Dalmacija Split

u najboljim godinama

Rođendanska fešta 'Slobodne': tek su joj 73, a 'razvaljuje' i na internetu

u najboljim godinama
'Naša vrata su otvorena svima', poručio je glavni urednik Slobodne Dalmacije Ivo Bonković, koji je naglasio i kako je Slobodna Dalmacija u svojih 73 godine iznjedrila vrhunske fotoreportere, a među njima je jedan majstor fotografije – Ante Verzotti, dobitnik nagrade za životno djelo.

- Naša kuća  dobro nosi svoje 73 godine. Krase je vjerodostojnost, točnost, profesionalnost. Povratkom u svoj dom  u Splitu, dami u srednjim godinama predstoje još bolje godine u kojima će i nadalje predstavljati sve najbolje iz ove regije, u kojima će biti budan kritičar onih koji su izabrani za javne poslove.

Kako radi redakcija Slobodne Dalmacije i koliki je interes naših čitatelja, svjedoči i podatak da naš portal u posljednje vrijeme ima preko milijun pregleda stranica dnevno - kazao je Miroslav Ivić predsjednik Uprave Slobodne Dalmacije na proslavi 73. rođendana naše novinske kuće.

Rođendanska proslava bila je u znaku dodjele nagrada za godišnja i životna ostvarenja u području znanosti umjetnosti i novinarstva, a održala se u petak navečer u splitskoj Galeriji umjetnina.

Među brojnima koji su došli nazdraviti rođendanu Slobodne Dalmacije bio je i gradonačelnik Splita Ivo Baldasar koji je istaknuo:

- Lijep je osjećaj što se Slobodna Dalmacija vratila u svoj grad, a dobitnici nagrada će ostati upisani i u povijest Splita i povijest Slobodne.

Čestitke je uputio i splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja, iskazujući zadovoljstvo što se na stranicama naše novine mogu pročitati raznovrsne teme. I Ževrnja se složio da je mjesto redakcije u Splitu, ali je zadovoljan i što je novinska proizvodnja u njegovom Dugopolju.

Obrazloženje žirija za dodjelu nagrada u području znanosti pročitao je prof.dr. Ivan Pavić, a dobitnicima ih je uručio akademik Davorin Rudolf.

Znanstveni interesi dobitnice godišnje nagrade prof.dr. Jasne Jeličić-Radonić uglavnom su se kretali oko grčkog polisa Farosa, te antičke i kasnoantičke Salone, a dobitnik nagrade za životno djelo u znanosti prof.dr. Matko Marušić, kako je istaknuo prof. Pavić, objavio je 186 znanstvenih radova, citiranih 1703 puta.

- Rodio sam se u siromašnoj obitelji, cijeli život sam posvetio borbi protiv siromaštva i neznanja. Nadam se da će to ohrabriti mlade ljude – poručio je prof. dr. Marušić.

Predsjednik žirija Petar Jakelić obrazložio je nagrade u području umjetnosti, a uručio ih je Andro Krstulović Opara, savjetnik Predsjednice RH. Svestrani kazališni umjetnik i teoretičar dr. Vlatko Perković zaslužio je nagradu za životno djelo, a ovom je prigodom naglasio:

- Vrlo sam sretan što sam dobio ovu nagradu zbog svih ljudi koji su mi davali podršku svih ovih godina, a nije uvijek bilo lako. SD je memorija mog rada.

Joško Belamarić i Ante Milošević nagrađeni su godišnjom nagradom za doprinos Muzeju Alke u Sinju, a Ante Milošević je naglasio kako mu je drago što je netko vidio ono što su odradili zajedno s Nikolinom Jelavić-Mitrović.

- Naša vrata su otvorena svima – poručio je na kraju rođendanske svečanosti glavni urednik Slobodne Dalmacije Ivo Bonković, koji je naglasio i kako je Slobodna Dalmacija u svojih 73 godine iznjedrila vrhunske fotoreportere, a među njima je jedan majstor fotografije – Ante Verzotti, dobitnik nagrade za životno djelo.

A Frenki Laušić, dobitnik godišnje nagrade u novinarstvu, kako je kazao Bonković, izgradio je svoje novinarsko ime na stranicama Slobodne dalmacije na temi koja je  godinama nezasluženo bila u drugom planu - ekonomiji. Nagradu je dobitnicima uručio Tomislav Wruss, direktor izdavaštva EPH-a.

Dobitnici nagrada

Nagradu za životno djelo "Emanuel Vidović" dobio je  dr.sc. Vlatko Perković, a godišnju nagradu "Jure Kaštelan" dr.sc. Ante Milošević i dr.sc. Josip Belamarić.

Znanost

Nagradu za životno djelo "Frane Bulić" dobio je prof.dr.sc. Matko Marušić, a godišnju nagradu "Kruno Prijatelj" prof.dr.sc. Jasna Jeličić Radonić.

Novinarstvo

Nagradu za životno djelo "Joško Kulušić" dobio je Ante Verzotti, a godišnju nagradu "Miljenko Smoje" Frenki Laušić.

Laušić demantira: Do većine nisam došao preslagivanjem

Prema neslužbenim informacijama iz krugova bliskih žiriju i vrhu SD, eterom se proširila spekulacija da sam do većine mandata u žiriju došao preslagivanjem u kojem je došlo do mita i korupcije, ovim putem želim oštro demantirati takve zlonamjerne insinuacije jer svatko tko imalo poznaje mitomatiku zna da je moja pobjeda apsolutno čista – izjavio je novinar godine Frenki Laušić.

Verzotti: Vratilo me u vrijeme Kulušića

- Ova me nagrada vratila u 60-te godine, u vrijeme kad je Joško Kulušić bio član kino-kluba Split - prisjetio se Ante Verzotti, ističući kako mu je posebno drago što nagrada nosi ime Joška Kulušića, najvećeg urednika na ovim prostorima.

- On je sve, pomalo sarkastično zvao 'Doktore', a mene nikad tako nije zvao. Uvijek me je zvao da dođem u Slobodnu, a kad mi se obraćao zvao me je: Profesore jer sam predavao o filmu. Jako me je cijenio, jednom je napravio presedan, cijela jedna novina izišla je samo s mojim slikama uz tekstove – kazao nam je majstor fotografije Ante Verzotti koji je ostavio neizbrisivi trag u životu Slobodne Dalmacije.  

Naslovnica Split