Dalmacija Split

RASPLESANA FEŠTA

Maškare će spasiti ljubav u gradu

RASPLESANA FEŠTA
Ekipa iz tvrtke "Split Event" i Centra plesa i ove je godine dobila priliku rasplesati naš grad jer su ponovno dobili organizaciju Splitskog krnjevala.

Prema riječima Miljena Chovana, ovogodišnja će fešta trajati čak 11 dana i noći, a plan je da se popularizira i izvan granica Splita, i to ove godine u regiji, a 2017. i internacionalno.

Najveća atrakcija trebao bi biti elektronički festival "Love Carnival Rave", u sklopu kojega dolazi i krnjevalski disko-vlak iz Zagreba. Angažirano je više od 30 DJ-eva iz svih susjednih zemalja, ali i zvijezde popularnog berlinskog "Love Paradea" koje dolaze iz Nigerije, Tajlanda i Velike Britanije.

– Oni će nastupati na četiri pozornice i mogli bi podsjetiti i na zimsku inačicu "Ultre", jer već je prošle godine zabilježen veliki porast noćenja za vrijeme krnjevala, u veljači, od čak 25 posto. Ovogodišnji krnjeval će se sastojati od čak 16 potprograma, od kojih je među većima i dječji "Skakavac". Tema krnjevala je ljubav, a za maskote su odabrani Pjerino Ružević i Valentina Trstenjak, koji su se kao splitski predstavnici upoznali i zaljubili nastupajući na televizijskom showu "The Voice".

Oni će utjeloviti superjunake Supjerina s Marsa i Wonder Valentinu s Venere, koji će pjesmom i plesom kroz predstave za male i velike pokušati spasiti ljubav u gradu, a krnje će im na sve načine pokušavati pomrsiti planove – najavljuje Chovan.

Otvorenje krnjevala, odnosno predaja ključeva grada, počinje sutra u podne podizanjem zastave na Pjaci te vjenčanjem ovogodišnjeg ljubavnog para na Rivi.

Gradonačelnik Ivo Baldasar će im biti kum i darovati ključ grada za medeni mjesec. Suca, odnosno Velikog cukuna koji će ih vjenčati, utjelovit će naš kolega, novinar Damir Šarac, koji će odigrati i ključnu ulogu u osudi krnje na Pokladni utorak. Nakon vjenčanja kreće veliki "Zumba party" na Rivi.

Što se tiče "Skakavca", novost je da će organizator osigurati besplatan prijevoz iz svih vrtića u županiji.

Trajat će dva dana: za osnovškolce u subotu 6. veljače, od 11 sati, a za vrtiće u ponedjeljak 8. veljače, od 10 sati. U subotu povorka kreće s Rive, preko Marmontove, Pjace, Đardina, a na svakoj "stanici" bit će i određena skupina s nastupom te se vraća na Rivu, gdje će brojni plesni klubovi izvesti krnjevalsku predstavu – ljubavnu priču Supjerina i Wonder Valentine, te odabrati najbolje maske.

Sličan je program i u ponedjeljak, a okupljanje vrtića je ispred Kazališta u 10 sati.

Ovo je inače već sedma godina Salsa maskenbala, ali prva da je zajednički organiziraju oba konkurentna splitska salsa kluba. Očekuje se maksimalno rasplesana večer te odabir naj-plesne maske uz bogati nagradni fond.

Salsa party pod maskama održat će se u nedjelju 7. veljače, od 21 sat, u klubu "Avalon", a ulaz će biti besplatan.
Najavljene su i "Paškare", povorka maškaranih pasa, prošlogodišnji pravi hit među djecom. Cilj ovih "Paškara" je humanitarni, pa svi sudionici za prijavu trebaju donijeti bilo kakvu donaciju, od 10 kuna do vreće hrane koje udruga "Sehaliah" koristi za zbrinjavanje napuštenih životinja na području grada.

Na sam Pokladni utorak program počinje u 20.30 koncertom i formiranjem povorke na Rivi u kojoj će se obići devet punktova po gradu sa zanimljivim performansima.

– Pogledajte nastupe mažoretkinja, bubnjara iz Senegala, capoerista i plesačica iz Brazila, gutače vatre, svirače raznih instrumenata, parkour i skateboard majstore, akrobalans trupe, štulere, svirače didgeridoo, trbušne plesače, tovare... Maškarajte se po volji i dobro se zabavite! – poziva Chovan.

Šentenca će se u 22.30 čitati na Voćnom trgu, pokraj spomenika Marku Maruliću, koji je prvi i opisao splitsku tradiciju maškaranja, a krnje će platit glavom u 23 sata na Gatu sv. Nikole.

Za sve domaće maškare na Rivi će sve do ponoći trajati koncert grupe "Vatra" i "Jukeboxa" uz Supjerina i Wonder Valentinu! Turiste bi, pak, na Voćnom trgu trebali rasplesati DJ Daddy Cool i Dj Brothers, uz ekipu plesnih klubova "DNF" i Centar plesa te više od 400 Erasmus studenata. Odabrat će se i najbolja maska uz glavnu nagradu od tisuću kuna, ali i bogate utješne nagrade!

diana barbarić
foto: duje klarić/ephČetiri stoljeća tradicijeKako su pisani tragovi o splitskom karnevalu stari više od 400 godina, a krabuljni plesovi korijene vuku još iz rimskog doba, ove godine organizira se i predavanje o povijesti toga događaja koje će voditi prof. Goran Borčić, nekadašnji ravnatelj Muzeja grada, te autor odličnog kataloga "Splitski karnevali" uz moderaciju Damira Šarca. Predavanje će se održati u nedjelju, 31. siječnja, u kavani HNK, s početkom u 19 sati. Nakon predavanja počinje prigodan tango bal pod maskama.

Naslovnica Split