StoryEditorOCM
Dalmacijađir po pazaru i peškariji

Kiša, hladnoća, zakašnjele božićnice: bura je sve odnila, uključujući i mušterije

13. siječnja 2017. - 16:58
ponuda_trznica-130116

Naše sugrađane ni sjekire s neba ne bi mogle omesti kad su u pitanju petak i tradicionalno pripremanje riblje trpeze.

Iako je bio 13., navodno nesretni petak, za mnoge kupce, a i prodavače, bio je itekako sretan i unosan jer, kako nam je potvrdio neslužbeni glasnogovornik drage nam peškarije, urar Zlatko Ivulić, odavno nije bilo boljeg petka. Nije ni čudno. Temperatura mora je pala, a hladnije more plavoj ribi godi, tako da ju je bilo u izobilju, pa su Splićani odlučili omastiti brk giricama, lokardama, papalinama i srdelama.

– Ovo vrijeme ribi godi, a bome i ribarima i kupcima, jer je sve friško. More je hladno, a to ribama odgovara. Bilo je svega u ponudi: trlju ste mogli kupiti za 120 po kilu, cijena šampjera kretala se od 150 do 200 kuna, girice 25, lokarde 40, lignje 150, palamide 60, grdobine su se mogle naći po cijeni od 70 do 100 kuna, mol 60 kuna po kilu... Sve u svemu, ovaj petak bio je odličan, a peškarija je bila puna – veli nam Ivulić.

Nakon đira po Peškariji i ugodnog razgovora s urarom Zlatkom Ivulićem, zaletili smo se do Pazara i ostali zatečeni vidjevši banke koji zjape prazni. Tek tu i tamo pokoji banak s oskudnom ponudom voća i povrća, a prisutni prodavači potvdili su nam kako je to zbog vremena.

Kiša, hladnoća, zakasnjele božićnice... očigledno su natjerale građane da ostanu u kućama. Može bit da je bura pokosila i verduru...

- Ma, slabo nam ide. Bura je sve odnila, uključujući i mušterije - požalila nam se starija prodavačica, koja je kaule prodavala za 10 kuna po kilu.

Pojedinci su bili i zadovoljni prodajom..

- Ovih dana bilo je znatno manje ljudi, pa nam je i prodaja pala. Stoga smo morali povisiti cijene, pa evo, recimo, blitva je skočila na 20 kuna, kupus isto. Ostalo je sve kao i inače. Sve u svemu, zadovoljna sam, ipak je bilo nekih koji se nisu prepali vremena - kazala nam je prodavačica iz Dicma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 00:02