Dalmacija Split

BITKA ZA VOLGU

Škver dobio arbitražu i traži 4,5 milijuna eura

BITKA ZA VOLGU

"Brodosplit” je pred Udrugom pomorskih arbitara u Londonu ostvario veliku pobjedu protiv kompanije “Premier Cruises” u vlasništvu ruskoga brodovlasnika Vladimira Esakova i koja je bila naručitelj luksuznog riječnog kruzera koji je pod imenom “Volga Dream II” još prošlog ljeta trebao zaploviti između Moskve i Sankt Peterburga.

Esakov bi sada brodogradilištu navodno trebao isplatiti ukupno 4,5 milijuna eura ili će u suprotnom škver krenuti u zapljenu drugog broda koji je u vlasništvu “Premier Cruisesa”.

Odšteta uključuje milijun eura za pretposljednju ratu za gradnju koja je dospjela paljenjem glavnih brodskih strojeva, zatim 2,5 milijuna eura jer je ruski brodovlasnik odustao od preuzimanja krstaša (što je pravdao kašnjenjem u gradnji iako navodno nije navrijeme dostavio potrebnu dokumentaciju) i za kamate na kredit koji je brodograditelj uzeo radi financiranje gradnje.

Tu je još i milijun eura za enormno visoke odvjetničke troškove. Isti izvor kazao nam je da time Esakov nije uspio u protutužbi kojom je tražio da mu “Brodosplit” isplati 5 milijuna eura koje je uložio u krstaša i 2 milijuna eura troškova arbitražnog postupka u britanskoj metropoli.

Početkom ovog mjeseca u Londonu je zaredom održano šest ročišta, a arbitri su pravorijek objavili u ponedjeljak. S druge strane, postoje informacije da je tek mogla biti donesena odluka o osnovi arbitraže, dok bi se poslije utvrdila visina odštete.

Upravo to je tražio “Brodosplit” kako bi se postupak ubrzao, jer su se u škveru pribojavali da bi u suprotnom, zbog blokade računa koji je uzrokovao taj spor, uskoro mogao završiti u stečaju. Naime, Trgovački sud je na traženje ruskog biznismena donio privremenu mjeru da se na škverskim računima blokira 7 milijuna eura kako bi se naručitelj riječnog kruzera imao o čega naplatiti ako dobije arbitražu.

Pretpostavljalo se da će traženi iznos biti “na banci”, jer je “Brodosplit” prethodno za 13 milijuna eura prodao brod svojoj off-shore tvrtki “Cruise Shipping” koju je osnovala “Brodosplit-plovidba“, a sve da bi izbjegao blokadu raspolaganja plovilom u koje je uložio znatna financijska sredstva.

No, kad je Fina 16. lipnja postupila po sudskom nalogu, u bankama je pronašla samo 28.000 kuna, pa je zbog nedostataka sredstava škveru blokirala sve račune. Samo nekoliko dana ranije s tih računa je isplaćeno oko 20 milijuna kuna namijenjenih bruto plaćama za 2200 radnika brodogradilišta.

Sada će uslijediti novi pregovori između bivših poslovnih partnera o čemu će ovisiti hoće li “Brodosplit” u konačnici ipak isporučiti riječni kruzer ruskom naručitelju ili će ga, ako to bude moguće, prenamijeniti za plovidbu morem, te ga staviti u čarter ili mu naći novog vlasnika.

Čist račun

Ovih dana bi Fina trebala odblokirati sve “Brodosplitove” račune i kompanija Tomislava Debeljaka moći će normalno poslovati. Za to neće trebati čekati da škver dobije pravorijek londonske Udruge pomorskih arbitara i da ovjereni prijevod odluke dostavi Trgovačkom sudu koji bi tada odmah povukao privremenu mjeru. 

Naime, neovisno o ishodu arbitražnog postupka, ruski brodovlasnik Vladimir Esakov je povukao svoj prijedlog temeljem kojeg je sud izdao mjeru blokade novčanih sredstava, jer ne želi da brodogradilište propadne. 

Naslovnica Split