Dalmacija Split

BOJ ZA PUTNIKE

Prijevoznička tvrtka svojim partnerima plaća kazne; Uberovac: Inspektori i taksisti prave nam 'sačekuše' na ulicama

BOJ ZA PUTNIKE

Upravo u trenucima kada su predstavnici Hrvatske obrtničke komore u srijedu (jučer) najavili tužbu protiv Ubera, i to, kako tvrde, zbog "poticanja nelegalnog prijevoza putnika osobnim automobilom", među vozače koji koriste tu aplikaciju u našem gradu uvukao se strah zbog inspekcija koje im "vise za vratom".

Prema riječima jednog od Uberovih partnerskih vozača, zaredala su se skidanja registracijskih pločica, i to na način da inspektori u suradnji s "klasičnim" taksistima priređuju "sačekuše" koristeći upravo mobilnu aplikaciju koja im je očito trn u oku.

– U Zagrebu se radi bez problema, a u Splitu smo se očito nekome zamjerili. Kolegu su dočekali na adresi gdje je naručena vožnja. Prometni inspektor tražio je od njega da sam skine tablice, jer očito akcija nije bila usuglašena s policijom koja je jedina nadležna da skidanje obavi. No, od straha on je, baš kao i još nekoliko naših kolega, to napravio i tablice su mu oduzete na sedam dana – priča naš sugrađanin koji je htio podijeliti neugodne situacije s kojima se susreću, ali je zahtijevao da ostane anoniman.

Visoke kazne

– Zasad nemamo problem sa skinutim registracijama jer Uber nam je osigurao zamjenska vozila u tom razdoblju, plaćaju nam rent-a-car koji možemo koristiti. Po informacijama koje imamo, još uvijek plaćaju i kazne koje za svako skidanje pločica dobiju tvrtke preko kojih obavljamo vožnje. A iznosi se penju i na nekoliko desetaka tisuća kuna. Očito u Uberu vjeruju da će sudski postupci koji su u tijeku i konačni pravorijek koji će, nadamo se, uskoro donijeti nadležno ministarstvo, biti pozitivni za njih – ističe naš sugovornik.

Iz Ubera nam kažu da oni nisu poslodavci prijevoznicima te da pritužbu moraju podnijeti sami partnerski vozači.

– Ne plaćamo kazne tvrtkama, nego im omogućujemo pristup do pravne pomoći s kojom onda na sudu ulažu pritužbu na kazne. U slučaju oduzimanja vozila, naš tim pruža svu potrebnu podršku i informacije konkretno vezane za svaki slučaj. No, partner vozač koji poštuje naše standarde primit će našu punu podršku, logističku, pravnu ili financijsku pomoć – naglašava Matija Mesić iz Ubera.

Usprkos nejasnoćama u tumačenju zakona, Uberovo tržište i više je nego živo, a obrti i tvrtke registrirani za "iznajmljivanje vozila s vozačem" postali su sve kreativniji u privlačenju novih "djelatnika". Oni, naime, uz početnih 25 posto, koliko uzima Uber za korištenje aplikacije, od vozača uzimaju dodatnih 10 posto, što je provizija kojom plaćaju status "partnera vozača" u slučaju da nemate vlastitu tvrtku ili obrt registriran na obavljanje spomenute djelatnosti.

Partner vozači

Reklamiraju ga preko Facebook stranice nazvane "Uber Partner poduzeće" uz otvorenu ponudu za stalni ili honorarni posao, uz tjednu isplatu i fleksibilno radno vrijeme, a "prijaviti se mogu svi koji žele voziti i zaraditi, a oni su tu da im pomognu".

Nazvali smo broj iz oglasnika, a muškarac koji nam se javio odmah je za dva sata želio dogovoriti sastanak kako bismo započeli suradnju. Zanimalo ga je tek imamo li potvrdu o nekažnjavanju.

Za to "Uber Partner poduzeće" nije problem ni ako nemate svoj automobil, jer oni iznajmljuju vozila po cijeni koja se kreće već od 100 kuna dnevno.

– Vozila su u izvrsnom stanju, starosti do dvije godine, pokrivena kasko osiguranjem, servisom, ljetnim i zimskim gumama, vatrogasnim aparatima, registrirana i ekonomična. U slučaju kvara osigurano zamjensko vozilo! Svi naši djelatnici prolaze edukativan i interesantan program stručnog osposobljavanja prije samostalnog početka svog rada. Jedino što od dokumenata treba je osobna iskaznica, vozačka dozvola "B" kategorije i potvrda o nekažnjavanju – reklamiraju se na društvenim mrežama, uz navođenje kako samo u Zagrebu navodno imaju više od 200 "zadovoljnih partner vozača".

U Uberu su nam rekli da ta tvrtka nema "blagoslov" za korištenje njihova imena u privlačenju novih klijenata.

HOK dignuo tužbu

Hrvatska obrtnička komora (HOK) je u ime hrvatskih taksi-prijevoznika podnijela Trgovačkom sudu u Zagrebu tužbu protiv tvrtke Ubera Croatia d.o.o. zbog poticanja na nelegalni prijevoz putnika, objavljeno je na konferenciji za novinare koja se u srijedu (jučer) održala u Komori.

HOK u tužbi zahtijeva da Trgovački sud zabrani zavaravajuće i nedopušteno oglašavanje usluga "Uber Croatia" za prijevoz putnika osobnim automobilom, što je ustvari autotaksi-prijevoz, ali bez licencije i dozvole, čime potiče nelojalnu konkurenciju legalnim taksistima.

- Svaka konkurencija je dobra, ali Hrvatska obrtnička komora neće stati iza onih koji ne poštuju zakone. Također, ukazujemo Vladi da tvrtka "Uber Croatia" svjesno potiče druge na stvaranje nelojalne konkurencije – rekao je Dragutin Ranogajec, predsjednik HOK-a.

Božo Miletić, član Sekcije taksi- -prijevoznika HOK-a i predsjednik Taksi-udruženja Dubrovnik, naglasio je kako prema Zakonu o prijevozu u cestovnom prometu, za sve one koji obavljaju taksi-prijevoz moraju vrijediti isti uvjeti poslovanja te naglašava kako taksisti apeliraju na Ministarstvo prometa da i ono pokrene postupak protiv kršitelja zakona.

N.LULIĆ

Naslovnica Split