušali smo doznati od Radoslava Bužančića, šefa splitskih konzervatora.

- Uklanjaju se ostaci konstrukcija sjenica ugostiteljskog objekta "Teatar" koji je prestao s poslovanjem. U skladu s posebnim uvjetima bit će obnovljen park i parkiralište predviđeni prostorno-planskom dokumentacijom. Provest će se i arheološki nadzor jer se park nalazi u širem okruženju Sustipana, iznimno važnog arheološkog lokaliteta koji je u ranom srednjem vijeku bio samostan i rezidencija hrvatskih kraljeva – pojasnio je čelnik naših konzervatora, dodavši da je riječ o području koje je zaštićeno kao dio kulturno-povijesne cjeline grada, pa tako investitor za svaki zahvat mora dobiti dozvole i dokumentaciju iz Banovine u skladu s GUP-om te suglasnost konzervatora. 

- Dajemo podršku da se to uredi kao park, takva hortikulturna intervencija bi bila poželjna za naš grad i njegove stanovnike – zaključio je Bužančić.

S istim pitanjima obratili smo se i samom Bijeliću. Također nas je zanimalo planira li na tom mjestu krenuti s novim projektom te je li još uvijek u zakupu s "Elanijom".

- Postupamo po rješenju građevinske inspekcije i uklanjamo sjenice. O svemu ostalom još uvijek razmatramo – odgovorio je splitski poduzetnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 11:30