Dalmacija Split

ALGORITAM USPJEHA

'Nazorovi' gimnazijalci imaju formulu za prvaka države

ALGORITAM USPJEHA
'Škola mi je užitak, a natjecanja izazov', poručuje Mihaela
'Škola mi je užitak, a natjecanja izazov', poručuje Mihaela
Ekipa za vrh: profesorica Nada Jeričević, Antonio Buljan, Mihaela Wang, Ivan Čulin i profesorica Nela Negotić
Nastavnici predviđaju Antoniju veliku znanstvenu karijeru
Da stvar bude još bolja, potrudio se i drugaš Ivan Čulin, perspektivni nogometaš drugoligaša iz Dugopolja. Bio je šesti, što je ogroman uspjeh budući da je riječ o sportašu koji trenira i dvaput dnevno

Gimnazijalci iz V. gimnazije "Vladimir Nazor" već su nas naviknuli na odlične rezultate na nacionalnim natjecanjima i državnoj maturi.

Ta gimnazija godinama slovi za jednu od najboljih srednjih škola, ali oni su upravo nadmašili sami sebe. Na netom održanom državnom prvenstvu iz matematike osvojili su čak dva prva mjesta. Titulu matematičkog prvaka u generaciji obranio je naš stari znanac, maturant Antonio Buljan, a najbolja u državi iz istog predmeta bila je i njihova trećašica Mihaela Wang.

Da stvar bude još bolja, potrudio se i samozatajni drugaš Ivan Čulin, perspektivni nogometaš drugoligaša iz Dugopolja. Bio je šesti, što je ogroman uspjeh uzme li se u obzir da je riječ o sportašu koji trenira i dvaput dnevno, a zbog turnira i često izostaje s nastave.

Iako će njihove profesorice matematike i mentorice Nela Negotić, koja predaje Antoniju i Mihaeli, te Ada Jeričević, Ivanova profesorica, kazati kako su oni sami najzaslužniji za svoj veliki uspjeh, činjenica je da im je ova opća gimnazija, stara "realka", dala dobru podlogu. A što se tiče nastavnica iz "Nazora", one su, doznajemo, uspjele stvoriti ozračje u kojemu je matematika jedan od omiljenih predmeta.

– U našoj školi matematika uopće nije bauk. Nastojimo da učenici nauče što više, ali bez ikakvog stresa. Budući da je naša gimnazija opća, a ne matematička, ne forsiramo ih da idu na državna natjecanja, nego puštamo da sami nađu svoj put. Dajemo im temelje, ali bez njihova rada ne bi postigli ovako velike uspjehe – ističe Negotić, koja već 23 godine predaje matematiku u "Nazoru" i velika joj je satisfakcija što je mnogo njezinih bivših učenika odlučilo studirati baš matematiku. Uz to, rado idu i na Festival matematike, a V. gimnazija je i vježbaonica PMF-a za taj predmet.

A upravo tim će putem već ove jeseni najvjerojatnije krenuti maturant Antonio. Plan mu je, nakon što rasturi na još tri državna natjecanja ove godine (hrvatskog, logike i kemije, a i informatike bi da je imao šansu...), upisati splitski PMF. To mu, naravno, neće biti nikakav problem budući da je odavno osigurao izravan upis.

– Volim naš grad i odlučio sam ovdje studirati. Samo se još uvijek dvoumim hoću li upisati "čistu" matematiku ili matematiku i informatiku – kaže Buljan.

Njegovi profesori predviđaju mu veliku znanstvenu karijeru, vide ga kao sveučilišnog profesora. Za Antonija i ravnateljica Ankica Kovač kaže da je čudo od učenika i da im se ustvari posrećilo da se nakon završene osmoljetke odlučio upisati baš njihovu školu. Prisjetimo se, on je već u prvom srednje osvojio treće mjesto iz matematike, u drugom je bio drugi, a lani je bio državni prvak iz čak tri predmeta – informatike, matematike i kemije. Naravno, i iz svih ostalih predmeta je odličan i zapravo je vijest kad dobije četvorku...

Hvale ga i kako nesebično pomaže u poučavanju svojih školskih kolega. Tako je pomagao i godinu dana mlađoj Mihaeli oko priprema za natjecanje. Zanimljivo, i Antonio i Mihaela bili su učenici Osnovne škole "Manuš", a profesorice Negotić i Jeričević kažu da im se upravo iz te škole godinama regrutiraju najbolji đaci.

Mihaela je po ocu Kineskinja (otac joj je poznati liječnik dr. Mingyong Wang, koji se u Split doselio prije 16 godina zbog ljubavi prema Vedrani Meštrović...). Njezini nastavnici kažu da je sjajna u svemu, pa onda i ne čudi da je već pet puta bila na državnim natjecanjima. Lani je bila druga iz matematike, sad prva.

– Ništa meni to nije teško. Škola mi je užitak, natjecanja izazov, a pored svega toga imam vremena i za druge aktivnosti – kaže Mihaela, koja je godinama trenirala judo u klubu "Student", a sada ide na krav magu. I ona ističe da voli Split i rutinu, tako da će najvjerojatnije i ona upisati neki studij na našem Sveučilištu.

Najmlađi među junacima naše priče Ivan Čulin negira onaj stereotip o nogometašima koji samo znaju trčati za balunom. Njegova je ambicija da bude uspješan igrač i ostvari sportsku karijeru, ali ako se to kojim slučajem i ne dogodi, neće biti smak svijeta. Za takvog odlikaša opcija je koliko hoćeš.

– Svi smo u školi jako ponosni na njih. Osobno mi je želja da i dogodine ponovimo ovaj uspjeh i da se još više učenika odluči za natjecanja. Ima u našoj školi jako puno odličnih učenika i kandidata za natjecanja – ističe profesorica Jeričević.

Lovci na prva mjesta

Da gimnazijalci iz V. gimnazije nisu samo izvrsni matematičari, nego "rasturaju" i u brojnim drugim predmetima, govore i njihovi uspjesi na županijskim natjecanjima. Zahvaljujući tome, do kraja školske godine očekuje ih još nekoliko natjecanja na državnoj razini.

Tako će njihov "lovac na prva mjesta" Antonio Buljan uskoro pokazati koliko zna na državnom natjecanju iz još tri predmeta: hrvatskog, logike i kemije. Na državno iz hrvatskog jezika će, osim njega, iz "Nazora" otići još dvije uzdanice – Katarina Barić i Bartol Banić. Znanje iz kemije pokazat će još i Lucija Kovačević.
Nadalje, Karla Bruna Tomić, učenica 1. c, plasirala se na državno natjecanje iz geografije, dok su maturantica Katarina Baretić i Tonči Gabelić iz 2. a izborili državnu razinu Lidrana. Držimo im fige!

Naslovnica Split