Dalmacija Split

pravoslavna crkva na obrovu spremna za obnovu

Strpljen - spašen: kapa na glavi Svetome Savi

pravoslavna crkva  na obrovu spremna za obnovu

Obnova će početi 27. siječnja, kada se slavi blagdan sv. Save. Nakon pet godina konzervatori dali odobrenje za nastavak obnove hrama

Obnova će početi 27. siječnja, kada se slavi blagdan sv. Save. Nakon pet godina konzervatori dali odobrenje za nastavak obnove hrama

Predradnje potrebne za natkrivanje pravoslavnog hrama sv. Save na Obrovu, koji već 70 godina čeka nastavak radova, počet će već nakon 27. siječnja, kada se slavi blagdan tog titulara, potvrdio je protojerej Nikola Škorić na svečanom euharijstijskom slavlju Božića pravoslavnih vjernika u Splitu.

- Proces rada koji tome mora prethoditi definiran je dozvolom iz 1987. godine, kada su zadani okviri kolika će biti crkva, odnosno do koje visine će biti, koliki će krov imati. Moguće je odmah pristupiti izradi arhitektonske snimke postojećeg stanja, što će se dogoditi nakon blagdana sv. Save, a potom su potrebni snimka i konzervatorski elaborat.

Potom u suradnji s Konzervatorskim odjelom slijedi izrada detaljne tehničke dokumentacije u cilju dovršetka ovog projekta - istaknuo je Škorić, no nije precizirao u kojem razdoblju bi Sveti Sava u Splitu trebao dobiti krov.

SPEKTAR170107SPCOBROV1
Protojerej Nikola Škorić najavio je nastavak obnove hrama svetoga Save koji pravoslavci čekaju punih 70 godina

Stiglo odobrenje

- Punih pet godina čekali smo dobivanje dozvole. Naime, zahtjev je poslan Konzervatorskom odjelu još u siječnju 2003. godine, a tek prije nekoliko dana je stiglo odobrenje - kazao je u posebnom obraćanju vjerničkom puku protojerej, naglasivši da su u zahtjevu stajale tri činjenice:

“Radujemo se da u Splitu postoji 50-ak rimokatoličkih crkava, druge vjerske zajednice imaju svoje objekte, te da se misa za pravoslavne vjernike služi u kapeli.”

Škorić je kazao i kako su posljednjih pet godina bili maksimalno strpljivi te da nisu htjeli otići s ove lokacije u središtu grada.

- Zlonamjerni nas prozivaju da smo prostor na Obrovu uzurpirali, no činjenica je da smo ova 1273 metra četvorna mijenjali za čak 50 tisuća površine na potezu od Starog placa do sadašnjeg Katoličko-bogoslovnog fakulteta.

Nismo ničije uzeli, o svemu postoje zapisi u našoj arhivi - ustvrdio je Škorić naglasivši da je zamjena posjeda obavljena 1925. godine za vrijeme Kraljevine Jugoslavije, a nekadašnji samostan benediktinki sv. Marije de Taurello na Obrovu u kojem se sada nalazi SPC općine Split, tada je već bio prenamijenjen u žandarmeriju.

‘Kuret usvojio probleme pravoslavaca’

Protojerej Nikola Škorić je zbog dobivanja dozvole za početak natkrivanja hrama u Splitu zahvalnost iskazao prvom čovjeku splitskog urbanizma Branku Poljaniću te Miroslavu Jovičiću, predsjedniku Vijeća srpske nacionalne manjine grada Splita, a istaknuo je i značajnu ulogu gradonačelnika Ivana Kureta koji je na zajedničkom sastanku usvojio sve probleme ove vjerske zajednice.

 

Naslovnica Split
Page 1 of 8FirstPrevious[1]2345678Last