Dalmacija Split

istjerivanje pravde

Cirkus se nastavlja: zbog nasilne deložacije štekata na Rivi kazneno prijavljeni šefovi u Gradu

istjerivanje pravde

Čelnici tvrtke "Zumba", u čijem je vlasništvu kafić "Dujam" na Rivi, podnijeli su kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu protiv Špira Cokarića, pročelnika za komunalu u Banovini, i Pave Zaninovića, njegova pomoćnika, zbog "osnovane sumnje da su zajednički i dogovorno počinili kazneno djelo zloupotrebe položaja i ovlasti zbog neizvršavanja sudske odluke".

Riječ je o privremenoj mjeri koju je 22. kolovoza donio Općinski sud, a njome se tvrtki "Yellow Apple", vlasniku bara "Olive tree", zabranjuje korištenje javne površine na popularnoj gradskoj šetnici, te se gradskoj upravi i spomenutoj firmi nalaže da "Dujmu" odmah omoguće ulazak u posjed ugostiteljskih prostora na Rivi. U kaznenoj prijavi navodi se još kako je "Zumba" u dva navrata, 23. kolovoza i 1. rujna, pozvala pročelnika Cokarića da Grad ispoštuje izdanu sudsku mjeru, no on se na to, kako je istaknuto u dokumentu, oglušio.

Za komentar smo, naravno, nazvali i prijavljene službenike u Banovini, no obojica za sada nisu željela ništa komentirati budući da, kako su nam kazali, o spomenutoj prijavi nemaju nikakvih službenih saznanja niti su je zaprimili.

Podsjetimo, 15. srpnja su vlasnici kafića "Olive tree" uz pomoć zaštitara nasilno zauzeli štekat koji je do tada koristi "Dujam", unatoč dogovoru s vlasnicima ostalih ugostiteljskih objekata na Rivi i s Gradom, koji su pristali ustupiti dio svoje javne površine kako bi se napravilo mjesta za vanjski prostor novog "susjeda".

Pitali smo Dragana Mijoča, odvjetnika Miroslava Dujmovića, vlasnika kafića "Dujam", na koji se način treba provesti donesena sudska mjera, na što nam je on odgovorio kako Grad prije svega treba donijeti odgovarajući upravni akt u kojem mora biti naveden točan datum i sat "Dujmova" uvođenja u posjed, te o tome obavijestiti policiju, koja je zadužena za pružanje "asistencije".

– Ako Grad procijeni da će se sve riješiti mirnim putem, nema potrebe za angažiranjem policajaca, što i nije obavezno budući da se u slučaju sumnje u potencijalnu eskalaciju sukoba može unajmiti zaštitarska tvrtka, te se onda račun za to ispostavlja prekršitelju – dodao je odvjetnik Mijoč.

 

Naslovnica Split