Dalmacija Split

tišina na manušu

Utihnulo gradilište Small Malla, strojeva neće biti sve do ljeta?

tišina na manušu
'Je li opet u pitanju fiktivno gradilište', pitaju se stanari iz susjedstva
Nadamo se da će radovi vrlo brzo početi i da će se nastaviti bez velikog prekida koji je nastupio najvećim dijelom jer svi projekti nisu gotovi – tvrdi dr. Radoslav Markić iz tvrtke 'Metrion projekt'

Na gradilištu budućega poslovno-garažnog centra Small Mall na sjevernom dijelu donedavnog parkirališta nad usjekom pruge zavladala je tišina.

Građevinski strojevi zagrebačke tvrtke "Tehnika" povučeni su s terena. Revoltirani stanari okolnih zgrada u Istarskoj i Riječkoj ulici kazali su nam kako se prostor unutar "žice" pretvara u ilegalno parkiralište, dok su njima oduzeta mjesta za smještaj vozila i pitaju se:

– Što se događa? Je li opet u pitanju fiktivno gradilište na terenu koji već 20 godina služi za razne makinacije, još od Centra Bonačić?

Što je i gdje zapelo, pokušali smo doznati od dr. Radoslava Markića, direktora zagrebačke tvrtke "Metrion projekt", zadužene za konzalting i projektiranje objekta na Manušu. Prema njegovim riječima, i dalje se radi na detaljnim izvedbenim projektima.

No, iste riječi čuli smo od njega i prije mjesec i pol kada je najavio da bi dokumentacija na kojoj radi 20 inženjera trebala biti gotova za dva mjeseca. Od tada su se radovi na gradilištu nastavili, da bi zatim strojevi i radnici - otišli. Sada od Markića nismo doznali kad će biti dovršeni detaljniji projekti.

– Prošli put se dovršavala pripremna faza na terenu, piloti i priprema za iskop građevinske jame. Ali, neće se to nastaviti dok se ne završe kompletni izvedbeni projekti. Dakle, kad svaka crta bude povučena, gdje i što se radi. Čujte, ne mogu vam reći rok za te projekte, bit će gotovi kad se završe – neodređeno kaže Markić, koji nije bio precizniji ni po pitanju početka radova.

– Nadamo se da će radovi vrlo brzo početi i da će se nastaviti bez velikog prekida koji je nastupio najvećim dijelom jer svi projekti nisu gotovi. Dozvole i glavni projekt nisu sporni, ali druga stvar su detaljni izvedbeni projekti – ističe naš sugovornik, navodeći primjer kako je zbog geodetske podloge stradala kanalizacijska cijev.

– Bilo je problema s instalacijama, jedne su bile ucrtane u katastru, a drugačije su postavljene u stvarnosti. To je ipak gradska jezgra i moglo se očekivati takve stvari jer se godinama svašta radilo, a nema preciznih katastarskih snimki. Sad smo na dobrom putu – najavljuje Markić, koji ipak nije mogao prognozirati hoće li građevinski radovi početi na ljeto.

Upitali smo ga kakvo je stanje s financiranjem velikog zahvata, čija se vrijednost procjenjuje na 50 milijuna eura.

– Mislim da je dobro. Čujte, svi živimo od ovog projekta, nikome nije u interesu da se ne radi. Ja se iskreno nadam da će sve biti dobro – zaključuje dr. Markić.

Upitali smo Josipa Škaru, koji je preuzeo vođenje ulagačke tvrtke "Centar Brač", nakon što je njezin vlasnik Siniša Škaro otišao na odsluženje zatvorske kazne:

- Sve ide po planu, financijsko stanje je stabilno. Nama najmanje odgovara da projekt stoji, ali u Splitu uvijek nešto fali, pa se čeka.

Naslovnica Split