Dalmacija Split

ljubavno-plesni krnjeval

Maškare uskoro preuzimaju vlast u Splitu: 'Mjesni odbor' i 'Belfast Food' prašit će na Pokladni utorak

ljubavno-plesni krnjeval

Podizanjem krnjevalske zastave na Pjaci, maškaranim vjenčanjem ljubavnog para, kao i predajom ključeva grada maškarama na Rivi u subotu 18. veljače, počet će bogati program Splitskoga krnjevala, koji će potrajati sve do Pokladnog utorka, 28. veljače.

Čak dvadesetak plesnih i zabavnih događanja na više lokacija u gradu obilježit će ovogodišnji program krnjevala, koji organiziraju Centar plesa i "Split event", prepoznatljiv po svome ljubavno-plesnom konceptu koji nastoji uključiti što više plesnih klubova i grupa, spojiti ritmove salse i tanga, zumbu i electro party. Bit će tu i retrospektiva prof. Gorana Borčića koji će kroz stare fotografije i predavanje ispričati povijest karnevala.

Ples s anđelima

Kao uvertira u karnevalska događanja, najavljen je "Ples s anđelima", jubilarna, deseta zabava za osobe s intelektualnim oštećenjima, ove nedjelje u klubu "Tropic", a za sve sudionike plesa tijekom idućeg tjedna održavat će se radionice.

– Kako nam se lani dječji krnjeval pokazao kao pravi boom, očekujemo i ove godine velik broj djece na "Skakavcu", u subotu 25. veljače. Stoga pozivamo sve škole da izrade svoje natpise i pridruže nam se od 10 sati u velikoj maškaranoj povorci koja će s odraslima obići punktove u staroj gradskoj jezgri. Pozivnica vrijedi i za sve vrtiće, za čije mališane smo pripremili zabavni program u velikoj dvorani na Gripama u utorak 28. veljače, u 10 sati – rekao je organizator Miljen Chovan, pozvavši djecu i na "Paškare", humanitarne maškare za pse.

U subotu navečer prije Pokladnog utorka, na Gripama će maškare zabavljati Željko Bebek i "Zabranjeno pušenje", a veliko finale očekuje se posljednjeg dana krnjevala, kada će na Rivi svirati "Mjesni odbor" i "Belfast Food", na Pjaci će posjetitelje zabavljati "Gelato Sisters" i DJ Flexx, a na Voćnom trgu plesat će se salsa pod maskama.

Na Pjaci će se birati najbolja maska, čijeg vlasnika očekuje tisuću kuna nagrade. Šentenca će se čitati u 22 sata na Pjaci, zatim na Rivi, nakon čega će krnje na Gatu sv. Nikole platiti glavom za sve nevolje koje je donio gradu i njegovim stanovnicima. Kada utihnu splitski trgovi, oni najuporniji moći će partijati do zore u klubu "Jungla".

Tijekom karnevalskih dana, iz Turističke zajednice grada Splita očekuju porast broja noćenja domaćih i stranih gostiju, pozdravljajući koncept ovogodišnjega karnevala, koji obuhvaća sve interesne i dobne skupine, kako je kazala Alijana Vukšić iz TZ-a.

Krnjevalska događanja:

Nedjelja 12. 2.
Ples s anđelima, "Tropic club", 17 – 20 sati

Subota 18. 2. (otvorenje)
Podizanje zastave, Pjaca, 11.15
Krnjevalsko vjenčanje, predaja ključeva grada, 11.30
Zumba party, 12 sati
Projekcija "Povijest splitskog krnjevala" (prof. Goran Borčić), kavana "Bajamonti", 17 sati
Tango pod maskama, "Gladiator club", 18 – 22 sata

Utorak 21. 2.
Radio Luksemburg, Ovčice, 21 – 2 sata

Četvrtak 23. 2.
KIČ Carnival party, "Kameleon", 22 – 2 sata

Petak 24. 2.
Kazetofon Love Carnival, 22 – 2 sata

Subota 25. 2.
Dičji krnjeval "Skakavac" (za osnovce), Riva, 10 – 12 sati
Krnjevalska povorka po gradu, 12 sati
Krnje can dance (nastupi splitskih plesnih klubova), Riva, 12.30
Krnjeval ljubimaca "Paškare", Riva, 13 sati
Koncert Željka Bebeka i Zabranjenog pušenja, Velika dvorana Gripe, 21 sat

Utorak 28. 2.
Krnjeval dječjih vrtića "Skakavac", ŠC Gripe, 10 sati
Krnjeoke fest: "Tvoje lice zvuči plosnato", Pjaca, 19 sati
Gelato Sisters i DJ Flexx (retro party), Pjaca, 20 sati
Belfast Food, Riva, 20 sati
Mjesni odbor, Riva, 21.30
Čitanje šentence, Pjaca u 22 sata, Riva u 22.15
Salsa maskenbal, DJ Jhesus, Voćni trg, 20 sati
Spaljivanje krnje, Gat sv. Nikole, 22.30
Electro Love Carnival, "Jungla", 24 sata

 

Naslovnica Split