Dalmacija Split

velika potražnja za radnicima

Studenti, evo prilike: poslodavci nude sezonske poslove s plaćom i po 7 tisuća kuna

velika potražnja za radnicima

Studenti su postali najpoželjnija radna snaga, a od kada je počela turistička sezona toliko su traženi da splitski Student servis već polako muče slatke brige - ponuda poslova je skoro pa veća od potražnje. A rezultat toga je da su poslodavci počeli isplaćivati izdašnije honorare nego što ih to Student servis obvezuje. Minimalac je 18 kuna po satu, međutim zna se dogoditi da studenti za neke poslove utrže i puno više...

U ovom je trenutku preko Student servisa splitskog Studentskog centra zaposleno 8077 redovitih studenata, pa proizlazi kako svaki drugi radi. Broj registriranih poslodavaca koji su među budućim akademskih građanima tražili radnu snagu je 7750, a među njima su veliki hotelski lanci (Sunčani Hvar, Zlatni rat, Supetrus hoteli, Makarska Rivijera, Vrtovi sunca), ali i brojne druge tvrtke poput Ipsos Puls agencije, HT, McDonaldsa, MUP-a... U posljednje vrijeme angažman studenata sve češće traže i fizičke osobe, prvenstveno privatni iznajmljivači, i to radi poslova čišćenja apartmana i dočeka gostiju.

- Trenutačno je velika potražnja za radnicima koji bi čistili brodove i naši članovi rado prihvaćaju te poslove. Čišćenje manjih brodova plaća se 250, a jedrilica i 300 kuna. Inače, djevojke rado prihvaćaju posao hostesa, jer se plaća i 50 kuna po satu, dok su muškarcima najprihvatljiviji fizički poslovi preko kojih se prosječno zaradi 25 kuna za sat rada - govori nam Adriana Hrstić, referentica u Student servisu, uz napomenu kako je trenutačno najviše oglašenih poslova za rad u ugostiteljstvu i turizmu, te da se stvarno može dobro zaraditi.

Smještaj i hrana

Poslodavci nerijetko studentima, uz plaću, osiguravaju i smještaj i hranu, a mjesečno se da zaraditi i po 7000 kuna. To je ujedno i razlog zbog kojega je iskaznicu splitskog Student servisa zatražilo i dobilo na desetke studenata koji niti ne žive ni ne studiraju u Splitu, ni drugdje u Dalmaciji. Naime, dovoljno je samo da imaju status redovnog studenata, pa da sklope ugovor s ovom Službom i osiguraju sebi posao u Dalmaciji. A mnogima od njih je to prilika i za besplatno ljetovanje...

- Poslodavcima se isplati angažirati studente, jer ih mogu angažirati na svega nekoliko sati ili dana i bez problema prekinuti suradnju s njima. Osim toga, ukupan trošak poslodavca po studentu, i to kad mu plati sve doprinose, je 17, 5 posto na neto zaradu, dok su ti troškovi za osobu u klasičnom radnom odnosu čak 65 posto - pojašnjava nam Adriana Hrstić, no dodaje da su, pored toga što su jeftina radna snaga, studenti dosta traženi i zato jer su snalažljivi, fleksibilni, odgovorni, brzo uče, barataju stranim jezicima i informatički su superirorniji starijim radnicima.

- Nerijetko se dogodi da osobe koje su u nekoj firmi radile preko studentskog ugovora kasnije dobiju i stalni posao u toj tvrtki, a puno mladih na ovaj način stekne brojne vještine i znanja koja im kasnije koriste na pravom tržištu rada. Naravno, dobro im dođe i novac koji na ovaj način zarade, tim više što su brojne njihove obitelji pogođene ovom krizom - kaže naša sugovornica.

Drugim riječima, sve veći broj studenata, uz redovite obaveze na fakultetu i učenje, mora raditi kako bi se uzdržavalo. Ima i onih koji čak pritom financijski pomažu svojim obiteljima.

Jedna od takvih je simpatična Ela Hrgota, studentica 5. godine studija Ekonomskog fakulteta. Još od prve godine studija radi preko Student servisa, a od jeseni je prodavačica u trgovini "Naš mali dućan" u sklopu Kampusa. Prije toga je radila u kuhinji na Ekonomskom fakultetu, ali posao trgovkinje baš joj se sviđa.

- Prezadovoljna sam. Odlične su mi kolege na poslu, ali i mušterije, a to su sve uglavnom studenti jer im se isplati kupovati u nas budući da stalno imamo neke akcije - govori nam Ela, koja je na studij u Split došla iz Bosne i Hercegovine i stanuje u Studentskom domu na Kampusu. Zahvalna je svome prodekanu što joj je omogućio da radi uz studij, a ponosna nam je kazala kako nije potezala nikakvu vezu za posao. Jednostavno je ušetala u dućan i pitala traže li radnike. Govori nam i kako većina ostalih stanara Doma radi uz studiranje...

Za njezin će rad samo najljepše reći i kolegica joj Andrijana Armanda, djelatnica Studentskog centra koji je vlasnik te trgovine u sklopu Doma dr. Franje Tuđmana.

- Odgovorna je, vesela, vedra...- hvali Andrijana Elu.

Mi se ipak nadamo da će nakon završetka studija naći posao za koji se školuje, i to u njezinoj rodnoj Busovači u srednjoj Bosni odakle je došla na studij u Split i praktički ga sama sebi isfinancirala. Bravo Ela!

 

Posao na dlanu

U Student servisu pripremaju i neke novosti, koje bi trebale biti od pomoći studentima pri pretraživanju burze rada. Kako nas informira Ivan Žižić, projekt menadžer u Student servisu, upravo razvijaju novi web pa će uskoro studenti moći pretraživati ponude poslova po kategorijama, a neće morati, kao što je do sada slučaj, pregledati na stotine oglasa da bi našli one koji su im prihvatljivi.

Osim toga, u suradnji s firmom Statim, planiraju po prostorima Sveučilišta (fakultetima, restoranima...) postaviti 'oglasne televizije' na kojima će se 'vrtiti' ponuda friških radnih mjesta.

Web info
Student servis je služba splitskog Studentskog centra, a smještena je u zgradi novog Doma na Kampusu, na adresi Cvite Fiskovića 3.

Osim redovitih studenata, preko Student servisa mogu raditi i maturanti, koji su u postupku upisa na studij. Za dodatne informacije posjetite njihovu internetsku stranicu (www.scst.unist.hr), odnosno nazovite na broj telefona 347-434. Radno vrijeme sa studentima (izdavanje ugovora i računa) je od ponedjeljka do petka od 7.30 do 14.30.

 

Naslovnica Split