Dalmacija Split

roditelji, ne brinite

Da i to dočekamo: prvašići s Pazdigrada najesen kreću u svoju školu, dolazi i privremeni ravnatelj

roditelji, ne brinite

Na idućoj sjednici Gradskog vijeća jedna od točaka dnevnog reda bit će i prijedlog odluke o osnivanju osnovne škole Pazdigrad. U sklopu te odluke imenovat će se i privremeni ravnatelj te obrazovne ustanove u osnivanju, a bit će to jedan od ravnatelja postojeće osnovnoškolske ustanove čiji je osnivač Grad Split - doznali smo to od Ines Miline Ganze, pročelnice gradske Službe za obrazovanje i znanost.

Naime, kako se bliže upisi u školu budućih prvašića, tako su i roditelji sa Žnjana i Pazdigrada postali nervozni jer još uvijek nisu dobili nikakve informacije i upute o tome kako će upisati djecu u još neizgrađenu školu, a i roditelji koji u idućoj školskoj godini planiraju premjestiti dijete iz, primjerice, najbliže OŠ "Mertojak" u novu školu još uvijek nemaju nikakvih informacija o tome.

Zabrinuta mama

- Rečeno nam je da će se u školi "Mertojak" već formirati novi razredi s djecom koja po prebivalištu pripadaju novoj osmoljetki, međutim, još uvijek to nitko ne spominje. Moje dijete ide u treći razred te škole i imam namjeru u idućoj godini prebaciti ga u novu školu, pogotovo jer imam i prvašicu, koja će, nadam se, biti prva generacija na Pazdigradu. Ne želim ni pomisliti da bi se nešto moglo izjaloviti, odnosno da se izgradnja škole prolongira. Samo mi roditelji znamo koliko je nezgodno svaki dan dijete voziti u školu i vraćati ga, pogotovo što je to škola koja radi u tri smjene, a malo dijete vam izlazi iz zgrade u 19.30 sati. Vi morate biti spremni za nekoliko tura vožnje, što je poprilično iscrpljujuće, pa se iskreno, kao i mnogi drugi roditelji, nadamo da će nam od iduće školske godine biti mnogo lakše - kazuje nam jedna majka sa Žnjana.

Da nema nikakve bojazni što se tiče najavljenog otvaranja dugoočekivane škole, potvrdila je i Milina Ganza, koja ističe da je to prioritetni kapitalni projekt Grada, čija realizacija nikako neće doći u pitanje. Također navodi i to kako roditelji mogu biti mirni jer će sve potrebne informacije dobiti na vrijeme.

- Kada bude izabran privremeni ravnatelj, roditelji će s time biti pravodobno upoznati. Privremeni će ravnatelj, među ostalim, biti obvezan obaviti poslove za osiguranje potrebnog broja učitelja, stručnih suradnika te ostalih radnika koji će obavljati administrativno-tehničke i pomoćne poslove te poslove vezane za upis učenika, ističe naša sugovornica, koja dodaje da će se, kako je to slučaj i prethodnih, i ove godine upis učenika u prve razrede osnovnih škola provoditi prema uputama Ureda državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji koji se može očekivati tijekom ožujka.
Što se tiče starije djece koja će svoju dosadašnju školu u rujnu zamijeniti novom i modernijom, Grad namjerava djelovati u tom pogledu, i to već za nekoliko dana.

Rasterećenje

- Služba za obrazovanje i znanost nakon završetka zimskih praznika uputit će zahtjev prema osnovnim školama za dostavu podataka o učenicima koji prema adresama prebivališta pripadaju upisnom području buduće škole - nadodaje Milina Ganza, čime bi se dobio okvirni uvid u brojčano stanje djece koja će krenuti u novu školu. Što se tiče kapaciteta ovog objekta, istaknimo da je predviđeno 18 odjeljenja u svakoj smjeni, a školu može pohađati 780 učenika u dvije smjene. Trenutačno s područja Žnjana i Pazdigrada oko 500 učenika pohađa neku od splitskih osnovnih škola, a najveći ih broj ide u Osnovnu školu "Mertojak", potom u škole "Trstenik" i "Split 3".

Svakako valja spomenuti da će otvaranjem škole na Pazdigradu i prenapučena škola na Mertojaku doći do željenog rasterećenja pa će moći s trosmjenskog prijeći na dvosmjenski rad.

Odlična stvar ovog projekta je i otvaranje popriličnog broja radnih mjesta, koja bi uskoro trebala biti oglašena.

- Rješenja o broju razrednih odjela, a time i broj zaposlenika buduće škole odredit će Ured državne uprave sukladno državnom pedagoškom standardu osnovnoškolskog sustava odgoja i obrazovanja - kaže Milina Ganza.
Nansi Ivanišević, voditeljica Službe za društvene djelatnosti u Uredu državne uprave, ističe kako je u ovom trenutku prerano govoriti o brojkama, no smatra da će online predupis učenika u prve razrede biti jedan od pokazatelja popunjenosti ove škole.

- Tek kada od Grada dobijemo kompletnu sliku o broju učenika i potrebama, od Ministarstva ćemo tražiti dozvolu o određivanju broja zaposlenika - kaže Ivanišević.

No, s obzirom na uobičajeni broj zaposlenika po osnovnim školama, očekivati je da će u OŠ Pazdigrad biti zaposleno minimalno šezdesetak djelatnika, nastavnika, stručnog i pomoćnog osoblja.

Velika zgrada

Škola Pazdigrad gradi se na parceli površine 11.600 metara četvornih, a njezina ukupna neto površina je 6971 metar četvorni. Na razini podruma smješten je ulazni trg za vanjske korisnike sportskih sadržaja i trodijelna dvorana, dok je na ostalim etažama smješteno 20 učionica, od čega je u zapadnom bloku osam učionica razredne nastave, a u srednjem 12 učionica predmetne nastave. Predviđeni su također kabineti profesora, djelatnika škole, zbornica, blagovaonica, sanitarni čvorovi i spremišta. Vježbališta, staza za trčanje, dva igrališta za rukomet i košarku smješteni su nad krovom trodijelne dvorane u sjevernom dijelu građevinske parcele.

Puna škola

18 – odjeljenja

780 – učenika

2 - smjene

Naslovnica Split