Dalmacija Split

monumentalna FONTANA

Nova Bajamontuša trebat će se uklopiti u urbani ambijent Rive

monumentalna FONTANA
Natječajem za uređenje Trga Franje Tuđmana obuhvaćena su sva pitanja vezana uz spomenik, ali i uz okolni prostor - tvrdi Dražen Pejković, gradonačelnikov savjetnik za urbanizam

Gradski vijećnici izglasali su da se na zapadnoj strani Rive postavi Spomenik vodi, odnosno "monumentalna fontana koja će u najvećoj mogućoj mjeri poštivati izgled stare, porušene 1947. godine". Trg Franje Tuđmana, na koji bi se fontanu trebalo staviti, danas je opterećen prometom do te mjere da bi ispred kuće Dešković, od silnih auta, motora, rikši i autobusa, i Fontana di Trevi izgledala kao jeftina kopija iz nekog trgovačkog centra.

Na simulacijama Bajamontuše koje objavljuju njezini poklonici nema prometa, čak ni ljudi. No, zato ispred Prokurativa ima 30-ak legalno označenih mjesta za taksije, vozila gradskih službi, Porezne uprave, samostana sv. Frane, nekoliko naplatnih parkirališnih mjesta i tri mjesta za invalide... U blizini je i autobusna stanica, ali i 60-ak označenih mjesta za motocikle.

Sva ta gužva ne iskazuje poštovanje prema prostoru. Ali, ako se fontana postavi, kamo s prometom? Dapače, obnovi li se u punim razmjerima, gubi se mjesto i za montažnu pozornicu koja se često postavlja iznad sadašnjeg vodoskoka. Hoće li se ukinuti autobusna stanica i kako onda do Meja i Marjana? Hoće li ostati parkirališta za taksije, gradske službe, poreznike...?

Sva ta brojna pitanja trebao bi riješiti urbanističko-arhitektonski natječaj koji planiraju u Banovini.

- Natječajem za uređenje Trga Franje Tuđmana bit će obuhvaćene sve teme koje ste naveli. Njihova međusobna povezanost u sklopu ukupnog rješenja zadatak je na koji će natjecatelji morati ponuditi integralni odgovor. Od sudionika nadmetanja tražit će se i odgovori na organizacijske, instalacijske, funkcionalne i oblikovne teme vezane uz povremene događaje, poput koncerata. Spektar tema vezanih uz ovaj natječaj specifičan je i sveobuhvatan, što prostor o kojemu je riječ i postupak snažno diferencira u odnosu na ostale prostorne situacije u gradu. Svakako, riječ je o poticajnim i složenim izazovima u kreativnom i simboličkom smislu, pa je očekivati da će natjecateljski timovi uložiti maksimalne napore da ponude kvalitetna rješenja - kaže Dražen Pejković, gradonačelnikov viši savjetnik za urbanizam.

Koliku će slobodu imati autori da predlože oblikovnost fontane, njezinu tipologiju?

- U sklopu svih tema vezanih uz urbanističko-arhitektonski natječaj, definiranje oblikovnosti fontane okosnica je budućeg rješenja. Autorski prijedlozi tipološkog rješenja buduće fontane trebaju biti povezani i usklađeni s organizacijskim, instalacijskim, funkcionalnim i prometnim elementima rješenja, koje mora biti u suglasju s ukupnim urbanim ambijentom Rive - napominje Pejković.

Dakle, premda je zaključeno da fontana treba što više sličiti onoj srušenoj 1947. godine, kako će na koncu izgledati, znat ćemo nakon natječaja. Sličnost će ovisiti o mnogim važnim faktorima koji su u igri. Rješenje neće biti kopija prošlosti, već bi trebalo proizaći iz odgovora na brojne funkcije današnjeg Trga Franje Tuđmana.

Naslovnica Split
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last