Dalmacija Split

sanitarna nepravda

Vlasnici 'Procaffea': Nas su zatvorili zbog dima cigareta, a nitko ne dira kućice na Rivi gdje ista osoba peče kobasice, barata novcem i cijeli dan ne može oprati ruke

sanitarna nepravda
Ispred objekta smo zatekli nekolicinu djelatnika koji su čistili prostore unutar i oko "Procaffea", kako bi ove dane, ako ništa drugo, iskoristili za veliko pospremanje. Nisu bili raspoloženi za veliku priču, tek su kratko potvrdili kako ih je konzumiranje duhana od strane klijenata skupo koštalo.

Kavanu "Procaffe" u Spinutu, jedno od omiljenijih okupljališta naših sugrađana za jutarnju ili popodnevnu kavicu i kolač, prije nekoliko dana zatvorili su sanitarni inspektori, a razlog tome je – nedopušteno pušenje u ugostiteljskom objektu. Tako da su svi oni koji su ovih dana željeli navratiti u taj kafić – "poljubili vrata".

– Istina je, nažalost smo morali zatvoriti na osam dana, ne moram ni govoriti što to znači za naše poslovanje. Nije toliki problem što je sanitarna inspekcija nama zatvorila objekt, problem je u cijelom sustavu.

Siguran sam da sanitarni inspektori neće nikada doći na kućice na Rivi, gdje nema vode, gdje jedan čovjek pravi fritule, peče kobasice, radi kuhano vino i, naravno, barata s novcem, a pri tome ne može u cijelom danu ni jednom oprati ruke.

Zamislite što je to. Po nama je to pravi sanitarni problem – poručuju iz vodstva "Procaffea", vraćajući se na njihovu ugostiteljsku problematiku, smatrajući da nisu svi u ravnopravnom položaju.

– Nije u redu da se u kafiću do 50 metara četvornih može pušiti, a u većem ne. Zbog nedopuštenog pušenja inspektori su nam u ožujku naplatili kaznu, a sada nije bilo novčane kazne, nego je objekt zatvoren na osam dana. Uveli smo zabranu pušenja na mjesec dana i izgubili četrdeset posto prometa. Sada planiramo napraviti pregradni dio za pušače – komentiraju čelnici kavane.

Takve kontrole, čini se, sve su češće, o čemu svjedoči nedavni otvoreni bunt zagrebačkih ugostitelja. Bila je to samo sol na ranu struci koja nikako ne može "progutati" povećanje stope PDV-a s 13 na 25 posto od Nove godine, pa poduzetnici prijete otpuštanjem radnika, povećanjem cijena pića, a neki su otišli toliko daleko tvrdeći da će zbog toga morati staviti ključ u bravu.

A ako tome dodamo i najavu izmjene zakona po kojem bi uporaba duhanskog dima mogla biti još ograničavajuća i na ugostiteljske štekate, trgove i slične javne površine, rigoroznije kontrole nadležne inspekcije nešto su s čim će se ugostitelji morati nositi.

Ulaz u "Procaffeov" prostor pokraj prostorija "Gusarovih" veslača zapečaćen je i oblijepljen trakama nadležne inspekcije, tako da, osim djelatnika, kroz njih gosti nisu mogli, odnosno još uvijek ne mogu ući.

Nekoliko naših čitatelja zvalo nas je da vide što se događa i koji su razlozi posrijedi, no mogu biti mirni, jer ovdje nije u "điru" salmonela, na što su neki pomislili referirajući se na prepoznatljivu ponudu kolača.

Objekt u Spinutu neće zadugo biti zatvoren, jer kazna za njihov prijestup istječe u petak, kada će kafić, očišćen i osvježen od duhanskog dima, ponovno moći poslovati.

– Slijedom nepoštovanja odredbi o zabrani pušenja, morali smo zatvoriti objekt na osam dana – napisano je, među ostalim, ispred ulaza u kavanu, uz isprike svim gostima koji su došli "zaludu". Istodobno poručuju klijentima da cijelo vrijeme zaprimaju narudžbe za torte.

Ispred objekta smo zatekli nekolicinu djelatnika koji su čistili prostore unutar i oko "Procaffea", kako bi ove dane, ako ništa drugo, iskoristili za veliko pospremanje. Nisu bili raspoloženi za veliku priču, tek su kratko potvrdili kako ih je konzumiranje duhana od strane klijenata skupo koštalo. Al' zakon je zakon...


 

 

 

Naslovnica Split