Dalmacija Split

zemlja čudesa

Kuščević: Cesta do 'Malla' će se rušiti ili tražiti nova dozvola. Malo je čudno, ali zakon to dozvoljava

zemlja čudesa

Pristupna cesta za Trgovački centar "Mall of Split", nakon nedavnog inspekcijskog nadzora, mogla bi biti uklonjena ili će se za nju morati tražiti nova građevinska dozvola, nakon što su inspektori ustanovili da je prometnica bespravno izvedena - potvrdio nam je to jučer Lovre Kuščević, ministar graditeljstva u ostavci.

- Očevidom na lokaciji cestovnog priključka s dva prometna traka, dužine 74,7 metra, inspektori su utvrdili da je prometnica izgrađena bez akta kojim se dozvoljava građenje, zbog čega su donijeli rješenje o njezinu uklanjanju.

Priključak u području cestovnog zemljišta javne ceste, u ovom slučaju Ulice Zbora narodne garde koja je u statusu državne ceste, sastavni je dio te prometnice pa investitor po zakonu moraju biti "Hrvatske ceste".

No, "Hrvatske ceste" mogu tvrtki ili fizičkoj osobi izdati punomoć da u njihovo ime, a za svoj račun ishoduje akte potrebne za gradnju - pojasnio je Kuščević.

- Naša Uprava za inspekcijske poslove donijela je rješenje da je potrebno ukloniti cestu ili da se za nju može zatražiti akt za gradnju. To je malo čudno, ali zakon to dozvoljava. Primjerice, ako ste bespravno izgradili kuću, ali ste to napravili prema uvjetima prostornog plana u građevinskom području, zakon dopušta da možete zatražiti akt za gradnju.

Koliko mi je poznato, održan je sastanak na kojem su bili predstavnici Grada Splita, "Hrvatskih cesta" i investitora. Navodno su postigli dogovor da će se prebaciti prava i ovlasti, te da će se ići u ishođenje akta za gradnju za spomenutu cestu - napomenuo je ministar u ostavci.

Je li postignut dogovor među partnerima o prijenosu ovlasti kako bi se legalizirala pristupna cesta do trgovačkog centra na Mejašima, nismo do zaključenja teksta uspjeli potvrditi kod partnera uključenih u ovaj projekt.


 

 

Naslovnica Split