Dalmacija Split

samo za velike igrače

Šok za splitske ugostitelje: najam kućica poletio do neslućenih visina, a osobito iznenađenje vezano je uz objekt na Voćnom trgu

samo za velike igrače

Božićni sajam u Splitu postaje 'poligon' samo za 'velike igrače', ako je suditi po višim iznosima koje za zakup popularnih kućica ove godine traži organizator Turistička zajednica Grada Splita.

Za najmanji objekt, kućicu u kojoj se prodaju suveniri i pokloni potrebno je izdvojiti 15 000 kuna, cijena se za one koji će pripremati fritule penje na 25 tisuća kuna, dok će za najskuplje kućice, smještene na sredini Rive uz pozornicu, trebati platiti više od 70 tisuća kuna.

Više cijene zakupa rezultat su i odluke TZ-a da svaki ugostitelj koji ima objekt na strateškim lokacijama oko kojih se okuplja najviše posjetitelja mora platiti i iznos od 18750 kuna, te na taj način sudjelovati u troškovima glazbenog programa koji će biti organiziran od strane organizatora.

Ukupno će zahvaljujući ovoj odluci biti prikupljeno preko 350 tisuća kuna samo za koncerte i DJ večeri, što bi konačno moglo rezultirati nešto boljim programom, s obzirom da je prijašnjih godina on bio prepušten stihiji i tek dobroj volji ugostitelja.

Pozivni natječaj koji je objavljen u petak, kasni punih 15 dana u odnosu na prošlu godinu, iako sama manifestacija počinje nikad ranije, već 26. studenog i završava 7. siječnja, dan nakon blagdana Sveta tri kralja.

Lokacije sajma ostaju iste, uz Rivu odakle je sve krenulo, kuhano vino će se točit i na Voćnom trgu, Pjaci i Prokurativama, no ipak uz neke izmjene. Po prvi put išlo se i na ruku dijelu ugostitelja koji na ovim lokacijama imaju valjane ugovore o zakupu javne površine s Gradom. Uz simbolične naknade oni mogu postaviti vanjski šank unutar granica dosadašnjih terasa, no nije im dozvoljeno pripremati hranu na otvorenom prostoru sajma.Iznenađenje je niski najam za jedinu kućicu koja je na raspolaganju za Voćni trg, a za koju će trebati platiti isti iznos kao da je u pitanju štand za prodaju palačinki, samo 25 tisuća kuna. Odabrani ugostitelj ovdje ima pravo na montažni objekt veličine 12 m2, te mogućnost organizacije glazbenog programa o svom trošku, no na propisanu temu 'Dalmatinski Božić'.

Enigma su pak Prokurative gdje zakupci nemaju mogućnost organizacije glazbenog programa niti je predviđena pozornica, pa nije jasno na koji način je planirano da će privlačiti posjetitelje.

Radno vrijeme 'kućica' tijekom najveselijih tjedana u godini bit će od 9 ujutro do ponoći, osim petkom, subotom i danom koji prethodi blagdanu kada će se raditi sat duže, no svim danima glazba će se prema najavi gasiti najkasnije u 23:59.

Naslovnica Split