Dalmacija Split

'kriva Banovina'

Obračun ispod vješala: 'Tučari su mi preko noći oteli štekat i napravili 20 tisuća eura štete'

'kriva Banovina'

Priča o "Ultri" i partijanerima željnim dobre zabave, u petak (jučer) na Rivi u potpunosti je pala u drugi plan.
Gotovo nije bilo prolaznika koji u zraku nije nanjušio skandal nesvakidašnjih razmjera. Naime, rano ujutro, oko 6 sati, na šetnicu je stigao kamion s nekoliko zaštitara koji su brzom akcijom počistili, a zatim i prisvojili više od 140 kvadrata štekata kafića "Dujam".

Postavili su svoje stolove i sjedalice, te "pitare" teške nekoliko stotina kilograma i mrtvi hladni nastavili s poslovanjem. Naravno, protjerani ugostitelj digao je bunu, nastao je šušur, pale su i teške riječi.

- Kaubojština i nered! Za sve je kriva ekipa iz susjednog, novootvorenog "Olive tree" bara. U suzama nas je najranije ujutro zvala čistačica, rekla da je štekat zauzelo nekoliko tučara, poručili su joj da se makne, da nju neće tući... Kada smo stigli, imali smo što i vidjeti. Naš štekat doslovno je nestao. Ostali smo bez riječi - dočekali su nas vidljivo potreseni supruzi Ivana i Miroslav Dujmović, vlasnici "Dujma".

Dujmovići su ustvrdili kako uredno posluju 10 godina, riječ je o obiteljskom biznisu, a uz četvero članova obitelji, imaju 15 djelatnika.

- Namjerno su iskoristili dan "Ultre" kako bi njihova akcija pala u drugi plan. Napravili su nam štetu, potrgali škrinju za sladoled vrijednu 20 tisuća eura, iščupali kabele, razbili tapet, stolove i stolice pobacali. Odmah smo zvali policiju, izišli su na teren, zvali smo i komunalce, obavijestili Banovinu.

Imamo ugovor, poslujemo pošteno, nemamo dugova, pa se pitamo kako je ovo moguće. Znači, svatko može uzeti zaštitare i napraviti što poželi? Tko će zaštititi mali obiteljski biznis? Funkcionira li pravna država? Sramota! - kazala nam je uzrujana Ivana pokazujući oštećenu opremu.

Prema riječima supruga Dujmović, vlasnici svih susjednih kafića pomaknuli su dio svojih štekata kako bi na Rivi stvorili mjesto za novoga kolegu, no, dodaju, njemu to očito nije bilo dovoljno.

- Na moju inicijativu, a u dogovoru s Gradom, naš susjed je dobio prostor, ali očito nije bio zadovoljan. Inače, nije bilo nikakvih prijetnji, ni primisli da bi nam to mogli učiniti. Srce je sezone, po danu gubimo minimalno 20 tisuća kuna, kako ćemo ljudima isplatiti plaće? Riječ je o 15 obitelji koje računaju na nas... Oni su sad, na javnom prostoru koji mi plaćamo, počeli posluživati goste, a nemaju minimalne tehničke uvjete. Mi stojimo sa strane i gledamo! - pojasnio je vlasnik "Dujma", a supruga mu Ivana dodala kako hranu pripremaju u otvorenoj kuhinji, bez vrata i prozora, te kako bi sanitarna inspekcija i te kako imala posla kod njihovih susjeda.

Na teren su izišli i komunalni redari, no djelovali su izdaleka. Prošetali su se širim dijelom Rive i pregledali stanje na terenu. Upravo njihova "šefa", Špira Cokarića je Denis Jušić, vlasnik "Olive tree" bara, proglasio glavnim krivcem za novonastalu situaciju.

- Naša tvrtka ima 33 zaposlenika, nedavno smo u prostorijama nekadašnje poslovnice Hypo banke otvorili "Olive Tree vintage caffe fine dining lounge bar", a od travnja intenzivno pregovaramo s gradskim službama, kako bismo dobili štekat koji nam pripada. Naravno, posavjetovali smo se s pravnim stručnjacima, očito je da bi se ova stvar trebala riješiti samo na dva moguća načina, da se veličina štekata preraspodijeli po unutarnjoj površini ili prema veličini, odnosno dužini fasade.

No, prema Banovini, očito nema kriterija. Mi smo dobili 108 kvadrata, ali raspoređenih na dva dijela. Jedan 30 metara desno od našeg objekta, na rubu Marmontove ulice, a drugi lijevo. To je, s obzirom na kvadraturu objekta, zaista malo. "Dujam" i "Ars" imaju po svega nekoliko kvadrata u zatvorenom na račun kojih su dobili 140 kvadrata štekata. Imaju ugovore na tri godine, tko će tome stat nakraj - uvjeravao nas je vlasnik koji je, kako je dodao, odlučio uzeti pravdu u svoje ruke.

- Ma, za sve je kriv Špiro Cokarić, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i redarstvo, kao i nekoliko njegovih kompanjona! Vodi se pazarskim kriterijima, dijeli štekate kako mu se prohtije, bez ikakvog reda i pravila, od Rive će napraviti novi Žnjan.

Inače, od šest zakupaca javnog prostora, pet ih duguje od 53 do 270 tisuća kuna. Šesti je otvorio novu firmu, a svi znaju da je također dužnik. Jedan od kafića koji ima štekat uopće nije na Rivi, gdje je tu red? - pitao se Jušić.
- Riječ je o praznim optužbama, dogovor se ne poštuje - uzvratio mu je prvi čovjek komunalnih službi.

- U četvrtak su svi zakupci potpisali ugovor o zakupljenim javnim površinama, rasporedu i veličini. Sve je bilo dogovoreno, no oni su napravili po svom - kratko je komentirao Cokarić, upućujući nas na službeno priopćenje, koje do zaključenja teksta još uvijek nismo zaprimili.

Kerumovi kvadrati

Inače, restoran "Olive Tree" nalazi se u prostoru kojem je jedan od suvlasnika Željko Kerum. S jedne strane djeluje "Dujam", a s druge kafić "Ćakula" u vlasništvu Saše Horvata, brata Kerumove supruge Fani.

Policija: Nije se narušavao red i mir

Iz Policijske uprave izvijestili su nas kako su u petak u 6.40 njihovi ljudi izišli na teren, ali i kako nije bilo potrebe za postupanjem budući da u konkretnom slučaju nisu utvrđeni elementi koji bi upućivali na prekršaj, odnosno nije bilo narušavanja javnog reda i mira.

Naslovnica Split