Dalmacija Split

strava u centru grada

Mlade Splićanke u strahu nakon ubojstva koje je potreslo grad: U mračnim skrovištima na Zapadnoj obali može se 'u miru' silovati i ostaviti žrtvu, nitko je ne bi pronašao!

strava u centru grada
Od kada se na Dražancu izgradio stambeni kompleks, zaklon od pogleda, kiše i vjetra u "zabranjenoj zoni" usnuloga gradilišta prvi su pronašli narkomani, čemu svjedoče stari madraci pobacani među špricama, smećem, fekalijama i ostavljenom odjećom

- Iako sama nikad nisam kročila u hotel "Marjan", niti poznajem nekoga tko tamo zalazi, čula sam priče da se mladi tamo okupljaju i banče. Uglavnom vikendom uvečer, kako bi pili i konzumirali što im god padne na pamet, bez straha da će ih netko vidjeti. 

- Pa to im je idealno skrovište; nitko ga ne nadzire niti obilazi, ni policija tu ne zalazi pa u njemu mogu raditi što god požele. Tamo se, Bože sačuvaj, može nekoga odvući i silovati 'u miru', ostaviti žrtvu koju nitko ne bi pronašao. I to usred grada! - ne skrivajući strah kazala nam je dvadesetogodišnja studentica Antonia, koju smo u društvu prijateljice zatekli ispred nedovršenog hotela, u neposrednoj blizini mjesta gdje je osamnaestogodišnjak prethodnu noć tragično stradao od ruke vršnjaka.

Ovo nije mjesto za noć

- Alkohol i druga opojna sredstava mogu biti okidač za nasilje, ali ako postoji motiv, a netko je dovoljno lud da posegne za oružjem, onda i ne mora biti pijan. Ja i moja ekipa uvijek se noću gledamo kretati u većem broju, ali ipak razmišljam o tome da si nabavim suzavac. No, ovdje se sigurno ne bih rado zatekla noću. To je poznato skrovište narkomana i delinkvenata, koje valja izbjegavati - dodala je Antonijina prijateljica Sara, ističući da bi se "netko trebao pozabaviti tim gradilištem".

Ništa kao smrt tinejdžera ne senzibilizira javnost za problematiku nasilja među mladima, kao i pitanje sigurnosti na ulicama; u ovom slučaju poglavito sigurnost gradilišta nedovršenog hotela "Marjan", čija zapuštena i skrovita unutrašnjost neopreznoj mlađariji služi za opasnu zabavu bez nadzora, o čemu je "Slobodna" već pisala.

 

Prisjetimo li se prizora nekoliko osoba koje je stanar susjedne zgrade prije nekoliko mjeseci snimio kako šeću po krovu praznog hotela, a na što smo odgovorne na vrijeme upozorili, očito je da se uvođenje reda među betonske blokove i armaturu iza zatamnjenih stakala zaboravljene građevine u srcu Splita sustavno zanemaruje.

Od kada se na Dražancu izgradio stambeni kompleks, zaklon od pogleda, kiše i vjetra u "zabranjenoj zoni" usnuloga gradilišta prvi su pronašli narkomani, čemu svjedoče stari madraci pobacani među špricama, smećem, fekalijama i ostavljenom odjećom, koje smo tamo jučer zatekli, povirivši u unutrašnjost grdosije zaštićene tek armiranom mrežom. 

Teško je zamisliti mladež kako onuda luta mračnim hodnicima u potrazi za dobrim provodom, no teško je zanemariti i brojne glasine koje su do nas došle tijekom jučerašnjeg dana, svjedočeći upravo o tome.

Grad, policija...

- Oni ulaze u te sobe pa se tamo skrivaju i u najboljem slučaju šaraju po zidovima. Jurcaju gore-dolje, od krova do podruma, jednog opasnijeg od drugog, a opiju li se uz to, glava im je u vreći - kazala nam je jedna od uznemirenih majki, koja nam se javila ogorčena zanemarivanjem opasne lokacije.

Iako je opravdana reakcija mnogih roditelja koji djeci u panici i strahu ograničavaju izlaske, konkretnije adresiranje ovog problema zahtijeva dublje promišljanje o uzrocima i posljedicama, ali i načinima prevencije.

Kako na računu nekretnine nema novca za podmirivanje troška zaštitara, koji bi ju osiguravali do okončanja postupka stečaja, pitanje odgovornosti vlasnika i vjerovnika ostaje i u domeni Grada, odnosno policije, koja je ionako zadužena za brigu i sigurnosti svih građana, jednako u privatnim i javnim prostorima.

Maltretirao djevojčice

Zapadna obala poznato je okupljalište mladih, a ovim nasilnim činom na površinu isplivavaju pojedinosti koje ukazuju kako ovo nije prvi incident.

- Ja sam vam prije nekoliko večeri prolazio tuda i vidio mladića kako maltretira par djevojčica. Kada sam mu rekao da prestane, umalo je nasrnuo na mene. Došlo mi je da mu opalim pljusku kako je bio agresivan – javio se u našu redakciju zabrinuti 45-godišnjak jutro nakon ubojstva.

K. Marić Banje

Dovršeno kriminalističko istraživanje

Dovršeno je kriminalističko istraživanje nad dvojicom 18-godišnjaka zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela ubojstva i kaznenog djela pomoć počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela, izvijestili su jutros iz splitske policije. 

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je jedan od njih 19. studenog u večernjim satima u Splitu nožem usmrtio 18-godišnjaka dok se drugi sumnjiči da je pomagao počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela. 

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanje dovedeni su policijskom pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava protiv njih je podnesena nadležnom državnom odvjetništvu, kažu u PU SD. 

PSD

Naslovnica Split