Dalmacija Split

liberalna renesansa

Gradska infrastruktura puca pod masovnim turizmom, a razvojna strategija ne postoji

liberalna renesansa

Naš je princip jednostavan i uspješan; nađemo se u opuštenoj atmosferi, iznosimo ideje i o njima razgovaramo. Najbolje se pretvaraju u inicijative. Naučili smo lekciju na uspjesima i pogreškama nekadašnje politike HSLS-a i stranku predstavljamo kao skup stabilnih osoba koje nisu egzistencijalno vezane uz politiku.

Želimo nešto napraviti u Splitu, gradu u kojem godinama vlada bezobrazluk i zakon jačega – kazali su nam u jednom isto tako opuštenom razgovoru članovi novoizabranog predsjedništva splitskog HSLS-a, stranke moralnih autoriteta i velikog političkog utjecaja devedesetih godina, kako na lokalnoj, tako i na državnoj razini, a čija je kasnija sudbina uvelike podsjećala na današnju Mostovu – mrvile su je dvije glavne hrvatske partije, SDP i HDZ, dok nije dovedena na rub propasti uz pomoć "unutrašnjih" neprijatelja.

Turska kula

Zadnjih godina kotač se okrenuo u drugom smjeru. HSLS je ponovno parlamentarna stranka, u Gradskom je vijeću Splita, iznijeli su i odradili pregršt korisnih inicijativa, a uza sve to uspjeli su sačuvati obraz. O splitskim temama razgovarali smo s potpredsjednicama, srednjoškolskom profesoricom Dijanom Dvornik i asistenticom na Pravnom fakultetu Marijom Štambuk-Šunjić, tajnikom ogranka Hrvojem Bašićem, studentom i šefom "liberalnih omladinaca", specijalistom ginekologije Zdeslavom Benzonom, aktualnim gradskim vijećnikom i potpredsjednikom ogranka, te predsjednikom Izvršnog odbora Tonćem Blaževićem, diplomiranim inženjerom elektrotehnike.

Razgovarali smo o onome što Splitu nasušno nedostaje – korisnim projektima. Možda niste znali, upravo je HSLS-ova inicijativa obnova i uređenje Turske kule, točnije Glavičina, koja je povukla građane i udruge da dobrovoljnim radom očiste taj neuređeni prostor u širem centru grada, no gradska vlast ne pokazuje interes da parku dade završni sjaj, jer te stavke uopće nema u novom proračunu.

Da se nas pita

– Inzistiramo na jednom od gradskih prioriteta, da se konačno prometno riješi spoj Vukovarske i Manđerove ulice, da se otvori Bračka, da se probije Vukovarska do Stobreča, sredi cesta do novog Rodilišta, Zagorski put, kako bi gradski promet prodisao. Kad smo kod cesta, žalosno je da naš gradonačelnik Ivo Baldasar u svome mandatu progovorio nije o brzoj cesti Trogir – Omiš, kao da ne postoji ništa dalje od Pujanki.

Upravo bi splitska gradska vlast trebala inzistirati na ovom prometnom pravcu, ali oni imaju neke druge prioritete, nažalost, građani ne vide koje – kažu HSLS-ovci, koji su se izborili da povlašteni prijevoz za umirovljenike starije od 65 godina ide prema visini mirovine, što je poštenije; svojim amandmanom su povećali nabavu knjiga za gradske i školske knjižnice za 100 posto; traže povećanje porodiljnih naknada u Splitu, a tražili su noćne linije u ljetnim mjesecima, što nije prošlo, ali je prihvaćen prijedlog za jeftinije ljetne pokaze za učenike.

– Split je grad nezavršenih projekata i bez razvojne strategije pa se pojedinačnim intervencijama grize gradsko tkivo bez nekog smisla. Grad mora donijeti kratkoročne i dugoročne strategije iz svih područja, od turizma do kulture, jer jedino tako može funkcionirati u suvremenom svijetu – ističe Blažević, dok Benzon sumnja kako bi turizam, koji je u Splitu stihijski nastao bez plana razvoja i novih ideja, jednako tako mogao i nestati.

– Gradska infrastruktura puca pod količinom turista koji dolaze u Split, kvaliteta života njegovih građana u ljetnim mjesecima rapidno pada. A nije točno da turizam mora biti samo masovni, on može biti i kongresni, kulturni, lječilišni, pa i znanstveni, čime se produžuje sezona i smanjuje pritisak s dva-tri prebukirana mjeseca.

Na koncu, Split očito više nije niti će ikad biti industrijski grad, turistički na ovaj način ne bi smio biti, a jedino pravo rješenje jest da profunkcionira kao sveučilišni grad, sad kad ima toliko fakulteta, i počne živjeti od "industrije znanja" – smatra Marija Štambuk. Liberali pitanje gospodarenja, odnosno selektiranja otpada – ispita na kojem pada i Hrvatska i Split u očima Europske unije – smatraju rješivim: najprije edukacija, a zatim kazne za prekršitelje, baš kako su tu praksu svojedobno uspostavile i europske zemlje.

Di su EU pare?

– Nevjerojatno je koliko je splitska vlast nesposobna u apliciranju za sredstava EU fondova... Sada gradonačelnik traži pomoć od Bugarske, a očito nema pojma da već dugo vremena, primjerice, Varaždin, Karlovac i istarski gradovi vuku značajna sredstava za infrastrukturu i projekte koji zapošljavaju njihove građane. Zbog čega tamo ne potraži savjet, pa godine su prošle, a Split ni jedan značajan projekt nije odradio – nadodaje Dijana Dvornik, kao primjer ističući najveći resurs gradskog središta – istočnu obalu, za koju administracija kolokvijalno svakih nekoliko mjeseci kaže koju riječ, no pomaka u pripremi međunarodnog natječaja koji se obećavao u ovome mandatu nema.

– Nije istina da nedostaje novca u gradskom proračunu. Ima ga, ali se troši stihijski i često na nevažne stvari. Nitko nema kontrolu nad novcem građana – kako bi se ispravno trebao nazivati gradski proračun – čak ni gradski vijećnici koji su tek sada dobili na uvid sredstva dodijeljena sportskim i kulturnim udrugama za 2014. godinu – iznosi Benzon.
Izbori se bliže, dogodine u ovo doba zahuktat će se borba za vlast u Splitu, a HSLS-ovci su odlučni održati ono što su obećali kad su ušli u Gradsko vijeće: uvijek podržati dobre ideje i projekte, bez obzira od koje su opcije predložene. Kažu da je trenutačni brak s HDZ-om u Gradskom vijeću vrlo korektan i uspjeli su sačuvati svoje ja ne podilazeći nikome.

– Pripremamo se na svim razinama, od kotarske, gradske do županijske. Razgovaramo s ljudima, a vrlo moguća su i pojačanja iz redova nezavisnih koji vide HSLS kao jamac dijaloga i konstruktivnih prijedloga – dodao je tajnik ogranka Bašić.


Desetljeće ničega

– Split je nepovratno izgubio desetak godina s neambicioznim vlastima, ovakve i onakve opcije, a najgore što je izgubio je i više od deset tisuća svojih građana koji su sretniji život odlučili potražiti drugdje, umjesto da je obrnuto, da prima mlade i obrazovane ljude iz drugih područja. Ova neodgovornost prema građanima, klijentelizam i uništavanje duha i tijela grada mora stati, odmah – poručuju liberali, koji su već sada krenuli s izradom svog programa za iduće lokalne izbore.

Naslovnica Split