Dalmacija Split

obnovljeno kupalište

Pozdrav s Kašjuna: Splićani zadovoljni novim ugođajem, ali našli su i razloga za prigovore

obnovljeno kupalište

Kultna splitska plaža Kašjuni dobila je posve novo i drukčije ruho, za što je zaslužan novi koncesionar, tvrtka "Dolis inženjering". Plaža je nasuta manjim i finijim pijeskom, posađene su palme i stabalca, posjetitelji na raspolaganju imaju dva tuša, kabine za presvlačenje, a na samoj je plaži, prema dobivenoj županijskoj koncesiji, podignut dobro estetski uklopljen ugostiteljski kompleks "Joe's Beach Lounge & Bar".

Na početnom dijelu plaže nalazi se bar u kojem će se između 17 i 22 sata odvijati after beach partyji – prvi party održan je u petak nastupom saksofonista i dvaju DJ-jeva – dok je drugi objekt, na sjevernoj strani, usmjeren na opuštajuću atmosferu s ponudom hrane i pića.

– Od utorka s radom počinje naš spasilački tim koji će od 12 do 18 sati s tornja budno paziti na kupače. Na obje strane plaže postavili smo kemijske zahode, tu su i zasebni sanitarni čvorovi za sve goste naših objekata.
Maksimalno smo se potrudili ispuniti obećanje da će Split dobiti plažu o kojoj će se govoriti na cijelom Jadranu i šire
– kazala nam je Gordana Alajbeg, predstavnica "Dolisa", dodajući kako su već postavili dio predviđenih velikih baldahina gdje će se gosti moći odmarati.

Na jednoj od 230 ležaljki sa suncobranima, postavljenih duž plaže, zatekli smo redom strance, kojima 80 kuna za dnevni najam nije veliki izdatak.

– Jako je lijepo, more je predivno. Uzeli smo ležaljke, nije nam skupo. Djelatnici su jako uslužni. Pogled nam jedino kvare ovi auti poslagani dužinom cijelog mula – rekli su nam dobro raspoloženi Cameron i Lena iz Londona.

U centar se razmišljaju vratiti brodom koji s malog pristaništa na dnu mula na svaki puni sat ide prema Matejuški. Isti brod svakih pola sata između 9.30 i 22 sata s Matejuške vozi goste prema plaži, koji pritom mogu uživati u panoramskom pogledu na cijeli taj pojas za 35 kuna u jednom smjeru.

I domaći koje smo zatekli prilično su zadovoljni promjenama, posebno obitelji s djecom.

– Plaža je prilagođenija djeci, sitniji je pijesak i lakše se može ući u more. Unajmiti ležaljke nam ne pada na pamet, preskupe su za hrvatske pojmove – ističe Neno Matijević, otac dvoje djece.

– Sve je nekako čišće i ljepše. Samo nedostaje malo više hlada – govori nam Mara Sablić, koja je unučiće dovela na kupanje.

– Kafići su tu, tko to voli, može se odmoriti i popiti piće. Vidi se da se sve održava, što se ne može reći za prijašnje godine kada je sve bilo obraslo i zapušteno – govori Krešimir Mucić koji je na kupanje došao sa ženom i djecom.

No ima i onih koji osjećaju da su izgubili svoju oazu miru, rijetku "divlju plažu", koja je takva i trebala ostati, kao protuteža ostalim gradskim plažama prepunim turističkih sadržaja.

– Stavili su ležaljke duž cijelog pijeska, nema dovoljno mjesta za ručnike i nas koji nemamo novaca za unajmiti ležaljku. Pa vidite da su i sada prazne, nitko na leži na njima. Zašto ih ne postavljaju tek kad ih neko unajmi, a ne da tu stoje cijelo vrijeme. Gdje ćemo mi obični građani moći stati kada krene prava navala? – ogorčeno nam govori velika obitelj koja je željela ostati anonimna.

Nije trebalo dugo dočekati da se pojave i očekivani problemi s parkiranjem. U srijedu, na prvi praznik, dogodio se prometni kaos jer nije bilo slobodnog mjesta, a mnogi su tada shvatili da će morati mijenjati dugogodišnje navike. Jedni to podržavaju nazivajući to prijeko potrebnim kako bi se konačno uvelo reda, dok su drugi prilično ogorčeni.

– Ne daju nam da prođemo i parkiramo se do kraja plaže kao nekada. S ovim novim objektima su smanjili broj parkirnih mjesta – objašnjavaju nam nezadovoljni kupači.

– Nitko ne razmišlja o onima koji su bolesni i ne mogu puno hodati. Rekli su nam da je gužva i da ne možemo proći do pijeska kao nekada pa smo morali ostaviti auto skroz na drugoj strani – kazuje nam vidno zabrinuta umirovljenica.
Koncesionar je, da izbjegne gužve i prometni nered, pokraj makadama na početku ceste kojom se spušta na plažu postavio redara koji usmjerava aute te je u stalnoj vezi voki-tokijem s drugim redarom na plaži. Obojica paze da postoji red u parkiranju pa je sada nemoguće zakrčiti mul i plažu kao što je to prijašnjih godina znao biti slučaj.
Iz "Dolisa" tvrde da je uvođenjem reda i pravilnim načinom parkiranja omogućen pristup većem broju vozila nego što je to bilo prijašnjih ljeta.

– Mi nemamo nikakve ovlasti izvan plaže. Naš dio smo označili, organizirali i trudimo se svima ugoditi. Kontaktirali smo Grad i prometno redarstvo da nešto poduzmu s pristupnom cestom, gdje su se i prijašnjih godina uz zid parkirali auti pa se znalo događati da Hitna pomoć nije mogla proći. Nadamo se da će Grad tijekom idućeg tjedna, zajedno s prometnim redarstvom, poduzeti nešto s makadamskim parkingom i tom cestom jer mi zaista ništa ne možemo poduzeti. Trudimo se održati red i usmjeravati posjetitelje na slobodna mjesta gdje je to god moguće – objasnili su nam iz tvrtke koncesionara.


Kava s mlikon 12 kuna

Cijene u novim ugostiteljskim objektima na Kašjunima ne odskaču od drugih popularnih mjesta u gradu, pa ćete za kavu s mlijekom i sa šlagom izdvojiti 12 kuna, za gazirane 18, a prirodne sokove 22 kune. U baru namijenjenom za partyje mogu se dobiti kokteli, dok je u drugom objektu moguće i pojesti različite hamburgere i sendviče.

 

Stižu i kajaci

U tijeku su završne pripreme za iznajmljivanje kajaka, dasaka za veslanje i sličnih rekreacijskih morskih sprava. Početkom tjedna s radom su počele i maserke smještene u dva šatora na sjevernom dijelu plaže, ispod prirodnog hlada s pogledom na more. Za 15-minutnu masažu s različitim mediteranskim uljima treba izdvojiti 110 kuna, onu od pola sata 230, za opuštanje cijelog tijela kroz sat vremena 380 kuna, a u njima već sada najvećim dijelom uživaju jedino stranci, među kojima se, čini se, dobar glas o našoj popularnoj plaži podno Marjana počeo sve brže širiti.

 

 

 

Naslovnica Split