StoryEditorOCM
DalmacijaIZVANREDNO STANJE

Eksplodirala Debeljakova jahta! Samo za vježbu...

Piše T. GATTIN ZEBIĆ
31. ožujka 2016. - 18:46
spasavanje9-310316

U četvrtak iza 14 sati odjeknula je eksplozija u strojarnici jahte "Katina" koja je privezana uz "Brodosplitovu" opremnu obalu gdje je čekala svoj prvi odlazak u čarter.

Ozlijeđen je jedan od škverana koji su obavljali završne radove na luksuznom brodu. Zbog razbuktalog požara ostao je zarobljen i bilo je otežano njegovo spašavanje.

Scenarij je to vježbe koja se odvijala u brodogradilištu u sklopu koje je i pronađena neaktivirana eksplozivna naprava ispred ulaza na jahtu i to na obalnoj trasi cjevovoda tehničkih plinova.

Sukladno tome, Dražen Bulić, voditelj sigurnosti škverske luke, o sabotaži je obavijestio policiju, a u "Brodosplitu" je odmah organiziran operativni stožer.

Škverski vatrogasci već su stigli s dva vozila i počeli gasiti plamenu buktinju. Njihov zapovjednik Davor Škare u pomoć je pozvao kolege iz Javne gradske postrojbe, a Ravnateljstvo policije je stupanj sigurnosti diglo na višu razinu.

"Brodosplitovi" mornari su oko "Katine" postavili plutajuće brane da ne bi došlo do ekološke katastrofe zbog mogućeg izlijevanja goriva u more. Djelatnici Prve policijske postaje su s kopna osiguravali mjesto događaja, a s morske strane brodovi Lučke kapetanije i Pomorske policije.

Policijski pas je locirao eksplozivnu napravu koju je pirotehničar potom deaktivirao, dok su vatrogasci uz pomoć dizaličara došli do unesrećenog koji je u košari prebačen do vozila Hitne pomoći kojima je odvezen u bolnicu, čime je vježba sa svim spomenutim simuliranim događajima uspješno okončana.

Marinela Šundov (30), direktorica "Brodosplitove" Korporativne zaštite, kazala nam je da se vježba po zakonu mora održavati svakih godinu i pol s ciljem podizanja sigurnosti luke posebne namjene kakva je škverska.

– Uvijek moramo biti spremni reagirati na eksplozije i izvlačenje unesrećenih – dodala je direktorica.

Ivica Vuletić, voditelj Odjela pomorskog prometa, traganja i spašavanja u Lučkoj kapetaniji, istaknuo je da su svi sudionici obavili svoje zadaće i da je vježba bila uspješna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 14:29